Vegansk mad til pinsefest

For andet år i træk, og måske jeg godt kan skrive “traditionen tro”, holdt vi fest Pinselørdag for min gren af familien. 21 personer og en lille hund deltog i årets familiekomsammen, som startede kl. 16 lørdag eftermiddag begunstiget af det dejligste sommervejr.
Fra sidste års fest vidste jeg, at min familie er trygge ved vores veganske serveringer, og at jeg derfor roligt kan lave store portioner af velsmagende plantebaseret mad. De tør godt smage på det hele 🙂
Sidste års menu lykkedes over al forventning, og min udfordring i år var at sammensætte en ny menu, som gerne skulle vække samme begejstring 🙂
Der er link og opskrifter til hele vores pinsemenu i dette indlæg.
Du kan læse et indlæg og se menuen fra pinsefesten anno 2017 HER

Ugen før Pinse fandt vi ud af, at vores nabo også skulle holde fest Pinselørdag. Han skulle holde fest i sin have for 40-50 unge mennesker, og derfor valgte vi at rykke vores fest indendøre. Vi flyttede rundt på en del møbler, fik lavet et langbord, og i samme ombæring valgte vi at tømme en propfuld reol, som vi alligevel havde planer om, vi ville rydde op i. Først var tanken, at reolen midlertidig skulle sættes væk, for at vi kunne få plads til en buffet. I denne proces opstod en ide om, at vi måske i stedet kunne lave en ‘reolbuffet’? – Nu er det prøvet – og ja, det kan man sagtens 🙂
Tallerkener, en blå voksdug og pink løbere, som jeg har arvet fra min mor er selvskrevne, når der skal dækkes op til vores pinsefest. Derudover er det altid spændende, at få “det vi har” til at slå til i en opdækning inklusiv havens blomster. Her er et par billeder 🙂

Dækket op til pinsefest
Dækket op til pinsefest, reol-buffeten ses i baggrunden
Dækket op til pinsefest
Dækket op til pinsefest

Menuen til årets pinsefest:
Eftermiddagssnack: Frugtspyd med daddelkugler, kaffe, te og iste.
Forret: Soccavafler som tapas med 1. ukrudtspesto og falafel, 2. vegansk tunsalat og 3. tomatsauce med mynteærter.
Hovedret: Reolbuffet med Naturli’ tærte, kikærtepandekager med indisk curry og to salater; salat med krydrede nødder og en salat med appelsiner, æbler og rosiner.
Dessert: Æblechiaparfait og chokoladeblondies 

køleskab
Forunderlige magiske køleskab proppet med festmad 😉

Forberedelse og servering af festmenuen:

Her kommer en beskrivelse og en evaluering af vores forberedelser til festen.
For at have god tid til at nyde de mange forberedelser til festen, har jeg ønsket nogle ekstra fridage op til Pinse. Jeg nyder virkelig at planlægge og udføre mine mad-ideer til sådanne arrangementer.
Med køleskabet fyldt op og bordene dækket, var vi næsten klar, da gæsterne begyndte at komme.

Frugtspyd med daddelkugler
Frugtspyd med daddelkugler

Daddelkuglerne blev lavet dagen i forvejen og opbevaret i en dåse i køleskabet. En niece tåler ikke mandler, og til hende lavede jeg havregrynskugler, hvilket fungerede super godt. Havregrynskuglerne var dog lidt svære at sætte på spyd direkte fra køleskabet, så dem vil jeg anbefale at lave friske eller tage ud af køleskabet i god tid. Frugtspyd med daddelkugler smager skønt og ser imponerende ud. Vi var heldige at al frugten smagte fantastisk. Så kræs gerne lidt om råvarerne til spyddene 😉
Det tog lidt længere tid, at lave spyddene, end jeg havde forestillet mig, men vejret var jo godt.

soccavafler med forskelligt fyld til forret
soccavafler med forskelligt fyld til forret
Forretter på samlebånd
Forretter på samlebånd

Soccavaflerne bagte jeg et par dage i forvejen og opbevarede i køleskabet.
Falaflerne blev bagt først på ugen og kom i fryseren. Det øvrige fyld blev lavet i dagene op til festen.
Vafler og falafler blev varmet i ovnen(ca 5 minutter), inden de blev anrettet. Ikke for at blive serveret varme men for ikke at at være kølskab kolde og bløde/tørre.
Jeg involverede et par niecer i anretning af forretten, hvor vi hver især lagde forskelligt fyld på vaflerne. Det var en god ide med et par hjælpere til at anretningen forretten. Det var sjovt, og blev en helt flow-agtigt oplevelse.
Soccavafler som tapas er en rigtig god ide, og fik meget ros.
Jeg fik mod på at lave fade fulde af soccavafler ala forretten, f.eks. hvis jeg en gang – i en eller anden anledning – skal lave receptions-snacks med små “hapsere”. Her vil soccavafler passe perfekt.
Som forret til pinsefest, vil jeg evaluere, at der er for mange delprocessor (for meget arbejde) i denne forret sammen med al den øvrige mad, som også skulle forberedes.
Næste år går jeg efter en mere enkel forret 🙂

Vegansk buffet til pinsefest
Vegansk buffet til pinsefest
Indisk curry som pandekagefyld til hovedret
Indisk curry som pandekagefyld til hovedret

Kikærtepandekager med indisk curry:
Før ‘veganer-tiden’ er min familie tit blevet budt på pandekager med karryfyld, når de kom på besøg. Til pinsefesten skulle de derfor smage vores veganske udgave af denne servering.
Jeg må sige, at retten blev den succes, jeg havde håbet på 😀
Jeg ville have bagt pandekagerne om formiddagen til opvarmning inden servering, men nåede det ikke. En venlig gæst, som tilbød at hjælpe, blev taget på ordet og sat til at bage pandekager. Som bonus skulle pandekagerne ikke genopvarmes. Det blev super lækkert 🙂
Jeg beregnede 1½ pandekage pr person (3x opskriften), hvilket blev spist op.
Curryen er lavet dagen før, overnattede i køleskabet, og blev opvarmet inden servering. Jeg lavede 3x opskriften, hvilket fyldte gryden til randen. Det passede meget fint med lidt rester til dagen efter.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Naturli’ tærte:
Naturli’ tærte er en genskabning af fortidens “kød-tærte”, som var baseret på hakket oksekød.
Naturli’ tærte er lavet med plantefarsen, “Naturli’ hakket”.
“Kød-tærte” var et stort hit før veganertiden, og yngste søn fik mig lokket til at genoplive tærten i starten af året, hvor “Naturli’ hakket” kom i handlen
Tærten har vist sig at være en kæmpe succes i alle de sammenhænge, hvor jeg efterhånden har serveret den, og det blev den også i lørdags.
“Vi kan vel finde opskriften på bloggen?” “Naaahj…  jooow…  den kommer i løbet af ugen”  😉
Jeg bagte tre Naturli’ tærter først på ugen, som jeg frøs. De blev optøet fra lørdag morgen og varmet i ovnen inden servering. Det var nemt og et godt valg af ret til bufetten 😀

Grøn salat med krydrede nødder og salat med æbler og appelsiner til hovedret
Salat med krydrede nødder og salat med æbler og appelsiner til hovedret

Salater:
– Salat med krydrede nødder er en af to gengangere fra sidste år 🙂
Forskellig grøn salat vaskes, slynges tør for vand, plukkes i mundrette stykker og opbevares i luftfyldte plastikposer i køleskabet indtil servering. Nødderne tilberedes efter opskriften. Dressingen blandes i et lille glas med låg og sættes i  køleskabet. Lige inden servering hældes salaten på et fad, vendes med dressing og nødderne fordeles over.
– Salat med æbler, appelsiner og rosiner blev lavet om formiddagen klar til servering. Denne salat fungerer særligt godt til pandekagerne med den krydrede curry.

Æble-chiaparfait til dessert
Æble-chiaparfait til dessert

Belært fra sidste års fest, hvor jeg stod og blendede bananis til 22 personer i laaaang tid, så skulle årets dessert være forberedt og serveringsklar 🙂
Valget faldt på denne æble-chia-dessert, som minder lidt om en “mormor-æblekage” blot tilsat nogle skefulde chiagrød. Desserten blev lavet fra morgenstunden og opbevaret i køleskabet. Før servering skulle jeg bare piske soja-flødeskum og pynte med hindbær og citronmelisse. En frisk og dejlig dessert. Jeg vil også ved desserten evaluere, at der var lidt for mange delprocesser i forberedelsen, selvom jeg heldigvis havde færdiglavet æblegrød i fryseren fra i efteråret.
Næste år vil jeg lave islagkager i god tid lige til at tage op af fryseren og sætte på bordet 😀
Til kaffen og teen fik vi chokoladeblondie med valnødder, som vist bliver en tro følgesvend til vores pinsefester 😀

Opskrifter på socca-vafler, Naturli’ tærte og æble-chiaparfait:

Socca-vafler

Soccavafler

Ret: Socca, Vafler
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri. Portionen giver ca 5 hele vafler - eller til 30 små tapas 😉 Bliver lidt bedre med aqafaba, som er kogevandet fra kikærterne og bedst, når kikærterne er afkølet i vandet, men kan også laves kun med vand.

Ingredienser

 • 250 g kikærtemel
 • 2 tsk salt
 • 4 spsk ekstra jomfru olivenolie
 • 2 dl aquafaba (kan erstattes af vand)
 • 2 dl vand

Sådan gør du

 • Dejen til socca-vafler røres sammen (klumpfri), og stilles i køleskabet i mindst en time, gerne natten over.
 • Tag dejen ud af køleskabet og varm et hjertevaffeljern op.
 • Bag vaflerne.
  Socca-vafler
 • Serveres evt. som en tapas-forret. Her med f.eks med vegansk tunsalat, pesto og falafel og mynteærter.
  soccavafler med forskelligt fyld til forret

Noter

Socca-vafler tilhører det salte køkken og egner sig godt som frokost-ret, til forret, som tapas med forskelligt fyld, eller som små hapsere til en reception.
Vaflerne kan bages op til nogle dage i forvejen og skal så lige "friskes op" ved at komme en tur i ovnen inden servering. Du kan finde en opskrift på vegansk tunsalat:
https://thomaserex.com/2013/08/08/kikaertesalat-vegansk-tunsalat/
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Tærtebund

Vegansk tærtebund

Ret: Tærte
Antal: 5
Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre. Du kan fint vælge at bruge den tærtebundsopskrift, du plejer at bruge 🙂 Tærtebunden kan gøres glutenfri ved brug af glutenfri havremel i opskriften med cashewnødder.

Ingredienser

Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)

 • 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
 • 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
 • ½ tsk salt
 • spsk FiberHUSK
 • 3-4 spsk olivenolie
 • 2 dl koldt vand

Tærtebund med hvedemel

 • 200 g grahamsmel
 • 150 g hvedemel
 • ½ tsk salt
 • 4 spsk olivenolie
 • 2 dl koldt vand

Sådan gør du

 • For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
  Dej til tærtebund
 • Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
  Tærtebunds-dej
 • Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
  Tærtebund
 • Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn

Noter

Jeg bruger samme tærteopskrift til søde tærter men udlader saltet og tilføjer 1 tsk bagepulver og 1spsk ahornsirup/agavesirup eller Birkesød (brug evt. rørsukker)
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Naturli tærte

Vegansk kødtærte (Naturli' tærte)

Ret: Hovedret, Tærte
Antal: 6
Denne tærte er IKKE glutenfri, fordi der er hvedegluten i Naturli' Minched (tidligere "Hakket"). Fyldet passer til et stort tærtefad på 28-30cm. Ved mindre tærteform, bag evt. overskydende fyld i små ramekiner (ovfaste skåle) og brug som pålæg alias patéer. Link til opskriftbund i opskriftnoten.

Ingredienser

Tærtefyld

 • 400 g Naturli Minched
 • lidt oliven- eller kokosolie
 • 2 store røde peberfrugter (eller tilsvarende mindre)
 • 1 mellemstort løg
 • tsk tørret timian (eller 1 spsk frisk timian)
 • tsk tørret basilikum
 • 1-2 tsk havsalt
 • Friskkværnet sort peber
 • ½-1 dl vand eller bouillon (kun hvis fyldet er tørt ved tilberedning.)

Kikærtedej = vegansk "æggemasse"

 • 150 g kikærtemel
 • 3/4 tsk salt
 • 3/4 tsk bagepulver
 • lidt chilipulver
 • dl vand

Vegansk parmesan

 • 1 lille håndfuld cashewnødder
 • 3-4 spsk gærflager
 • lidt hvidløgsgranulat
 • 1 knivsp røget paprika
 • ½ tsk havsalt

Sådan gør du

 • Vegansk kødtærte
 • Lav vegansk parmesan ved at hurtighakke alle ingredienserne til en konsistens som parmesan.
 • Lav og forbag en tærtebund
 • Tilbered først Naturli' Minched: Kom lidt olie i en gryde og kom farsen ved. Tænd for kogepladen og steg farsen for middelvarme i ca 10 minutter, under jævnlig omrøring. Tilføj lidt vand/bouillon, hvis det begynder at sætte sig fast i grydens bund.
  Vegansk kødtærte
 • Rens og blend/hurtighak løg og rød peber. Hvis du skærer det i hånden, skal det være meget fint. Kom løg og peberfrugt i gryden til farsen. Tilsæt krydderier, og lad det hele svitse sammen i 4-5 minutter. Tilføj vand/bouillon, hvis det begynder at blive tørt. Tit er der nok væske i de blendede peberfrugter. Smag fyldet til og krydr evt. med mere salt og peber.
  Vegansk kødtærte
 • Vegansk kødtærte
 • Vegansk kødtærte
 • Vegansk kødtærte
 • Lav kikærtedejen. Bland de tørre ting og rør vandet i.
 • Kom Naturli'-fyldet i kikærtedejen, og bland det godt sammen. Fordel blandingen på tærtebunden og drys med vegansk parmesan.
  Vegansk kødtærte
 • Vegansk kødtærte
 • Vegansk kødtærte
 • Bages ved 200 grader (185 grader varmluft) ca 25 minutter.
  Vegansk kødtærte
 • Server en god salat til.
  Vegansk kødtærte

Noter

Du kan finde en opskrift på tærtebund HER    TIP til at spare på opvasken: Ved tærtebund med cashewnødder: Start med at hurtighakke/blende cashewnødderne. Lav herefter parmesanen i samme hurtighakker-skål. Herefter kan løg og rød peber sagtens blendes i samme skål uden mellemliggende opvask (3 i en 😉 ). Genbrug skålen, som du laver tærtebundsdej i til kikærtedejen, sørg blot for at skålen er stor nok til også at kunne vende fyldet i kikærtedejen 🙂 Tærten kan forberedes i god tid og fryses ned. Samt overskydende tærte kan fryses.  Rester er madpakkeegnede 😀
Vegansk kødtærte er en vegansk udgave af fortidens "kødtærte", som blev lavet med hakket oksekød. Tærten var absolut yngste søns favorittærte og ikke veganiserbar, før Naturli' Minched blev til. Har slet ikke tænkt på tærten i 2½år, og det var yngste søn, som foreslog, at vi skulle prøve, om den kunne du med Naturli' Minched 🤔 Det måtte selvfølgelig prøves, og at dømme efter yngste søns udtryk, da han tog den første bid af tærten - lukkede øjne og uhhhmmmm 😍😍😍 Så ved jeg, forsøget blev vellykket 😁
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Æble-chiaparfait til dessert

Æble-chiaparfait

Ret: Chiaparfait, Dessert, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 6
Glutenfri. Denne opskrift er måske mere en vejledning, end en præcis opskrift. Er der for meget 'æblekagerasp', kan det bruges som myslidrys, er der mere eller mindre chiagrød i forhold til æbler eller omvendt, så er det bare sådan desserten bliver denne gang 😉

Ingredienser

chiagrød

 • 500 ml usødet mandelmælk
 • 6 spsk chiafrø
 • lidt vaniliepulver
 • 1 lime (skal og saft)

Æblegrød/mos

 • ca 3/4 l sødet æblegrød/æblemos (hjemmelavet eller købe)

Æblekagerasp

 • 1 håndfuld mandler
 • dl rugryn (eller havregryn)
 • ½ håndfuld rosiner
 • ½ tsk støt kanel
 • lidt jomfrukokosolie
 • 1 spsk ahornsirup

Topping

 • sojafløde, piskbar
 • Hindbær
 • evt. citronmelisse

Til bunden

 • 1 dl ribs (sødet med ahornsirup)

Sådan gør du

 • Lav chiagrøden: Pisk ingredienserne sammen, og rør løbende i grøden de første 10 minutter for at undgå, at chiafrøene klumper sammen. Grøden sættes i køleskabet mindst 4 timer og gerne natten over.
 • Kom revet skal og saft af en lime i chiagrøden og rør det rundt.
 • lav æblekageraspen: Blend mandlerne og kom de øvrige tørre ingredienser ved og blend lidt mere, til det er godt blandet.
 • Smelt kokosolie med ahornsirup og kom mandelgryn-blandingen ved. Rist raspen under omrøring ca 5 minutter og stil til afkøling.
  Æble-chiaparfait
 • Hvis du vælger at bruge ribs, kan evt frosne ribs tøs op med ahornsirup for at give noget sødme. Friske ribs er måske søde nok i sig selv?

Samling af desserten

 • Hvis du bruger ribs, så start med at fordele ribsene i bunden af glassene
  Æble-chiaparfait
 • Kom 1 - 1½ spsk chiagrød i hver glas og herefter 1 - 1½ spsk æblegrød i hver glas.
  Æble-chiaparfait
 • Kom æblekagerasp over.
  Æble-chiaparfait
 • Kom så igen først 1 spsk chiagrød og herefter 1 spsk æblegrød i glassene.
  Æble-chiaparfait
 • Så langt kan desserten forberedes flere timer før servering og opbevares i køleskab.
  Æble-chiaparfait
 • Før servering: Pisk flødeskummet og kom en god skefuld på hver dessert. Pynt med friske hindbær eller andre bær og citronmelisse.
  Æble-chiaparfait

Noter

I stedet for sojafløde, kan man piske kokosfløde af det tykke fra en dåse kokosmælk. Men det vil fungerer bedre til færre personer, da der ellers skal mange dåser til 😉
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate