Pinsefesten 2023 med hele min familie blev afholdt søndag d. 28.5 kl. 13. Traditionen tro i et telt i haven. I år var vi 21 personer og en lille hund. Konceptet for en pinsefest i vores familie er et festtelt i haven og en lækker plantebaseret menu, som min mand og jeg står for. Igen i år blev vi beriget af solskin, som alt andet lige bare gør det hele meget lettere, sjovere og mere festligt. Dette indlæg er tænkt som inspiration til grønne festmenuer. Indlægget er en beskrivelse af festmenuen i billeder og ord med links til opskrifter. Du kan læse mere om tidligere års pinsefester via links sidst i indlægget.
Pinsefestmenu:
*Mælkebøtteblomst fritter med tatarsauce (appetizer)
*Vandmelon med feta og mynte
*Kålmad med artiskokpålæg
*Linsewraps med hummus, glaskålskebab og spinat
*Snickersis
*Kaffe, te og hindbærmoussekage
Retterne til menuen er valgt ud fra, hvad der aktuelt rør sig i vores madunivers – og altid det mest lækre, noget familien ikke er blevet budt på før, og der må gerne være noget, som er nyt for os også.
Menuen vist i billeder:
Her kommer lige lidt billeder fra menuen, og derefter er der links til opskrifter på det hele.
Links til opskrifter og how to do:
Mælkebøtteblomst fritter med tatarsauce
Mælkebøtteblomst fritter med tatarsauce blev “presset” ind i menuen under dække af at kunne være appetizer. Elsker at give mine gæster nogle madoplevelser, som måske kan være lidt grænseoverskridende. Forestillingen om at spise mælkebøtteblomster?? Alle gæster blev positivt overrasket, og alt blev spist op 😀
Rent praktisk lavede jeg “fritterne” af flere omgange og kom i fryseren. Jeg beregnede 5 pr person og lavede godt 100 stk. Før servering blev de frosne mælkebøtteblomst fritter sat i ovnen ved 180gr varmluft i 5 minutter og blev herved helt perfekte.
Vandmelon med feta og mynte
Denne forret er bare altid god og sommerlig. Jeg tilberedte feta med mynte og valnødder i ahornsirup i dagene optil, og anrettede forretten et par timer, før gæsterne kom. De kom på køl i soveværelset.
Kålmad med artiskokpålæg:
Frisk og sprød og dejlig forret, som familien absolut også måtte smage. Jeg lavede 4 x artiskokpålæg dagen før. Selve maden blev anrettet ca. 1t., før gæsterne kom og stod på køl i soveværelset. Kålmaden blev super godt modtaget.
Linsewraps med glaskålskebab, hummus og spinat:
Glaskålskebab er årets nye mad for både gæsterne og os selv. Jeg kan desværre ikke linke til opskriften. Opskriften har jeg fundet i en kogebog fra Dagrofa med titlen: Har i noget vegansk – grundbog med grønne klassikere for kokke. En bog, Jeg fandt i forbindelse med mine forberedelser til et inspirations arrangement for kantinemedarbejderne på min mands arbejde. Fantastisk flot og inspirerende materiale. Glaskålskebab sprang mig i øjnene som en ret, jeg simpelthen måtte afprøve med det samme. Jeg håber at dele en opskrift på bloggen senere.
Du kan downloade Dagrofas bog gratis HER
Linsewraps er inspireret af Jane Faerber fra bogen Kåhydrater af Anette Sams. Opskriften er super enkel: *2dl røde linser skylles og sættes i blød i 3½dl vand i mindst 3 timer. *Tilsættes 1 tsk salt og blendes til en pandekagedej, som bages på en pande med lidt kokosolie. Vi lavede 5 x portionen. Satte linserne i blød lørdag aften og bagte wraps=pandekager søndag formiddag.
Vi lavede 3 x glaskålskebab og 3 x hummus i god tid til fryseren, og tøede det op fra dagen før. Kebaben blev opvarmet i ovnen. Gæsterne og værterne elskede det, og ALT kebab blev spist.
Snickersis:
Snickersis blev sneget ind i menuen, fordi de for mig har “Spangsberg-effekt”. Jeg gemte dem dog ikke for gæsterne, men var glad for at kunne byde på en lækker banan-peanutbutter-is efter de tomme fade fra kebaben. Jeg lavede isene i ugen op til festen og på helt mærkelig vis lykkedes det mig at undlade at smugspise af dem 😀
Hindbærmoussekage:
Hindbærmoussekage blev valgt, fordi det er en smuk, og velsmagende dessert efter opskrift fra Mia Sommer. Jeg halter desværre altid lidt i forhold til at finde på desserter. Men denne kage har jeg serveret med succes ved flere lejligheder blot ikke for familien. Jeg lavede to kager, som blev skaleret op i en større form (26cm) end angivet i opskriften (20cm). Kagerne blev lavet dagen før og opbevaret i køleskabet. Jeg pyntede dem med frysetørrede hindbær, jordbær og syrener inden servering. ALT blev spist op. Du kan finde opskriften hos Mia Sommer HER
Børnefad:
Jeg fik desværre aldrig taget billede af “børnefadet”. Til vores 3 små prinsesser på knap 2 år, godt 2 år og snart 5 år havde jeg lavet et fad med pizzasnegle, pølsehorn, falafler, vandmelon, agurk, rød peber og jordbær. Der var også lavet ispinde både med vandmelon og banan. Det blev super godt modtaget af de små og godkendt af deres forældre – det gentager jeg helt sikkert næste år.
Dagen derpå:
I år har jeg virkelig udfordret mig selv på antallet af tallerkner – med alle de portionsanretninger, jeg fik sat på menuen. Dagen derpå – Mens mand, søn og en nevø løb 10 km -Royal Run, løb jeg 10 km opvask igennem maskinen og i hånden. Jeg er måske en smule sær, men jeg kan rent faktisk nyde en opvask efter et vellykket arrangement, hvor hver tallerken, fad, gryde etc. bringer minder om alt det gode, vi fik sat i værk med familien.
Eftertanker:
Jeg er så privilegeret, at familien sætter stor pris på vores plantebaserede mad. De er SÅ meget værd at forkæle. Jeg synes, alt gik op i en højere enhed i år. Der behøver ikke ændres så meget til næste år. Jeg skrev i mine eftertanker 2022:
“Til pinsefesten næste år holder vi fast i middagsarrangementet, som fungerede super godt. Mht maden tror jeg, den kommer til at stå på tærte og salatbuffet (for at gøre det mere enkelt). Inklusiv nogle flere børneegnede retter, som pizzasnegle o.l.”
Og nåh, ja det tror jeg, jeg vil stile imod til næste år 🙂
Du kan læse om vores tidligere pinsefester og se vores menuer:
Pinsefesten 2017 HER
Pinsefesten 2018 HER
Pinsefesten 2019 HER
Pinsefesten 2020 HER
Pinsefesten 2121 HER
Pinsefesten 2022 HER