Bælgfrugtudfordringen i uge 8, 2024

Bælgfrugtudfordringen i uge 8, 2024 er nu vel overstået 🙂
Dagens indlæg sammenfatter en uges mad med forskellige danske bælgfrugter.  En uges udfordring til mig selv, hvor jeg dagligt – eller mere præcist 5 dage – skulle lave nye retter med skønne danske bælgfrugter. Der er eksterne links til opskrifter, som jeg har fundet hos andre bloggere. De øvrige nye opskrifter vil blive delt på bloggen i nærmeste fremtid + findes allerede på mine Instagram og Facebook profiler.

Bælgfrugtudfordringen i uge 8:

For fjerde år i træk udfordrer jeg mig selv på bælgfrugter i uge 8. De sidste 3 år har jeg op til uge 8 handlet 6 brikker forskellige bælgfrugter. Jeg har sat en regel op om at bruge “én brik om dagen” samt dagligt at dele resultaterne. Efter sidste års udfordring overvejede jeg for det kommende år at tage udfordringen videre og inkludere de danske bælgfrugter. Hvad jeg ikke vidste var, at jeg om efteråret ville kaste mig ud i en spændende udfordring i større skala med at udskifte udenlandske bælgfrugter med danske. Udfordringen med at bruge én forskellig dansk bælgfrugt om dagen i dette års #bælgfrugtudfordring er derfor blevet det mest naturlige og oplagte at kaste mig ud i.

Jeg kan jo ikke lige gå ind i en butik og købe færdigkogte danske bælgfrugter på dåse eller brik (endnu da). Så i uge 7 forberedte jeg glas med forskellige danske bælgfrugter – for at være topklar til uge 8. Nogle blev sat i køleskabet til tidlig brug og nogle glas blev frosset. Reglerne for udfordringen var at lave en ny ret med hver bælgfrugt. Jeg forberedte mig derfor til ugen ved at søge efter nye opskrifter.

#bælgfrugtudfordringen 24
Bagerst: Gråærter, Ingrid ærter, Hestebønner, afskallede knækkede Fuego-bønner. Forrest: Anicia linser.

Ugens mad med danske bælgfrugter:

#bælgfrugtudfordringen 24
Klar til #bælgfrugtudfordringen 24
Mandag med Ingrid ærter:

Ingrid ærterne er blevet omsat til pålæg til madpakken, som blev spist hele ugen. Jeg lavede den mest lækre gulerodsspread efter opskrift af Anette Høgh Nielsen fra Madmedglød.

Gulerodsspread
Gulerodsspread med ovnbagte varmt krydrede gulerødder, Ingrid ærter og ristede hasselnødder.

En skøn, skøn spread, som kan anbefales. Jeg frøs det ene glas til sidst på ugen. Du kan finde opskriften HER

Mandag og tirsdag med Anicia linser:

Anicia linserne blev brugt til en overskøn Indisk linsegryde med hokkaidogræskar og blomkål. Her serveret med ris, havrefraiche, koriander og ristede saltede gule ærter. Denne opskrift er også fundet hos Madmedglød i min søgen på hendes side. Anette er, som jeg, meget optaget af danske bælgfrugter. Anicia linserne skal ikke forkoges men kan tilberedes direkte i retten.

Indisk linseret
Indisk linsegryde med hokkaidogræskar og blomkål.

Indisk linsegryde blev vores aftensmad mandag og tirsdag. Fantastisk ret, som med det samme er blevet en livret. Gryden er nem at gå til, og vi vil ophøje den til gæstemad ved lejlighed 🙂 Du kan finde opskriften HER

Onsdag med afskallede, knækkede Fuego-bønner:

Afskallede knækkede Fuego-bønner bliver noget udkogte, når de tilberedes. Mit mål var at finde en ret, hvor bønnens konsistens kunne skjules. Efter megen søgen faldt valget på et brød, hvor bønnerne skulle pureres. Inspiration til brødet er hentet hos Spis bedre. Jeg har ændret i opskriften og gjort den til min.

Bønnebrød med frø og nødder
Bønnebrød med afskallede, knækkede Fuego-bønner, frø og nødder
Bønnebrød med frø og nødder
Bønnebrødet, når det er skåret.

Brødet er glutenfrit og blev virkelig lækkert. Jeg havde mentalt forberedt mig selv  på, at brødet måske ikke ville lykkes, Det var en noget tynd dej, der kom i formen og i ovnen. Derfor blev jeg virkelig positivt overrasket over, hvor godt brødet blev. Der kommer en opskrift i nærmeste fremtid, og ellers er den delt på Instagram og Facebook.

Onsdag, torsdag, fredag med gråærter:

Den helt ærlige version er, at de gråærter, jeg kogte i uge 7, ikke overlevede til uge 8. De blev nemlig ret hurtigt omsat til romkugler, som vi tog med på familieweekend i uge 7. Det betyder også, at romkugler med gråærter er super gode og familie-forkælelses-guf. Den nemme plan for min bælgfrugtudfordring var at dele romkuglerne i uge 8 til inspiration, og dreje den i retning af, at det nye i denne “ret” er at bruge gråærter i romkugler i stedet for sorte bønner. Ikke lige efter ugens spilleregler – men omvendt er denne leg jo mest  min – og hvem andre vil gå op i, om reglerne overholdes?

Romkugler med gråærter
Romkugler med gråærter
Romkugler
Romkugler med sorte bønner (ca. 20 - 40 stk). Opskriften er fra bogen, "Spis mere plantebaseret", af Stig Ladefoged. Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Kuglerne kan laves og spises året rundt 😀
Se opskriften
Romkugler

Jeg har brugt 300 g kogte gråærter i stedet for sorte bønner. Jeg synes bare lige I skal have opskriften.  Men i virkeligheden gik det jo ikke sådan i min udfordring 😀 Min krop tager nogle gange over i handling for hjernen, og fra morgenstunden onsdag morgen, tog den et glas gråærter op af fryseren – “Og så har du værsgo bare at finde ud af en anvendelse af gråærterne i nye sammenhænge. Er det måske ikke en udfordring, du har gang i eller hvad?!” Bob, bob….

Ti timer senere var jeg kroppen dybt taknemmelig – Jeg stod nemlig med de lækreste tapaspålæg og billeder i hjernen af en fantastisk servering af et tapasbræt som overraskelse til min mand. Jeg pressede mig selv og endte med en sjov, sjov dag i køkkenet, hvor alt lykkedes (og det gør det bestemt ellers ikke altid). Som bonus havde jeg også en glad, glad mand, som følte sig virkelig forkælet 😀

Tapasbræt og pålæg med gråærter:

Da jeg åbnede computeren for at søge på retter med gråærter, tjekkede der en mail ind fra Good Food Group Professional, (som jeg følger – både for at se hvad der “rør sig” og for inspiration). I denne mail fik jeg løsningen på dagens udfordring serveret på et sølvfad. Mailen indeholdt links til forskellige pesto og hummus. På no time besluttede jeg at omsætte mine 300 g gråærter til en oliventapanade (100 g gråærter) og en artiskokhummus (200 g gråærter). Mit eksperiment ville blive at erstatte sorte bønner med gråærter i tapanaden og Ingrid ærter med gråærter i hummussen. Jeg havde alle øvrige ingredienser i skuffer og skabe.

Artiskokhummus og oliventapanade
Artiskokhummus og oliventapanade – med gråærter

Behøver jeg at sige, at både tapanade og hummus blev virkelig velsmagende? Der kommer en opskrift på begge smørelser i et kommende indlæg, og ellers findes de på min Instagram og Facebook.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Bønnebrødet, som blev bagt samme dag + kikærteknækbrød, (som min mand blev sat til at bage) efter opskrift fra Mia Sommers nye bog “Kærlige madpakker”, ledsagede vores lækre tapasbræt.

Tapasbræt med bælg
Tapasbræt med bælg

Tapasbrættet består af: Pesto med soltørrede tomater, langtidsbagte tomater fra Urtekram, artiskokhummus, ugens gulerodsspread, saltede mandler, cashewnøddeost, oliventapanade, glaskålstave, røgede mandler, rucola, lille rest ærtetærte og røde snackpeber. Brættet får sit helt eget indlæg i nærmeste fremtid. Jeg ser et lignende tapasbræt for mig som en skøn sommer- og ferie-servering i haven med et koldt glas rosé.

Tapasrester som tilbehør til suppe:

Torsdag og fredag spiste vi tapas-rester til en dejlig tomatsuppe. Suppe og tapas sammen kan varmt anbefales.

Tomatsuppe med tapas-tilbehør
Tomatsuppe med tapas-tilbehør
Tomatsuppe med tapas-tilbehør
Tomatsuppe med pasta og tilbehør fra tapasbræt
Tomatsuppe med pasta og basillikum - tilsat hvide bønner
Glutenfri, hvis du bruger glutenfri pasta
Se opskriften
Tomatsuppe med hvide bønner og pasta

I stedet for hvide bønner kom jeg 1 dl røde linser i suppen.

Lørdag med Hestebønner:

Hestebønnerne blev dømt til at blive til sandwichfyld. Den oprindelige plan var en hønsefrisalat med opskrift fra fra Pure dansk. Men jeg havde glemt at købe champignon. Hjernen konverterede derfor hestebønnerne til tunFrisalat – og kan man det? Kan hestebønner erstatte kikærter i vores yndlings tunFrisalat. JA!

Tunfrisalat
TunFrisalat af hestebønner
Tunfrisalat
TunFrisalat med hestebønner som sandwichfyld + avocado, rucola, rød snackpeber og koriander
Tunfrisalat
Sandwich med tunFrisalat

Jeg har ikke en opskrift på bloggen på vegansk tunsalat. Men det får jeg snart i et kommende indlæg, nemlig en tunFrisalat med hestebønner. Indtil da kan opskriften findes på min Instagram og Facebook.

Sandwichboller med frø og kerner
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Der bliver 24 små boller eller 16 sandwichboller. Velegnet til morgenbrød, tilbehør til salater, brød til sandwich eller burgere.
Se opskriften
Sandwichboller med frø og kerner

Slut på #bælgfrugtudfordringen 2024:

#bælgfrugtudfordringen 24
Slut på #bælgfrugtudfordringen 2024

Det har været en intens og sjov uge – og særlig onsdag, hvor 4 nye opskrifter og et tapasbræt flyttede ind i vores repertoire. Jeg var helt høj onsdag 😀

– “Hvad tænker du om næste år Veganermor – bliver der en ny bælgfrugtudfordring i uge 8, 2025?”

-“Øh! lige nu ved jeg det faktisk ikke – måske er der en anden udfordring, som presser sig foran – og måske i en anden uge?? Det må tiden vise – men sjovt og berigende har det helt sikkert været”

Du kan læse de sidste 3 års bælgfrugtudfordring her:
2021
2022
2023

For endnu mere inspiration og viden om de forskellige danske bælgfrugter kan jeg anbefale dig at besøge Bælgfrugtskolen på Puredansk HER

2 Comments

Kommentér

Navigate