Salat med broccoli og en ny bog

Denne bog, Livsgrønt, er lige udkommet.
Sidst indlægget kommer en opskrift på broccolisalat, som er hentet fra bogen 🙂

Livsgrønt

Det er en sød lille bog, som jeg via bloggen har bidraget en lille smule til.
I efteråret blev jeg kontaktet af forfatteren, Jytte Lund larsen, som arbejdede på en bog med digte om grøntsager. Hun ville høre, om jeg havde lyst til at bidrage med med en opskrift til et af digtene.
Det ville jeg gerne. Jeg syntes, det var en sjov og sød ide – det med at skrive en bog med digte om grøntsager og samtidig give opskrifter til grøntsagerne.
Jeg har bidraget med en opskrift til digtet om løg – En opskrift på fransk løgtærte – pissaladière

Fra bogens bagside:
“Livsgrønt består af digt, opskrift og baggrund for opskrift.
Vi spiser stadig flere grøntsager, og humøret stiger, når vi fanger lyde, oplever smagen og synet af smukke farver. Grønt til livet: livsgrønt.
Grøntsager udfordrer kreativiteten i madlavningen, og tilbereder vi den sammen, styrker det fællesskabet med vore nærmeste. Et måltid er en gave, hvilket man mærker bag de opskrifter, som er doneret af personer, der har en kærlig, passioneret tilgang til råvarer.
Opskrifterne er lette at tilberede, og de afspejler samfundets strømninger og holdninger til mad.”
– Jytte Lund Larsen.

Da jeg modtog bogen, satte jeg mig godt til rette i en stol, spændt på, hvad jeg ville opleve ved at læse den. Jeg vidste på forhånd, at flere digte og opskrifter ikke ville være veganske.
Grøntsagerne er dog hovedpersonerne i alle bogens digte 🙂
Der er ingen billeder i bogen. Så det er digtene, som skaber billeder og illustrerer opskrifterne.
Det er på en måde meget smukt.
Opskrifterne varierer fra de meget enkle, som f.eks. blomkålsris og sellerimos til f.eks. pissaladièren, som der vist er flest arbejdsgange i (typisk mig 😉 )
Titlen, Livsgrønt, rammer fint bogen ind, og livets grønt er vel netop en ret betegnelse for grøntsager?
Det er ikke alle digtene, jeg helt forstår mig på, nogle af dem måtte jeg læse flere gange, og sådan er det vel med digte? Men jeg blev helt glad ved at læse bogen og fik selv lyst til at lave digte om grøntsager. Men det må I vente med at opleve til i et kommende indlæg 😉

Her er et uddrag af bogen:

Den krøllede hjerne

En blomstrene skal
med stamme
en model
en plantehjerne

Forreste del en pandelap
tænker og organiserer
en broccoli?
husker den sin barndom, mon?

Følelser på øverste etage
isselappen – center for sanser
har en broccoli følelser
når man spiser den?

Smuk som håbet
sprudlende af vitaminer
stammen en kålet krybdyrshjerne
har du mon også neurale netværk?

Broccolisalat

100 g grønne linser
1 spsk god olivenolie
20 g hasselnødder
1 bundt krølsalat
1 broccoli (anvend kun hovedet – stokken kan med fordel anvendes i juiceren og/eller i grøntsagsfrikadeller)
1 lime
Salt, peber
1 spsk grøn pesto

Fremgangsmåde:
Kog linser i vand med lidt salt ved svag varme (ca 14 minutter). Linserne skal være al dente.
Afkøl  linserne, og bland dem med en spsk olie og grøn pesto.
Rist hasselnødderne og lav små fine buketter af broccolien.
Skyl og slyng salaten. Anret salaten med broccoli, linser og ristede hasselnødder.
Dryp salaten med saft fra lime, olie lidt salt og peber.
Opskriften er “doneret” af Lone Danielsen, som omtales nærmere i bogen.

Broccolisalaten i min version:

Broccoli-linsesalat
Broccoli-linsesalat

Jeg havde ikke flere grønne linser. Så jeg kogte nogle sorte Berlugalinser i stedet for.
Krølsalaten blev erstattet af blandet babysalat.
Broccolisalaten smager super dejligt, og vi skal helt sikkert lave den igen 😀

 

Kommentér

Navigate