TunFrisalat med bælg

TunFrisalat med bælg er et indlæg med en opskrift på vegansk “wanna be tunsalat” med hestebønner. Når jeg vælger, at kalde salaten for tunFrisalat med bælg fremfor med hestebønner er det fordi, salaten lige så godt kan laves med Ingrid ærter eller kikærter. Und dig selv at prøve salaten. Hvis du ikke har hestebønner eller Ingrid ærter i din kolonial – kan du med let energi afprøve den med en brik kikærter.

Selv er jeg søgende på hestebønnens muligheder og potentiale, og har som et eksperiment lavet en virkelig skøn tunFrisalat med hestebønner. Mand og ældste søn blev udsat for sandwich med hestebønne-tunsalat i februar. De gav begge udtryk for stor begejstring. Deres ros har medvirket til, at der nu kommer en opskrift på bloggen 🙂

TunFrisalat
TunFrisalat med hestebønner til sandwich fra #bælgfrugtudfordringen i uge 8.
Danske hestebønner

Pure Dansk skriver om de danske hestebønner:

“Den brune, tørrede hestebønne er ny for mange i køkkenet, da hestebønner ofte forbindes med de grønne friske bønner, som dyrkes i haven. Men faktisk har de danske landmænd dyrket hestebønner i flere hundrede år og brugt dem til foder. Hestebønner kaldes også for favabønner. 

Den tørrede hestebønne er brun og tykskallet. Den har en fast struktur og en cremet indre konsistens. Hestebønner tilfører masser af umami og har en mild smag af humle og græs samt noter af hasselnød og en let bitterhed. De tørrede danske hestebønner minder om kendte bønner som kidney og brune bønner. Ligesom andre bælgfrugter er hestebønner glutenfri fra naturens side. De tilfører mæthed, fylde og velsmag i retter og er sprængfyldte af gode næringsstoffer. Tilføj derfor hestebønner som en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler.” – Pure Dansk

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Du kan se en lille video omkring tilberedning af hestebønnen hos Pure Dansk HER

At hestebønnen er tykskallet gør, at der er en del bid i bønnen, selv efter tilberedning. Det kan jeg personligt godt li’. Til den tunFrie salat har jeg dog kogt bønnerne en time frem for de anbefalede 45 min. For at gøre skallen mindre fremtrædende.

TunFrisalat med hestebønner:

Jeg har lige lavet en ny portion tunFrisalat til sandwich og til ugens madpakker – samt selvfølgelig for at få nye billeder til dagens indlæg.

TunFrisalat
TunFrisalat
TunFrisalat
Sandwich med tunFrisalat
Sandwichboller med frø og kerner
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Der bliver 24 små boller eller 16 sandwichboller. Velegnet til morgenbrød, tilbehør til salater, brød til sandwich eller burgere.
Se opskriften
Sandwichboller med frø og kerner
TunFrisalat
TunFrisalat som topping på ærtetærte 😀

“Tunsalaten” kan varmt anbefales som topping på den meget nemme ærtetærte.

Vegansk ærtetærte
Glutenfri, hvis tærtebunden laves glutenfri (Link til tærtebund i opskriftnoten)
Fyldet passer til et stort tærtefad på 28-30cm
Se opskriften
Vegansk ærtetærte

Opskrift på TunFrisalat med bælg:

TunFrisalat

TunFrisalat med bælg

Ret: Frokost, Pålæg, Sandwich
Keyword: Glutenfri
"Wanna-be" tunsalat i en vegansk udgave. Her lavet med hestebønner. Kan sagtens laves med Ingrid ærter eller kikærter. Skøn luksus pålæg til en festlig frokost såvel som til picnic eller madpakken.

Ingredienser

  • 150 g tørrede hestebønner (eller 300 g kogte. eller tilsvarende Ingrid ærter eller kikærter.)
  • 50 g løg
  • spsk kapers
  • 60 g syltede agurker (finthakket)
  • 2 spsk hørfrø (malede/kværnede)
  • 1 spsk gærflager
  • 2-3 spsk friskpresset citronsaft (+ gerne fintrevet skal, hvis citronen er økologisk)
  • 1-2 tsk havsalt
  • friskkværnet peber
  • dl sojayoghurt naturel
  • 2 spsk vegansk mayonnaise

Sådan gør du

Forberedelse af bælgfrugterne

  • Over to dage: Start med at iblødsætte og koge hestebønnerne efter anvisning på pakken. Kog dem gerne 1 time for at gøre skallen mere mør.
  • Eller anvend Ingrid ærter, som også skal iblødsættes og koges.
  • Eller køb en dåse/brik kikærter, som er klar til at blive brugt. Pyt med at der vægtmæssigt er mindre - du kan da undlade mayonnaisen eller reducere i yoghurten.

Tunfrisalat

  • Start med at blende/hurtighakke den valgte bælgfrugt. Blend på "pulse"-knappen. De skal hakkes i stykker uden at blive til puré. Kom dem i en skål.
  • Du kan med fordel bruge hurtighakkeren til også at finhakke løg, syltet agurk og kapers. Og ellers skal de blot hakkes med en kniv. Kom dem i skålen.
  • Kom alle øvrige ingredienser i skålen og bland det hele godt. Smag til med mere salt/peber, citron om nødvendigt.
    TunFrisalat
  • Kan med fordel laves dagen før, men kan også spises med det samme. Lad den dog gerne hvile lidt på køl først.
    TunFrisalat
  • Brug salaten til sandwich eller madpakken.
    TunFrisalat
  • TunFrisalat er super lækkert tilbehør til ærtetærte
    Ærtetærte med vegansk tunsalat
  • TunFrisalat

Noter

Opbevares i køleskabet i flere dage.
Jeg har ingen erfaring med at fryse salaten.
Du kan finde en opskrift på ærtetærte med tunFrisalat HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

  1. Lotte Obbekjer Reply

    Hej Helle
    Du bruger neutral sojayoghurt her.
    Det er mig bekendt nærmest umuligt at opstøve en neutral udgave af sojayoghurt uden sukker. Så vil høre om du bare bruger sådan en sød en, eller er det en hjemmelavet udgave du bruger?
    Kærlig hilsen og tak for din inspirerende opskriftsamling
    Lotte

    • Hej Lotte
      Jeg laver min egen yoghurt af Naturli’s grønne sojamælk og yoghurtkultur.
      Da vi startede som veganere, var det tit umuligt at skaffe yoghurt naturel, og det blev butikkernes udvalg som bestemte, om jeg kunne lave noget med yoghurt. Det blev jeg træt af, og siden 2016 har vi lavet vores egen. Hvis vi laver mad med et madhold køber jeg Alpro sojayoghurt naturel. Det fungerer også fint.
      Du kan læse et indlæg om hjemmelavet soyayoghurt her:

      https://veganermor.dk/hjemmelavet-sojayoghurt/

      Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate