Tema om danske bælgfrugter

Tema om danske bælgfrugter er over-overskriften for de næste mange indlæg her på bloggen. Jeg laver ikke betalt reklame og har ikke fået produkterne sponsoreret. Alle bælgfrugter er selvkøbte, og al reklame kommer direkte fra hjertet.

Et af kostrådene i Danmarks officielle kostråd anbefaler, at vi spiser 100 g bælgfrugter om dagen. Dette kostråd indebærer, at vi som danskere i den grad får os nogle nye vaner med at inkludere bælgfrugterne i vores daglige madlavning. Det gælder også for min mand og mig. Selvom vi allerede spiser mange bælgfrugter, kommer vi langt fra alle dage op på 100 g tilberedte bælgfrugter pr person.

Måske kan det hjælpe at øge vores opmærksomhed på danske bælgfrugter, og sprede viden om, at der faktisk dyrkes nogle rigtig skønne og sunde bælgfrugter i Danmark.

Danske bælgfrugter
Danske bælgfrugter fra Aurion (bagerst) og fra Pure Dansk (forrest).
Danske bælgfrugter
Danske bælgfrugter
Bælgfrugter er en del af dansk kulturarv:

Måske hjælper det også at vide, at bælgfrugterne har været en del af dansk kost siden bronzealderen og helt frem til, de blev udkonkurreret af kartoflen i 1800-tallet. For mig har netop dette historiske indblik givet en skøn grounding og ro. Det at vide, at vi tidligere spiste mange bælgfrugter i Danmark, og at de kan dyrkes lokalt, gør bælgfrugterne til en kulturarv og ikke kun en fremmedartet spise fra andre kulturer. Det øger mit håb for, at vi kan finde tilbage til vores rødder 😉

Danske bælgfrugter
Plantestykker fra danske Plant Mate (bagerst), bælgfrugter fra Pure Dansk (forrest)

I Danmark dyrkes især hestebønner, ærter, grønne linser og lupiner. Arter, som trives godt i den danske jord og det danske klima. Bælgfrugterne bidrager positivt til landbrugsjorden ved at binde kvælstof i jorden. Det har for nyligt været i medierne, at et stigende antal af danske landmænd gerne vil omlægge deres afgrøder til bælgfrugter, men at der ikke er nok afsætning. ØV-BØV!

Lige her omkring efterspørgsel og afsætning – kan vi gøre en forskel du og jeg! Vi kan tage et ansvar på os for, at det sker. Vi har en stor magt med det, vi vælger at lave mad med. Og derfor vil jeg SÅ gerne inspirere til, at vi laver skøn, skøn hverdagsmad med danske bælgfrugter.

At sætte fokus på de danske bælgfrugter er ikke en nationalistisk propaganda fra min side – som i overhovedet ikke. Mit afsæt og fokus udspringer udelukkende af et ønske om at bidrage til bæredygtighed – klima – den grønne omlægning – dyrevelfærd og sundhed for mennesker og kloden 🙂 Samt af en frygt for, at de gode dansk dyrkede bælgfrugter forsvinder igen, hvis de ikke er salgbare.

Efterårets store bælgfrugtudfordring:

For at nudge mig selv til at få danske bælgfrugter ind over mange flere retter og måske endda skubbe nogle af de udenlandske bælgfrugter ud i periferien, har jeg indkøbt hele 17 kg danske bælgfrugter: Ingridærter, hestebønner, afskallede Fuegobønner (hestebønner), gråærter og grønne linser.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Min udfordring til mig selv er at eksperimentere med at udskifte ikke danske bælgfrugter med danske bælgfrugter i de retter, som vi laver i forvejen, samt selvfølgelig at finde nye skønne livretter med danske bælgfrugter. Jeg er godt i gang, og tænker jeg vil tage én bælgfrugt ad gangen i mine kommende indlæg.

Pure Dansk:

Jeg har købt Ingridærter, gråærter, Anicialinser og hestebønner hos “Pure Dansk” og har fået lov til at dele nogle af deres opskrifter. De har en solid opskriftsamling på deres hjemme side, “Puredansk.dk”

Jeg har i tidligere indlæg skrevet følgende om Pure Dansk:
Bag Pure Dansk står Astrid og Malene Søgaard, som er ottende generation af en gård på Djursland. De sætter spørgsmålstegn ved: “Hvorfor vi køber tørrede bønner og linser langvejs fra, når vi kan dyrke det herhjemme?” På deres hjemmeside “Puredansk.dk” kan man læse, at Danmark tidligere var verdensmester i at dyrke bælgfrugter. Og at bælgfrugter passer rigtig godt til at dyrke i vores klima. Mens bælgfrugterne var på deres højdepunkt herhjemme, indgik de både som en del af sund mad og som stjernen i gourmet ved hoffet. Men så kom kartoflen snigende fra Sydamerika, og bælgfrugterne forsvandt stort set fra de danske marker”.

Derudover har jeg købt Ingridærter og afskallede Fuegobønner hos Aurion, hvor jeg fandt 5 kg’s sække til ret rimelige priser. Aurion forhandler også de andre typer danske bælgfrugter.

Ingrid ærter:
fiskefridelle
Ingrid ærter til fiskefrideller

Ingrid ærten er en skøn gul ært, som minder meget om kikærten. Derfor har det været helt oplagt for mig at starte med Ingrid ærten og at afprøve den op imod kikærten. Samtidig vil jeg være opsøgende på / rejsende i, hvad Ingrid ærten ellers kan. Ingrid ærten er derfor den første danske bælgfrugt, jeg sætter fokus på i mit næste indlæg.

Det kunne være så hyggeligt, hvis nogen, som læser mine indlæg, vil være med i denne udfordring / leg, og måske anskaffe sig nogle Ingrid ærter, og tage turen sammen med mig – og I må super gerne smide nogle kommentarer – ligesom gode ideer altid er velkomne 😀

4 Comments

 1. Hej Helle,
  Mange tak for dine kreative indfald og opskrifter:-) Den med mælkebøtteblomster i beignetdej husker jeg endnu 😉
  Ang. salg af danske bælgfrugter….der er et prisaspekt. Når jeg ser, hvad de koster, må jeg bare sige, at vi trænger til ligeså meget landbrugsstøtte til dyrkning af bælgfrugter som til kvægdrift. I øjeblikket er der 800% mere support fra EU til animalsk prokuktion end til planteavl.
  Venlig hilsen Inge Marie

  • Hej Inge Marie
   Tak for din søde kommentar 🙂
   Jeg er helt enig i dine betragtninger for støtte til dyrkning af bælgfrugter.
   Vi skal bare have efterspørgslen i gang også – ellers brænder vi inde med en masse ikke solgte skønne bælgfrugter.
   Det store spørgsmål er:
   Hvordan får vi flere danskere til at spise flere danske bælgfrugter??
   Jeg er jo godt bevidst om, at opslag på min lille blog ikke gør den store forskel. Jeg håber dog at sprede nogle ringe i vandet.
   Måske skal vi give vores veninder/venner de ekslusive danske bælgfrugter i gave vedlagt opskrifter? 😉
   Jeg kunne godt finde på det.
   Kærlig hilsen Helle

 2. Hej Helle
  Meget lig dig har jeg netop indkøbt Ingridærter, hestebønner og gråærter – og skal nu finde gode retter at lave med dem ! Jeg kunne huske at du havde en opskrift a la fiskefrikadeller, men skønt hvis du finder på flere 🙂
  Kh. Susanne

  • Hej Susanne
   Tak for din kommentar.
   Nej hvor herligt, at du også har hele arsenalet danske bælgfrugter 🙂
   Jeg lover, der kommer en lind strøm af opskrifter resten af året, og hvis du vil tyvstarte, har Pure Dansk en opskrift på Bønnecassoulet med alle tre typer bønner i deres opskriftsamling.
   Det er virkelig god Bønnecassoulet, og jeg deler deres opskrift om nogle uger.
   Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Navigate