2018 – Kom godt igang med madpakken

Allerførst RIGTIG GODT NYTÅR!
I dette indlæg vil jeg gerne inspirere til at lave farverige veganske frokoster og madpakker.
Indlægget indeholder en opskrift på squashfrikadeller og link til alle mine opskrifter på vegansk pålæg.

2018 skal være SÅ velkommen 😀
Jeg elsker at starte et nyt år, ligesom jeg elsker at starte en ny måned.
At “vende et blad” i kalenderen og stå med en ubrugt måned eller et ubrugt år foran mig.
Jeg kan godt høre, at det lyder dybt gammeldags 😉 Og så’n er jeg åbenbart 🙂
Jeg sværger stadig til min papirkalender og stortrives med  at kunne stå med et ubrugt år / en tom kalender i hænderne, et helt nyt år, som jeg selv skal fylde ud 😀
Det efterlader plads til drømme om, hvad der kan være kommet i kalenderen ved årets udgang.

I 2017:
Drømte jeg bl.a. om meget mere farverig mad og opstillede disse super enkle spilleregler til hjælp til at få mere farverige madvaner:
-Start med et kig i køleskabet / kolonial-skabet / -skuffen og fryseren.
Vi spiser nemlig det, vi har i vores gemmer. Hvor mange forskellige farver “gemmer” vi lige der?
-Tænk i farver, når der handles ind.
-Fyld køleskabet, kolonialskabet og fryseren op med mange forskellige farver.
-Sammensæt frokosten og madpakken udfra en palette af farver.
Måske kan der blandes flere forskellige grøntsager, frugter, spreads, end man forestiller sig.
-Der er ingen regler

Følgende billeder viser eksempler på, hvad der kom ud af at drømme om mere farverig mad i 2017.
Jeg fik helt sikkert forstærket mine madvaner i retning af at gøre næsten alle retter mere farverige.
I 2018 vil jeg helt sikkert fortsætte min farverige stil – jeg vil fortsætte, til vi bliver synonymer 😉 😀

Veganske håndmadder
Veganske håndmadder
Flere veganske håndmadder
Flere veganske håndmadder
Grøn mad med grønt på
Salater med masser af farver 🙂

Du kan læse sidste års nytårsindlæg, hvor jeg blandt andet skriver lidt om, hvorfor det er en god ide, at spise mange forskellige plantefarver HER
Du kan læse mit indlæg om farverige salater HER

I 2018:
I år vil jeg her på bloggen målrettet beskæftige mig med, at “Få TIDEN tilbage i køkkenet”.
Det kan lyde  mærkeligt, men der er en “diskurs” / en stemme i samfundet, som fortæller os, at vi har for travlt til at bruge tid på at lave vores mad fra bunden af uforarbejdede råvarer. Og denne stemme forstærker industrien ved at fylde supermarkedernes kølediske og reoler op med alverdens færdiglavede retter og tilbehør, hvilket er super belejligt, men desværre ofte  har en sundhedsmæssig pris, fordi færdigvaren består af ret forarbejdede fødevarer og en masse tilsætningsstoffer. Jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, hvad vi har så travlt med, og om det egentlig er et bevidst valg, hvis vi ikke prioriterer vores mad/kroppens brændstof, eller om vi blot accepterer denne “samfundsstemme” om, at vi har FOR travlt, som en sandhed? Følger vi bare med strømmen, eller er det muligt at stoppe op, reflektere over vores madrutiner og tage vores egne valg?

Vegansk farverig pålæg og madpakker:
Lad os antage, at nogen, som jeg, har lyst til at spise mere sundt og farverigt i 2018.
Så kan det være en god ide at få etableret nogle gode madrutiner fra årets begyndelse.
I dette afsnit deler jeg min mands og mine rutiner omkring vores grønne madpakker.
Når vi vælger, selv at lave madpakke, er det helt konkret sådan, at vi laver madpakke med det, vi har i vores køleskab / kolonialskab. Hvis vi gerne vil have mere sunde, farverige og spændende madpakker, må første skridt derfor være at fylde vores køleskab/kolonialskab med en masse sunde og farverige madvarer.
Næste skridt er at gøre det nemt for os selv 😉
Det kræver fokus og mere eller mindre tid at gøre det nemt for os selv, og det er en god investering 😀
Det kan derfor være en god ide at bruge en time eller to på at lave et par smørepålæg og forberede tilbehør til madpakkerne, som vil gøre det nemt og enkelt i hverdagen at fylde sin madkasse med glad og energigivende frokost.
Om det er søndag eller onsdag eller en anden dag, der passer bedst til at lave forberedelse er helt underordnet. Det handler mere om “at gøre det”, og at blive ved med gøre det, til det bliver en god vane 😉
Disse forberedelser skal selvfølgelig justeres efter, hvor presset ens hverdag er i perioder. Der findes efterhånden mange smørepålæg i handlen til overkommelige penge, rucolaen kan købes skyllet og klar osv. Ligeledes kan rester fra ens aftensmad som regel altid indtænkes i næste dags madpakke.
Min mand og jeg har fundet en smart fordeling, hvor vi på skift en uge af gangen står for at forberede enten ugens morgenmad eller madpakkepålæg. Det fungerer overraskende godt.

Vi laver følgende forberedelser til ugens madpakker:
En eller to smørepålæg – gerne i to forskellige farver 😉 eller falafler eller en anden “plantedelle”.
Marinerede bønner til at komme ovenpå smørepålægget, smager godt, pynter og optimerer samtidig protein-indtaget. Eventuelle rester fra aftensmaden kan også bruges til topping.
Noget grønt gøres helt klar til at drysse ovenpå maden; finthakket grønkål, palmekål, spinat, skyllet rucola eller anden salat, spirer eller krydderurter.
Grøntsagtilbehør: For eksempel rød peber i strimler, gulerødder i stave, bladselleri i stave, agurker og tomater, sidstnævnte vaskes og kan hurtig skæres, når madpakken laves.
Kålsalat: Jeg kan godt finde på at lave en stor skål kålsalat bare til brug til madpakkerne i løbet af ugen – som supplement til brødet – men det er nok level 2 😉
Evt. oliven, pesto, frugter; æbler, clementiner, druer etc.
Er smørepålægs-portionerne for store til at blive spist op henover ugen, kan man med fordel fryse noget af det, hvilket bare gør det endnu nemmere til en senere og måske mere presset arbejdsuge. (Dette gælder også de marinerede bønner) 😀

Link til vegansk pålæg:

Du kan finde en opskrift på almindelig hummus HER
Du kan finde en opskrift på rødbedehummus HER
Du kan finde en opskrift på hokkaidohummus HER
Du kan finde en opskrift på ærtespread HER
Du kan finde en opskrift på kidneybønnepostej HER
Du kan finde en opskrift på cashewnøddeost HER
Du kan finde en opskrift på quinoarogn HER
Du kan finde en opskrift på quinoasalat (æggesalat-agtig) HER
Du kan finde en opskrift på vegansk tunsalat HER
Du kan finde en opskrift på marinerede bønner HER
Du kan finde en opskrift på falafler HER
Du kan finde en opskrift på vegansk chorizo HER
Du kan finde en opskrift på panerede pastinakker HER
Du kan finde en opskrift på gulerodsfrikadeller HER
Du kan finde en opskrift på jordskokkepostej HER

Opskrift på frikadeller med grønne linser og squash:

Mine absolut favorit plantefrikadeller. Opskriften er fra Månebarnet 😀

Frikadeller med grønne linser og squash
Print Recipe
Glutenfri. Opskriften er fundet hos Månebarnet. Melet kan erstattes af andre typer mel.
Frikadeller med grønne linser og squash
Print Recipe
Glutenfri. Opskriften er fundet hos Månebarnet. Melet kan erstattes af andre typer mel.
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Frikadeller med grønne linser og squash
  2. Start med at skylle og koge linserne i ca 10 min. i letsaltet vand. De skal ikke koges ud, men bevare deres bid, da dette er med til at sikre nogle fastere frikadeller.
  3. Vask squashen, riv den med skrællen på (vandet skal ikke vrides fra) og kom den i en skål sammen med hakket løg og linser.
  4. Tilsæt derefter olie, mel, hørfrø, solsikkekerner og alle de skønne krydderier.
  5. Farsen kan godt virke en anelse tør i starten, men afhold dig fra at tilsætte væske, da den nok skal blive blødere efterhånden, som den får lov til at blive rørt i og stå lidt.
    Frikadeller med grønne linser og squash
  6. Form dellerne i hånden eller læg en klat frikadellefarspå en pande i smeltet olie og form den der. Steg dem på en god varm pande i lidt olie.
    Frikadeller med grønne linser og squash
  7. Vend frikadellerne et par gange undervejs, indtil de er sprøde på begge sider. Det tager ca 10 min. Kom evt lidt kokosolie ovenpå frikadellerne, inden du vender dem først gang - afhængig af hvor "slip-let" din pande er.
    Frikadeller med grønne linser og squash
  8. Velbekomme 🙂
Recipe Notes

Disse frikadeller er indtil videre vores foretrukne plantefrikadeller.
Serveres evt med en god kålsalat og et godt stykke brød.
Eller med vegansk biksemad.
Frikadellerne smager fortrinligt som pålæg både varme og kolde. Er gode til madpakken.

Kommentér

Navigate