Farverig vegansk hverdagsfrokost

Som mennesker er vi vidt forskellige, og vi går op i forskellige ting. Nogen træner passioneret, nogen læser og debatterer, nogen arbejder rigtig meget, nogen går op i kunst, film, teater, musik osv., og nogen er, som jeg, dybt passioneret omkring den mad, vi spiser.
Fælles for os alle er, at vi fylder vores tid ud med det, som giver os hver især mening og energi.
Fælles for os alle er også, at vores krop har brug for en sufficient kost.

Ligegyldigt hvad vi finder vigtigst at beskæftige os med, skal vores krop tankes op med gode næringsstoffer, så alle dens funktioner kan opretholdes. Kroppen arbejder kontinuerligt for os med at fordøje, det vi spiser og drikker og omsætte det til hormoner, signalstoffer, energi mm.
Det er ikke ligegyldigt, hvad vi spiser.
Vores krop får kun det brændstof at arbejde med, som vi indtager – ganske enkelt.
Kroppen arbejder vedholdende på, at vi kan have det godt og fortjener derfor en kærlig behandling, i form af det vi spiser 🙂

Som veganere er vi planteædere, og planteriget rummer muligheden for en optimal ernæring til vores krop. Planteverdenens mange forskellige farver repræsenterer nemlig hver især forskellige mikronæringsstoffer (kaldes også fytokomikalier / mikronutrienter ), som helt på celleplan er vigtige byggestoffer til vores krops arbejde med at opbygge, nedbryde, afgifte osv.

Følgende citat er hentet fra bogen “Optimal immunforsvar” af den amerikanske læge Dr. Joël Fuhrman:
“Koncentrationen af fytokemikalier understreges ofte af de strålende sorte, blå, røde, grønne og orange farver. De forskellige grupper af fytokemikalier indeholder vidt forskellige strukturer og har hver deres enestående helbredsgavnlige virkninger. Derfor er et varieret udsnit det mest gavnlige.”

En god tommelfingerregel kan derfor være at forsøge at spise planter fra hele farvespektret.
Planteriget udgør en kæmpe palette af farver: Røde tomater, bordeaux auberginer, rødløg, rødbeder, vindruer, kirsebær, brombær, solbær. Grønne grøntsager i forskellige grønne nuancer, som bønner, salater, broccoli, spidskål, grønkål, rosenkål, squash med sit grønne ydre og lysegule indre. Orange gulerødder, butternutsquash, græskar, gule majs, hvidløg, pastinakker, selleri. Tørrede bønner/linser i alverdens farver… altså bare for at nævne et lille udsnit af paletten 🙂
Du kan læse mere om fytokemikalier HER 

Farverig vegansk frokost og madpakke:

Med et nytårsfortsæt om at gøre 2017 til året, hvor vi begynder at spise farver, eller hvor vi vælger at spise endnu flere farver, hvordan kommer vi så lige godt igang med det?

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Mine råd er super enkle:
-Start med et kig i dit køleskab / dit kolonial-skab / -skuffe og din fryser.
Vi spiser nemlig det, vi har i vores gemmer. Hvor mange forskellige farver “gemmer” du der?
-Tænk i farver, når du handler.
-Fyld dit køleskab, kolonialskab og din fryser op med mange forskellige farver.
-Sammensæt din frokost og madpakke udfra en palette af farver.
Måske kan du blande flere forskellige grøntsager, frugter, spreads, end du forestiller dig.
-Der er ingen regler
Kombiner dig frem; brød spreads, evt flere slags smørepålæg på samme rugbrødsmad, pynt maden med tomat, agurk, fintsnittet kål, krydderurter, spirer og suppler med fingergrønt og frugt. Samt gerne frisk salat/kålsalat eller råkost – måske en rest fra aftensmaden.

Farverig vegansk frokost
Farverig vegansk frokost: Rugbrød med ærtespread, oliven, tomater, agurk, gulerødder, og nektarin.
Farverig vegansk frokost
Farverig vegansk frokost: Rugbrød med hummus, oliven, cherrytomater, rød peber, agurk, gulerødder og røde druer.
Farverig vegansk frokost
Farverig vegansk frokost: Speltbrød med cachewnøddeost, rødbedehummus, oliven agurk rucola, snackpeber og gulerødder.

Jeg laver mine madpakker på samme måde som illustreret på disse billeder: Et stykke brød med smørepålæg, noget pynt og så en masse tilbehør. Måske en rest salat fra aftenen før  +  noget frugt og nogle nødder eller mandler.
Personligt vil jeg helst vælge efter årstiden, og jeg har i år udvidet mit repertoire med finthakket kål.
Dvs. i stedet for at pynte min mad med tomater og agurker, som er lidt kønsløse i vintersæsconen, kommer jeg fintsnittet grønkål eller palmekål på. Husk ingen regler 🙂
Måske du er endnu mere opfindsom?

Vegansk rødbedehummus
Vegansk rødbedehummus med finthakket grønkål og rucola

Opskrifter:

Du kan læse indlæg og finde opskrifter på quinoarogn og hokkaidohummus HER
Du kan læse indlæg og finde opskrift på hummus, ærtespread og kidneybønnepostej HER
Du kan læse indlæg og finde opskrift på Cashewnøddeost HER
Du kan læse indlæg og finde opskrift på rødbedehummus HER
Du kan alternativt søge på den smørepålæg, du ønsker at lave, og så kommer du direkte til opskriften.
Eller søge under kategorien “vegansk pålæg” for alle bloggens pålægsopskrifter HER

sommerfugl

Kommentér

Navigate