Farverig mad med grønt på

2017 er ved at være halvgået, og hvordan går det så lige med de der nytårsfortsæt? 😉
Et af mine nytårsfortsæt handler om at spise “flere farver”, og selvom jeg i forvejen har hang til at spise farverig mad, så kan det godt blive endnu bedre.
Dette nytårsfortsæt går ret godt, når jeg selv skal sige det 😀
2017 har indtil nu i betragtelig grad udvidet mit repertoire af grønne, sunde og farverige spiselige ingredienser. Samt øget frekvensen, hvormed jeg laver og indtager disse farverige planter, som er fulde af sunde plantekemikalier / mikronutrienter, fibre og andre gode sager 🙂

Jeg startede året med disse enkle råd til at blive mere farverig i sin madlavning:
-Start med et kig i køleskabet / kolonial-skabet / -skuffe og fryseren.
Fordi vi spiser det, vi har i huset.
-Tænk i farver, når du handler.
-Fyld dit køleskab, kolonialskab, din din fryser op med mange forskellige farver.
-Sammensæt dine måltider udfra en palette af farver.
Du kan blande flere forskellige grøntsager, spreads, krydderurter o.l, end du måske forestiller dig.
-Der er ingen regler

Med dette indlæg vil jeg gerne tilføje et par råd:
– Måske har du en have, en terrasse, en altankasse, en vindueskarm eller et køkkenbord.
Hvor du kan dyrke dine egne krydderurter eller lave spirer 😀
– Andvend gerne et drys af krydderurter / spirer til alle dine måltider.

Jeg er stor tilhænger af at tage små bevidste skridt f.eks i forbindelse med ønsket om at leve mere grønt og sundt. Hvis det, man gerne vil, ligger langt fra det, man gør aktuelt, så kan der være en risiko for, at man slet ikke får begyndt. Derfor kan det være klogt at finde de små skridt, som kan føre én henimod en måske større ønsket forandring. Der er altid et “første bedste skridt”, og herfra er der altid et “næste bedste skridt”. De små skridt kan gå ganske langsomt, og så kan de pludselig steppe afsted, så man bliver helt forpustet 🙂 Træder man forkert – er man blevet klogere på noget, som kan blive udgangspunkt for et næste bedste skridt. Man kan roligt kalkulere med, at der vil være fejltrin, og kunsten er at se dem som læring fremfor fiasko.

Selv er jeg utrolig heldig og taknemmelig for at have både have, terrasse og vindueskarm, og jeg elsker vores have og dens muligheder. I mit madunivers er det som om at alle mulige forskellige grønne tiltag har udviklet sig eksplosivt dette forår / begyndelse af sommer.
Jeg har samlet grønne urter i naturen, plantet nye grønne krydderurter i haven, og så jeg er endelig lykkes med at lave spirer (efter flere mislykkede forsøg).
Alle disse tiltag gør det selvfølgelig meget nemmere for mig at få inkluderet en masse grønt i mine måltider. Jeg laver nu en gang også mad med det, jeg har til rådighed 🙂
I 2017 er jeg blevet meget bedre til rent faktisk at tilføje alle disse grønne urter, radisser m.m til vores måltider. Jeg laver også ofte urtete af havens mynte, salvie, citronmelisse o.l.

Skønne grønne salater i højbedet og en bornholmsk måge ;)
Skønne grønne salater i højbedet og en bornholmsk måge 😉

Krydderurter – det sunde grønne drys:

Hvad er det lige med de der plantefarver og duftene fra krydderurter – hvad er det godt for? 🙂
Der er rigtig mange gode grunde til at spise farverige grøntsager, frugter, bær, bælgfrugter og krydderurter. Jeg har i tidligere indlæg skrevet om plantefarvernes betydning for vores sundhed, hvor planternes farvestoffer er kanon god ernæring helt på celleniveau. Du kan læse mit indlæg HER
Ligeledes indeholder krydderurterne med deres aromatiske dufte (æteriske olier) super sunde mikronæringsstoffer, som vores celler er vilde med 🙂

Havens skønne krydderurter
Havens skønne krydderurter

Anette Harbech Olesen fra “Mad for livet” skriver på sin blog:
“Rosmarin, timian, persille, merian, oregano og basilikum er blot nogle af de dejlige krydderurter, som du med fordel kan bruge med rund hånd over dine grønsager eller din frokostmad. Blot en halv teskefuld tørret eller en håndfuld frisk økologisk oregano om dagen svarer faktisk til den normale mængde antioxidanter, som vi danskere gennemsnitligt indtager hver dag. Du kan derfor let styrke dit immunforsvar endnu mere ved blot at spise en halv eller en hel skefuld gode økologiske krydderurter, tørrede som friske, hver dag.”   -Annette Harbech Olesen.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Brøndkarse er et nyt krydderurte-tiltag i min have denne sommer. Et af de små skridt, jeg har valgt at tage, fordi en veninde fortalte mig om sundhedsfordelene ved brøndkarse.

Kirsten Skaarup skriver om brøndkarse i sin bog “Superfood Revolutionen”:
“Brøndkarse er en urt, der er blevet brugt medicinsk i århundrede, og det er ikke mærkeligt, for den lille vandglade plante er proppet med gode stoffer, især mange carotener, C- og k-vitaminer, og den indeholder meget kalk, magnesium, mangan og fosfor.
Og så har brøndkarse et pænt indhold af Omega 3 fedtsyrer.
Det ser ud som om, brøndkarse er regulerende for kolesterol, og stoffet gluconasturtiin, der giver planten dens let pebrede smag, kan muligvis beskytte mod kræft.
K-vitaminer gavner hjerne og hukommelse, og carotener giver styrke til øjnene og synet.
Brøndkarse ligger nr. 1 på den amerikanske liste over “powerhouse” produkter:
www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm  -Kirsten Skaarup

En af mine mest positive udviklinger i 2017 er, at jeg er blevet kvikkere til, at løbe ned i haven efter det grønne drys, når jeg skal smøre madpakke, laver frokost eller salater til aftensmaden.
Måske er jeg ligefrem blevet lettere til bens, fordi jeg spiser flere krydderurter? 😉
Jeg er også blevet bedre til at forsyne mig med krydderurter, hvis jeg alligevel er i haven. Så plukker jeg en hel masse grønne urter. Jeg sætter jeg dem i en lille vase i køkkenet, så de er lige til at anvende 😀

Her er eksempler på madder, jeg har pyntet med krydderurter og spirer:

Grønne håndmadder
Grønne veganske håndmadder
Grønne håndmadder
Grønne veganske håndmadder

Du kan finde en grundopskrift til vegansk håndmad som på billedet ovenover HER
Coverbilledet øverst i dette indlæg viser forskellige farverige sommersalater med grønt på:
Farvet quinoasalat med bagte tomater – du kan finde en opskrift HER
Årstidens salat – du kan finde en opskrift HER
Samt tre variationer – freestyle over Frokostsalat a la Tobbers – du kan finde en opskrift HER

Jeg håber du kan finde inspiration til mere grønt drys på maden i mine billeder og ord 🙂
Har du måske et næste bedste skridt i en grøn retning ?

Kommentér

Navigate