Bælgfrugtudfordringen i uge 8, 2023

Bælgfrugtudfordringen i uge 8, er en selvskabt tradition. En tradition hvor jeg de sidste 3 år har udfordret mig selv til at skrue op for mit indtag af bælgfrugter i uge 8. Udfordringen opstod på baggrund af Danmarks nye nationale kostråd. Kostråd, som anbefaler, at vi spiser 100 g tilberedte bælgfrugter hver dag. Vi nærkiggede vores måltider i lyset af disse anbefalinger og opdagede, at vi ikke spiste 100 g bælgfrugter om dagen. Nogle dage var det faktisk langt fra. Det overraskede mig, og derfor besluttede jeg at sætte ekstra fokus på bælgfrugter.

#Bælgfrugtordningen
#Bælgfrugtordningen i uge 8

Jeg plejer at købe udfordringens bælgfrugt-brikker i “min” Fakta, 4 minutter fra, hvor vi bor. Siden sidste år er Fakta, blevet til en 365-butik. 365 brander sig på et langt større udvalg af varer, hvilket desværre ikke gælder bælgfrugter – tværtimod. I år kunne jeg ikke købe én eneste brik økologiske bælgfrugter i 365 til min udfordring. Jeg har fundet mine brikker i en SuperBrugs noget længere væk. Det undrer mig virkeligt, at Coop går i en mindre klimavenlige retning, og mærkeligt nok opleves denne lille forandring, hvor jeg ikke kan købe bælgfrugter i min nærbutik, som lidt bremsende for min udfordring.

I dette indlæg deler jeg billeder af ugens retter med 6 brikker forskellige bælgfrugter. Brikkerne er ekstra bælgfrugter udover dem, vi ellers ville bruge. Min regel for udfordringen i år har været, at bælgfrugterne skal bruges i retter, hvor jeg ikke i forvejen har opskrifter på bloggen.

Ugens retter med bælgfrugter:

Mandag – Kålsalat med bønnemix:
Kålsalat med bønnemix
Kålsalat med marineret bønnemix
Kålsalat med bønnemix
Kålsalat med bønnemix serveret til en burger med linse-rødbedebøf og bagt hokkaido.

Kålsalat med bønnemix opstod under sidste års bælgfrugtudfordring. Salaten er både enkel, sund og velsmagende. Det har hele tiden været min intention at dele opskriften på bloggen, og derfor blev brikken med bønnemix fluks omsat til kålsalat i mandags. Du kan finde opskriften HER.

Tirsdag – Citronkugler med butterbeans og kokos:
Citronkugler med butterbeans og kokos
Citronkugler med butterbeans og kokos

Citronkugler med butterbeans og kokos er fundet i bogen “Plantebaserede fristelser” skrevet af Anette Høeg Nielsen fra “Mad med glød”.  Bogen, som er propfuld af fristelser, kan varmt anbefales. Min mand og en kollega har stor-nydt disse kugler, og især at kunne få dem for sig selv. Jeg har en særhed omkring kokos – er ikke vild med, hvis der er meget kokos i noget. Jeg udfordrer gerne mine smagssanser, når noget ser så indbydende ud, som disse kugler. Citronkuglerne ramte desværre lige min særhed. Hvis du elsker kokos, vil du som min mand helt sikkert elske disse friske citronkugler. Find opskriften i Anettes bog.

Onsdag – Postej af kidneybønner:
Postej med kidneybønner
Postej med kidneybønner til ugens madpakker.

Tirsdag aften lavede jeg denne postej af brikken med kidneybønner. Jeg har fået opskriften af Jette fra Alsbrogaard Bed & Breakfast. Postejen skulle indgå i resten af ugens madpakker. MUMS! Hvad jeg ikke fik ind på bælgfrugtkontoen i form af citronkugler, har jeg til gengæld fået ind som postej med kidneybønner. Postejen kalder på at blive smurt på rugbrød i et tykt lag. Jeg deler en opskrift på bloggen om nogle uger. Får du lyst til at lave den før, ligger opskriften både på Instagram og Facebook. Jeg tænker, at postejen (måske med mindre salt) vil være meget børneegnet, da den udover kidneybønner også indeholder valnødder og cashewnødder og dermed er mere næringsrig.

Torsdag og fredag – Græskarcurry med kikærter:
Græskarcurry med kikærter
Græskarcurry med kikærter, dampet broccoli og brune ris kogt med anicia linser.

Græskarcurry med kikærter er en skøn, skøn, velsmagende ret hentet fra Englerod/Johanne Mosgaards plantemad-univers. En Reel på Instagram, der fangede min interesse, blev fluks gemt til snarlig afprøvning. Jeg har fået lov af Johanne at dele opskriften her på bloggen, og det vil jeg gøre, når det bliver græskarsæson til efteråret. Tænker det giver mest mening at vente – selvom jeg selvfølgelig har lyst til at dele opskriften lige nu. Kan du ikke vente, hvilket jeg godt kan forstå, kan du finde både Reel og opskrift på Englerod/JohanneMosgaards Instagram HER

Lørdag – Spidskål med svampe, spinat og baked beans:
Morgenmad med baked beans
Morgenmad med baked beans

Baked beans kalder på en eller anden måde på at blive til morgenmad –  Inspireret af engelsk morgenmad – og fortolket i en plantebaseret retning. Jeg indrømmer, jeg har fået kål på hjernen, og beviset er, at jeg kun kunne komme på at servere lækkerierne på en skive kål. Morgenmadsretten kræver faktisk ingen opskrift. Først en tyk skive spidskål + evt. et smukt yderblad. Løg, svampe og spinat svitset og krydret med salt, peber og muskat. Svampeblandingen kommes på spidskålet. Baked beans varmes, som de er, og kommes på kålanretningen. Sikke en skøn måde at starte sin weekend på.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Søndag – Pizza med bund af sorte bønner:
Pizza med sortbønnebund
Pizza med sortbønnebund

En pizzabund på basis af sorte bønner – er en helt ny ide i mit univers. Ideen er hentet fra MadsBo/Highonlife.  Vores søndagspizza blev toppet med en appelsincreme af hvide bønner, butternutsquash, rødkål og valnødder. Pizzabunden med sorte bønner er helt uden kornkulhydrater og passer fint i tråd med kompromisløs blodsukkerstabil mad, som jeg jo har flirtet med her i 2023. Tænk at kunne inkludere pizza til en blodsukkerstabil diæt. Jeg er fan af ideen, og der kommer en opskrift på bloggen i et senere indlæg. Hvis du ikke kan vente og selv vil eksperimentere med topping, har jeg delt opskriften på sortbønne-bunden på Instagram og Facebook.

Slut på #bælgfrugtudfordringen:

Når jeg regner på det, har de tilsammen ca. 1380 g bønner givet os (2 personer) ca. 98 g bælgfrugter ekstra om dagen i 7 dage. Absolut i mål 😀 Okay min mand spiser generelt mere end mig – og har næsten selv spist citronkuglerne, men vi har også fået andre bælgfrugter i ugens måltider, så jeg er godt i mål. Bælgfrugter giver en rigtig dejlig mæthed, og vi har meget mindre lyst til mellemsnacks – Okay min mand har godt nok snacket en del citronkugler 😉

Bælgfrugtudfordringen
Slut på Bælgfrugtudfordringen 2023

Jeg har haft en rigtig sjov uge. Jeg får altid ekstra energi, når jeg udfordrer mig selv, bundet op af et løfte om at dele mine resultater. Jeg håber jo altid på, at nogen vil  hoppe med på ideen og “lege med” i løbet af ugen. Tak til jer, som har delt, hvad I har lavet, når jeg har spurgt 😉

Næste år, ved jeg allerede, at jeg vil ændre konceptet. Jeg vil give mig selv en større udfordring. Lige nu forestiller jeg mig, at jeg vil kaste mig over danske bælgfrugter. Måske bliver bælgfrugtudfordringen 2024: “Én ny ret med forskellige danske bælgfrugter dagligt”?

Du kan læse et indlæg om sidste års bælgfrugtudfordring HER
Du kan læse et indlæg om forrige års bælgfrugtudfordring HER

NOTE: De næste 2 uger bliver der stille fra mig. Min mand og jeg skal holde en fælles rund fødselsdagsfest for 40 mennesker. Vi skal selv forberede og lave alt maden – En ny slags udfordring, som jeg jo elsker 😀

Kommentér

Navigate