Nøddebrød med bælg

Nøddebrød med bælg blev bagt for første gang i forbindelse med uge 8’s bælgfrugtudfordring. Et nyt brød og en ny opskrift, som helt bestemt flytter ind i vores brød-repertoire. Jeg glæder mig til at afprøve i hvilke sammenhænge, brødet fungerer allerbedst. Jeg ved fra bælgfrugtugen, at nøddebrødet stortrives som brød til tapas og suppe. Nøddebrød med bælg er et lækkert brød, som er nemt at bage, og som bonus er brødet både glutenfrit og indeholder bælgfrugt.

Jeg har et  nyt brød i ovnen i skrivende stund, så jeg kan få friske billeder til dette indlæg 🙂 Du kan læse om sidste uges bælgfrugtudfordring HER

Brød med bælgfrugt:

Her er lige et par billeder fra uge 8’s bælgfrugtudfordring.

Bønnebrød med frø og nødder
Nøddebrød med bælg
Tapasbræt med bælg
Nøddebrød med bælg serveret til tapas.

Jeg har bagt en salt version af brødet og tilføjet krydderurter. Man kan også komme tørret frugt i ex tørrede abrikoser, det giver et mere sødt brød, som måske passer bedre, hvis det skal spises som morgenbrød.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

At komme bælgfrugter i brød er som at tage på en rejse til et fremmed og spændende sted. Jeg tænker, der er uendelige muligheder for at tilføje bønner til næsten alt, man bager. Jeg har i hvert fald fået lyst til at eksperimentere en masse mere med brød og bælgfrugt. Fidusen er at blende bælgfrugten med væsken til brødet. Hvis det er gærbrød, vil jeg gemme noget af væsken til at røre gæren ud med, og blende resten med bønnerne.

“- Men hvorfor nu du det Veganermor?  Brød er da ret lækkert, som det er. Har du nogle gode argumenter for at komme bælgfrugter i – eller er det bare en af dine sære ideer?”

“- Du er ret skarp! Et: Jeg vil gerne inkludere flere bælgfrugter i min mad. To: Jeg søger altid efter bagværk uden hvidt hvedemel, som jeg helst helt undgår. TRE: Ved at bruge blendet bælgfrugt i brød, spares der generelt på mængden af mel og.. Fire: Brødet bliver næringsmæssigt beriget” Fem: Og så er der bare en sjov og god energi i at eksperimentere, blive klogere og opdage nye muligheder”

Billeder af dagens brød:
Nøddebrød med bælg
Nøddebrød med bælg på årets første forårsdag.
Nøddebrød med bælg
Nøddebrød med bælg i skiver 😉

Opskrift på nøddebrød med bælg:

Nøddebrød med bælg

Nøddebrød med bælg

Ret: Brød
Keyword: Glutenfri
Dejligt brød til morgen, middag, aften eller derimellem. Opskriften passer til en 1 liters form og kan nemt skaleres til større form. Jeg har brugt afskallede knækkede Fuegobønner.

Ingredienser

  • 150 g tørrede bønner (ex afskallede tørrede Fuegobønner. Eller 300 g kogte bønner eller en dåse/brik købe-bønner.)
  • dl sojayoghurt naturel
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 dl kogende vand
  • 1 spsk ahornsirup
  • 70 g havremel
  • 60 g boghvedemel
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mandler
  • 1 dl hasselnøddekerner
  • frisk eller tørret krydderurt (ex rosmarin.)
  • Havregryn til drys ( eller græskarkerner, birkes -feel free)

Sådan gør du

  • Brød med bælg
  • Hvis du bruger tørrede bønner, skal de skylles, udblødes og koges efter anvisninger på emballagen.
  • Hæld bønnerne i en sigte, og lad dem dryppe af.
  • Det tager 15-20 minutter at røre brødet sammen og komme i form. Tænd ovnen på et passende tidspunkt ved 200 gr alm. ovn.
  • Blend bønner og yoghurt til en jævn creme i en blender eller med en stavblender.
  • Bland hørfrø, sesamfrø, vand og ahornsirup i en skål. Rør rundt, og lad blandingen trække i 10 minutter.
  • Hak imens nødder og mandler groft og Rosmarin fint
    Brød med bælg
  • Vend bønnecreme, hørfrø-blandingen, de to slags mel, natron og salt sammen i en skål.
    Brød med bælg
  • Vend mandler, nødder og krydderurt i blandingen.
    Brød med bælg
  • Hæld dejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Drys evt havregryn på toppen af brødet.
    Brød med bælg
  • Bag brødet i bunden af ovnen i ca 1 t. Lad brødet køle af i formen i 1 time, og læg det derefter på en bagerist.
    Nøddebrød med bælg
  • Nøddebrød med bælg

Noter

Jeg formoder, brødet kan fryses. Jeg kommer helt sikkert til at fryse det. Jeg forestiller mig, alle slags kogte bælgfrugter kan anvendes. At jeg vælger afskallede, knækkede Fuegobønner, skyldes, at jeg vælger danske bælgfrugter, og har disse i skabet.
Du kan lave en sødere version af brødet ved at tilføje yderligere 1 spsk ahornsirup og udskifte krydderurt med 1 dl tørrede abrikoser eller anden tørret frugt, som skæres i mindre stykker.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

1 Comment

  1. Lotte Obbekjer Reply

    Hej Helle
    Har planer om at bage dette brød.
    Min ovn driller lidt ved tunge deje, så kan du sige mig om kernetemperaturen er 98° som ved rugbrød?

    Tak for dejlig inspiration
    Og god dag ønskes du

    Lotte Obbekjer

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate