Danske bælgfrugter

Tema om danske bælgfrugter var overskriften på et blogindlæg d. 25.10.23. Temaet opstod, fordi jeg havde købt 17 kg tørrede danske bælgfrugter. Jeg ønskede at få et større kendskab til de forskellige danske bælgfrugter, og jeg ville målrettet udskifte udenlandske bælgfrugter med danske. Samtidig følte jeg en mission og et ønske om både at skabe opmærksomhed omkring bælgfrugterne og at bidrage med inspiration til at anvende dem. Men hvordan er det gået? Jeg har gemt den tomme emballage lige siden, fordi jeg ønsker at gøre status på “projektet”.

Jeg har 1,5 kg afskallede, flækkede Fuegobønner tilbage ud af de tilsammen 17 kg, og ellers er alle bælgfrugter omsat til mad + jeg har købt flere poser siden. Omkring 23 kg danske bælgfrugter er det blevet til. Nemlig 1½ kg danske gråærter, 3,6 kg hestebønner, 3,5 kg afskallede, knækkede Fuegobønner, 9,2 kg Ingrid ærter og 5,1 kg Anicia linser. 23 kg tørrede bælgfrugter jo – hvilket bliver til mere end det dobbelte, når bælgfrugterne tilberedes. VILDT!! 😀

Det betyder, at jeg rent faktisk gør det, som jeg gerne vil inspirere andre til at gøre – lave mad med danske bælgfrugter. Det må siges at være troværdigt 🙂  Jeg gør det med glæde og helt uden afsavn – tværtimod elsker jeg, at det er rene friske danske råvarer, som kommes i gryderne. Dette indlæg indeholder links til opskrifter med danske bælgfrugter.

Fuegobønner – afskallede og knækkede:

Fuegobønnen er en hestebønne. At lige nøjagtig de afskallede og knækkede Fuegobønner er i overskud skyldes ikke, at de ikke duer – tværtimod – faktisk er de ret sjove, fordi de bringer mig på helt nye veje. Her er links til mine nye gode opskrifter:

Ferrero Rocher med bælg
Lækre konfektkugler. Glutenfri ved brug af glutenfrie havregryn. Opskriften er fundet hos Aurion.
Der bliver ca. 30 stk.
Se opskriften
Ferrero Rocher
Marcipansnitter med Bælg
Lækker marcipanagtigt konfekt. Glutenfri ved brug af glutenfrie havregryn.
Der bliver ca. 24 stk.
Se opskriften
Marcipansnitter
Nøddebrød med bælg
Dejligt brød til morgen, middag, aften eller derimellem. Opskriften passer til en 1 liters form og kan nemt skaleres til større form. Jeg har brugt afskallede knækkede Fuegobønner.
Se opskriften
Nøddebrød med bælg

Alle steder, hvor bælgfrugten skal blendes, er de afskallede, knækkede Fuegobønner oplagte at anvende. Således også til de skønne kikærte-iskugler – og det er afprøvet 😀

Appelsin-daddel-kikærte-iskugler
Lækre iskugler med sunde ingredienser og god samvittighed. Der bliver ca 20 stk
Se opskriften
Kikærte-daddel-appelsin-iskugler

Jeg har også lavet tærtebunde med afskallede og knækkede Fuegobønner, som vist på billedet:

knækkede og afskallede Fuegobønner
Tærtebunde med knækkede og afskallede Fuegobønner

Det har jeg gjort ved at udskifte de sorte bønner med Fuegobønner i flg tærteopskrift:

Vegansk rødbedetærte
Glutenfri. Opskriften er fundet i Anette Harbech Olesens bog, "Hjernegod mad" og gjort vegansk. Portionen passer til en lille tærteform på 23-24 cm i diameter.
Se opskriften
Vegansk rødbedetærte

Hestebønner:

Når hestebønnen ikke er afskallet, har den en lidt sej skal, som giver noget bid til retterne. Det er der sikkert forskellige meninger om… og vi kan mægtig godt li det 🙂

TunFrisalat med bælg
"Wanna-be" tunsalat i en vegansk udgave. Her lavet med hestebønner. Kan sagtens laves med Ingrid ærter eller kikærter. Skøn luksus pålæg til en festlig frokost såvel som til picnic eller madpakken.
Se opskriften
TunFrisalat

Postej med hestebønner og nødder:

Postej med hestebønner og nødder
Postej med hestebønner og nødder

I opskriften erstattes kidneybønner med hestebønner, hvilket fungerer super godt.

Postej med kidneybønner og nødder
Alt i en skål, stavblende eller blende i foodprocessor, og Vôila har man et lækkert pålæg.
Rækker til 12-15 halve stykker rugbrød.
Se opskriften
Postej med kidneybønner
Bønnecassoulet
Rustik cassoulet med Hestebønner, Ingrid ærter og Gråærter, der giver retten et dejligt bid og skøn fyldig smag sammen med selleri, champignon og gulerødder. 
Opskriften er lavet af Pure Dansk.
Se opskriften
Bønnecassoulet

Herudover har vi anvendt en del hestebønner i wokretter.

Vegansk wok
Wokken kan laves efter kokkens fantasi og med de grøntsager, der er tilbage i køleskabet. Den kan også komponeres efter følgende ”skelet”, hvor en eller flere af grøntsagerne i hver gruppe er repræsenteret.
Se opskriften
Vegansk wok

Ingrid ærter:

Ingrid ærten minder en del om kikærter. Siden efteråret har jeg eksperimenteret med, at udskifte kikærterne lige over med Ingrid ærter. Eksperimentet lykkedes godt. Jeg har ikke mødt Ingrid ærtens begrænsninger endnu med de retter, jeg har lavet. Der er lavet hummus, falafler, salater, pastaretter, sammenkogte retter, kager, konfekt, iskugler m.m.

Da eksperimentet startede, havde jeg 4 poser kikærter i skabet. Der er stadig en tilbage, og de 3 poser blev kogt, fordi vi var løbet tør for Ingrid ærter.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Salat med ristede Ingrid ærter
Salat med ristede Ingrid ærter – find opskriften HER
Pasta i persillepesto med ristede Ingrid ærter
Pasta i persillepesto med ristede Ingrid ærter – find opskriften HER
Hummustallerken
Hummustallerken med hummus og falafler af Ingrid ærter – find links til opskrifterne HER
Chokoladeblondie med Ingrid ærter
Chokolade Blondie med Ingrid ærter – find opskriften HER
Græskargryde med Ingridærter
Lækker curry med græskar, Ingridærter, ingefær og spinat. Opskriften er lavet af Englerod / Johanne Mosgaard, og jeg har fået lov til at dele opskriften.
Se opskriften
Græskargryde med Ingrid ærter
Hummus med Ingrid ærter
Helt almindelig hummus lavet med danske Ingrid ærter. = En grundhummus, som kan spises selvstændigt, og let varieres i forskellige smagsretninger.
Se opskriften
Hummus med Ingrid ærter
Fiskefrideller
Minder om fiskefrikadeller - bare bedre. Der bliver ca 15 stk
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn.
Opskriften er inspireret af Pure Dansk
Se opskriften
Fiskefrideller
Bønnecassoulet
Rustik cassoulet med Hestebønner, Ingrid ærter og Gråærter, der giver retten et dejligt bid og skøn fyldig smag sammen med selleri, champignon og gulerødder. 
Opskriften er lavet af Pure Dansk.
Se opskriften
Bønnecassoulet

Jeg har selvfølgelig lavet mange andre retter end illustreret her. Min pointe er helt klart, at Ingrid ærter kan bruges frem for kikærter. Det er et super godt trick at koge ½ -1 pose ad gangen, og fryse de kogte Ingrid ærter ned portionsvis i glas. Det gør det nemt at tage et glas op og lave mad med – næsten lige så nemt som at købe en dåse kikærter.

Kogning af Ingrid ærter
Kogning af Ingrid ærter

Anicia linser:

Danske Anicia linser ligner ret meget de franske grønne De puy linser. Jeg besluttede i efteråret, at  Anicia linsen er den grønne linse, vi bruger fremover. Eneste forhindring kan være, at Anicia linserne ikke er i butikkerne endnu. Det er heldigvis lykkedes mig at købe ind til lager, så vi altid har linser i skabet. At vi har brugt 5,1 kg grønne linser vidner om, at vi ret tit laver mad med linser.

Varm linsesalat
Opskriften er fundet i "Køkkenrevolution på høje Hæle" af Oscar Umahro.
Nu i en version med danske Anicialinser
Se opskriften
Varm linsesalat
Vegansk jordskokkepostej
Lækker pålægs-postej med danske Anicia linser. Ekstra skøn med med råsyltede rødbeder og facon. Opskriften på facon er inspireret af Morten Fenger og fra bogen Veganske kålhydrater af Anette Sams.
Se opskriften
Jordskokkepostej
Frikadeller med grønne linser og squash
Glutenfri. Opskriften er fundet hos Månebarnet. Melet kan erstattes af andre typer mel.
Se opskriften
Frikadeller med grønne linser og squash
Marinerede kogte bønner
Opskriften er fra bogen "Fra en plantespisers køkken - vegansk mad helt enkelt", som er skrevet af Marianne Lodberg. Der er frit valg på, hvilke bønner, du vil bruge, og du kan tilføje linser eller erstatte bønnerne med linser.
Marinerede kogte bønner er uundværlige som topping til hummusmader eller lignende smørepålæg.
Se opskriften
Marinerede kogte bønner
Kållasagne
Lasagne, hvor lasagnepladerne udgøres af hvidkål, og hvor bechamelsovsen er lavet med blomkål.
Linsesovsen er inspireret af PureDansk
Se opskriften
Kållasagne

Vi kommer altid grønne linser i risene, når vi koger ris – ex. 3 dl fuldkornsris + 1 dl grønne linser, som skylles og koges i 7 dl vand med lidt salt i 35 min.

Anicialinser og brune ris
Anicialinser og brune ris

Gråærter:

Som rosinen i pølseenden… og faktisk… er gråærten i  familie med de Lollandske rosiner (som er af gråærte-arten). Men det er nu tilfældigt, at jeg skriver om gråærterne sidst i indlægget. Eller også er det ikke tilfældigt. Jeg er nemlig slet ikke færdig med at udforske gråærterne.

Gråærter er så lækre chokoladebrune, at de kalder på at blive brugt i det søde køkken. Men de kan absolut også noget i det salte køkken. Jeg er startet ud med at afprøve gråærten op imod den sorte bønne og også lidt op imod kikærter samt give dem deres egne retter. I det søde køkken, er de med stort held omsat til:

Romkugler med gråærter
Romkugler med gråærter
Romkugler
Romkugler med sorte bønner (ca. 20 - 40 stk). Opskriften er fra bogen, "Spis mere plantebaseret", af Stig Ladefoged. Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Kuglerne kan laves og spises året rundt 😀
Se opskriften
Romkugler
Veganske sortbønnebrownies
Glutenfri. Med inspiration fra bloggen Neohippie.
Se opskriften
Veganske sortbønnebrownies

I det salte køkken:

Julepostej med æbler og svedsker
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn og gærflager.
Opskriften er fra Kirsten Skaarups nye Jule E-bog, Grøn mad til jul & nytår.
Alt efter tilbehør og antal retter, vil jeg mene postejen rækker til 4-8 personer.
Se opskriften
Julepostej med æbler og svedsker
Bønnecassoulet
Rustik cassoulet med Hestebønner, Ingrid ærter og Gråærter, der giver retten et dejligt bid og skøn fyldig smag sammen med selleri, champignon og gulerødder. 
Opskriften er lavet af Pure Dansk.
Se opskriften
Bønnecassoulet
Artiskokhummus
Lækkert smørepålæg lavet med danske gråærter. Der bliver to glas, som illustreret. Smager særlig godt med soltørrede eller langtidsbagte tomater.
Se opskriften
Artiskokhummus
Oliventapanade
Oliventapanade med gråærter. Lækker tapanade med masser af smag af oliven
Se opskriften
Oliventapanade
Marinerede kogte bønner
Opskriften er fra bogen "Fra en plantespisers køkken - vegansk mad helt enkelt", som er skrevet af Marianne Lodberg. Der er frit valg på, hvilke bønner, du vil bruge, og du kan tilføje linser eller erstatte bønnerne med linser.
Marinerede kogte bønner er uundværlige som topping til hummusmader eller lignende smørepålæg.
Se opskriften
Marinerede kogte bønner

Vi laver tit danske marinerede bønner med gråærter og Anicia linser, som f.eks. spises ovenpå en mad med hummus af danske Ingrid ærter. Vi bruger også gråærter i wokretter. Samt i flere nye retter, som jeg arbejder på, og som vil blive delt, når de bliver blogklar. Personligt er jeg ret vild med gråærter, som jeg spår en stor fremtid 🙂

Bonus – bouillon:

Jeg handler de fleste af mine danske bælgfrugter hos Pure dansk – det vil jeg ikke løbe fra. Min reklame for Pure dansk er uvildig og kommer fra hjertet. Udover at forhandle de danske bælgfrugter har Astrid og Malene opbygget et kæmpe opskriftsunivers inklusiv en bælgfrugtskole, som varmt kan anbefales at besøge. Deres opskriftsamling er for alle og har derfor også opskrifter med kød – men indeholder også nogle plantebaserede opskrifter. Jeg besøger tit deres univers for at hente inspiration. I Bælgfrugtskolen viser Astrid og Malene, hvordan de forskellige bælgfrugter skal koges og kan anvendes.

Bælgfrugtskolen anbefaler at gemme og anvende kogevandet fra bælgfrugterne som bouillon i supper og andre retter. Det gentages i alle “skolens” videoer om kogning af bælgfrugter (ex kogning af Anicia linser). Skolen har givet mig skubbet til rent faktisk at gøre det – jeg er sågar begyndt at fryse kogevandet, hvis jeg ikke lige skal lave suppe med det samme. Henover vinteren har det tit passet at lave suppe, når jeg havde kogt bælgfrugter.

Broccoli-spinatsuppe
Broccoli-spinatsuppe med bønnevand

Jeg synes, jeg opnår både ekstra god smag og cremethed i supperne, når jeg bruger kogevandet til bouillon (tilsætter fortsat bouillonterninger). Det giver mig lyst til at fortsætte med at komme “bønnevand” i alle mine supper. Jeg har ikke haft lyst til at anvende kogevandet fra udenlandske bælgfrugter. Det har jeg reflekteret over og er kommet til den overbevisning, at de danske bælgfrugter virker renere, fordi de stort set ikke skummer ved kogning og derfor efterlader renere og mere lækkert “bønnevand” til den videre madlavning.

Indlæg om danske bælgfrugter:

Du kan kan læse mere om de danske bælgfrugter samt få et overblik over alle indlæg HER

Kommentér

Navigate