Femte pinsefest med vegansk mad

For flere måneder siden besluttede vi, at årets pinsefest skulle holdes i et telt i haven. Vi kendte ikke forløbet af Corona, men tænkte, at vi med god optimisme kunne planlægge en pinsefest udendørs i slutningen af maj. Fingrene blev krydset for, at vi til den tid måtte forsamles 25 personer. Vi håbede på solskin men annoncerede, at gæsterne skulle gardere sig mod vejret. Alt gik, som vi håbede (pånær vejret), og festen blev holdt i lørdags.

Festtelt
Gadens festtelt, som gadens beboere kan låne til private fester.

Det er vores 5. pinsefest i familien. En tradition som blev skabt, da vi mistede vores mor. Hun var det naturlige samlingspunkt for os 4 søskende. Pinsefesten holdes altid hos os. Min mand og jeg står for maden, som er 100% plantebaseret. Selvom resten af familien ikke spiser vegansk til dagligt, er de super positive og spiser gerne vores mad. De er faktisk begyndt at glæde sig til, hvad vi mon nu finder på. Vi mødes kl 16 til eftermiddagssnack og leg i haven, når det altså ikke regner så meget som i lørdags. Herefter er der festmad i teltet. I år deltog i alt 24 personer og en lille hund.

Menuen til årets pinsefest:

Når vi planlægger mad til pinsefesten, tager vi altid udgangspunkt i vores egne aktuelle livretter. Det skal helst være retter, som familien ikke har smagt før, og der må også gerne være noget, som er nyt for os – en potentiel ny livret. Der er links til næsten alle opskrifter på viste retter i dette indlæg.
Eftermiddagssnack:
– Romkugler, kikærte-iskugler og vandmelon. Samt kaffe og te.
– Til de små var der lavet vandmelon-is.
Forret:
– Rødbedetatar med peberrodscreme, kapers og broccolispirer, serveret med et lille kernebrød.
– Børnespyd med falafler, agurk, rød peber og vindruer.
Mellemret:
– Jordkokkepizza med stave af glaskål.
Hovedret:
– Dosa med dhal, raita, mynteærter og vandmelonsalat.
Dessert:
– Cupcake-brownies med hindbær, nødder og is.

Forberedelse og servering af festmenuen:

Jeg mindes sidste års pinsefest, som blev holdt en skøn solskins lørdag i juli. Både min mand og jeg havde en uges ferie op til festen og gik all-in med forberedelser. I år har jeg blot haft to fridage op til festen, og har gjort brug af mine evner til “PLANLÆGNING”. Jeg planlagde menuen i god tid, og de retter, som kunne fryses, blev lavet løbende og frosset ned. Alt går bare ikke altid som planlagt, og menuen kom faktisk først helt på plads dagen før festen. Vores oprindelige plan måtte nemlig ændres, da en ret alligevel ikke kunne laves. Min planlægning indbefatter, at jeg skriver to-do lister til mig selv til dagene op til festen; hvad gør jeg torsdag, fredag og lørdag? Jeg ved af erfaring, at bare jeg (vi) følger mine lister, når vi alt det, vi gerne vil nå 😀

Eftermiddagssnack:

Eftermiddagssnack
Vandmelon, romkugler og kikærte-iskugler

Romkuglerne er nye. Opskriften er fundet i bogen “Spis mere plantebaseret” skrevet af Stig Ladefoged. Stig har sammen med Dennis bloggen “Planterødderne”.
Du kan finde deres opskrift på romkugler HER 
I bogens opskrift, som jeg har brugt, er der skruet op for havregryn og smagsgivere i forhold til deres opskrift på bloggen, med følgende ændringer: 4,5 dl (2½-3½ dl)havregryn, 4 spsk(2 spsk) kakao, 3 spsk (2-3 spsk) romessens og 3 tsk (1 tsk) instant kaffe. Jeg lavede kuglerne to dage før festen, og opbevarede dem i køleskabet. Romkuglerne er både nemme at lave og smager super godt.

Kikærte-iskuglerne er skønne gengangere med opskrift her på bloggen 😀

Appelsin-daddel-kikærte-iskugler
Lækre iskugler med sunde ingredienser og god samvittighed. Der bliver ca 20 stk
Se opskriften
Kikærte-daddel-appelsin-iskugler

Forret:

Rødbedetatar med peberodscreme
Rødbedetatar med peberrodscreme, kapers og broccolispirer.
Rødbedetatar med peberodscreme
Rødbedetatar med peberrodscreme serveret med kernebrød.

Rødbedetatar er som et kinderæg: Ser super indbydende ud, er lavet med sunde ingredienser og smager skønt. Hele tre ting i én. Indtil videre har vi kun haft succes med at servere rødbedetatar for gæster – både til jul, nytår og nu også til pinsefest. Min søde niece, Josefine hjalp mig med at anrette forretten, og andre gæster stod i kø for at bære dem ud i teltet.

Opskriften på rødbedetatar er fundet hos “Vanløse Blues”. Vi lavede 3 x opskriften, hvoraf der blev 25-28 forretter, i størrelse som vist  på billedet.Tatar-massen blev lavet fredag, overnattede i en skål i køleskabet og blev lørdag formiddag formet til tatar og sat på en bageplade med bagepapir, (bagepladen kunne gå i køleskabet). At tatarerne er formet på forhånd, gør det nemt og hurtigt at anrette forretten lige før servering. Du kan finde opskriften på rødbedetatar HER

Peberrodscreme er lavet efter en opskrift på cashewnøddeost, smagt til med revet peberrod og justeret i konsistensen med vand til den er blød og cremet. Vi lavede peberrodscreme fredag. 1 x opskriften rakte til 25 forretter.

Cashewnøddeost
Glutenfri. Kunne også kaldes cashew-ella, fordi den smagsmæssigt minder mere om en hvid nutella end om ost 😉
Se opskriften
Cashewnøddeost

Glutenfri kernebrød er dejligt tilbehør. Jeg valgte at lave små brød, da der også skulle være appetit til de kommende serveringer. Jeg fik ca 25 brød ud af 1 x opskriften.

Glutenfri kernebrød
Glutenfri 18-24stk. Kikærtemelet kan udskiftes med valgfri type af mel.
Se opskriften
Glutenfri kernebrød

Mellemret:

Jordskokkepizza
Jordskokkepizza

Jordskokkepizza er for tiden vores absolutte familielivret nr 1. Pizzaen kom først på festmenuen fredag, hvor vi var nød til at ændre planer, fordi vi ikke kunne få det, vi ellers havde tænkt os. Egentlig havde jeg afskrevet ideen om jordskokkepizza. Jeg var sikker på, det var for sent på sæsonen til at købe jordskokker. Men under fredagens indkøb fandt jeg fine jordskokker på køl i SuperBrugsen. Med tre poser frisk grønkål i køleskabet derhjemme (de sidste overvintrede grønkål) til grønkålspesto, tog jeg en hurtig beslutning om at servere jordskokkepizza for familien. Det viste sig at være en god beslutning 🙂

Veganermors Veganske Tærter
Få min nye e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Vi bagte 3 store pizzaer (= 1½ x opskriften) lørdag formiddag. “Bob bob tre store pizzaer, hvordan opbevarer vi dem?” Vores soveværelse er køligt. Min mand lagde en træplade på vores seng, hvor pizzaerne blev trukket over på med bagepapiret under. Da de var kølet lidt af, lagde jeg bagepapir og rene viskestykker over pizzaerne. Før servering blev pizzaerne varmet i ovnen i 10 minutter, blev skubbet over på store træskærebrætter, klippet i passende stykker og serveret sammen med friske glaskål i stave. Stor succes 😀

Vegansk jordskokkepizza
Dejen er Inspireret af Englerod. Der bliver 3 pizzaer (eller to store).
Se opskriften
Julepizza med rødbedejsbund og jordkokker

Hovedret:

Dhal med dosa, raita, mynteærter og vandmelonsalat
Dhal med dosa, raita og mynteærter
Dhal med dosa, raita, mynteærter og vandmelonsalat
Dhal med dosa, raita, mynteærter og vandmelonsalat

Vi er blevet rigtig glade for Dosa med dhal og raita, og derfor skulle vores familie også smage denne kombination af indisk mad. Jeg valgte at lade retten yderligere ledsage af mynteærter og vandmelonsalat, som både konsistens-, farve- og smagsmæssigt passer fortrinligt til.

Vi er særligt faldet for en dhal, som er lavet efter en opskrift fra bogen “FRI” fra Mikuna. En dhal med både røde linser, gule flækærter, kartofler og kokosmælk. Jeg lavede 3 x portionen (á 4 personer), og der blev en del til overs. Desværre kan jeg ikke linke til opskriften, da den ikke ligger på nettet. Selv fulgte jeg opskriften fra bogen og skruede lidt op for krydderierne.

Dosa er indiske pandekager lavet med fermenterede brune ris og røde linser. Jeg bagte mellemstore pandekager. Der blev 10 stk pr portion. Jeg lavede 4 x opskriften, hvoraf der blev en del til overs, som vi har nydt godt af som restemad i går og i dag. Både dhal og dosa er lavet i god tid og frosset ned. Begge dele blev tøet op fra aftenen før. Dhal blev opvarmet i en stor gryde og dosa i ovnen i 5 minutter inden servering. Mynteærterne lavede jeg dagen før. Jeg lavede 4 x opskrift ( 3 x opskrift havde være nok). Raita og vandmelonsalat blev lavet lørdag formiddag. Jeg lavede 3 x raita, hvor alt blev spist op. Jeg lavede vandmelonsalat af 1 vandmelon, og den blev også spist op 🙂

Indiske dosa a la blinis
Glutenfri. Ca 20 blinis, kan også bages i større pandekager.
Se opskriften
Indiske dosa
Falafel tilbehør
Ideen til tilbehør har jeg fået i bogen "Green Kitchen Stories". Raitaen laver jeg vegansk ved at bruge soyade (sojayoughurt). Det hele er glutenfri.
Se opskriften
Falafler med tilbehør
Mynteærter
Mynteærter er dejlig grønt tilbehør til varme retter. Fungerer også fantastisk som tilbehør til frokostbordet til diverse smørepålæg og i madpakken.
Se opskriften
Mynteærter
Salat med vandmelon, mynte og græskarkerner
Vandmelonsalat er lavet af sød vandmelon i mundrette tern tilsat frisk finthakket mynte og drysset med ristede græskarkerner.

Dessert:

Cupcake-brownie med is
Cupcake-brownie med et drys kakao, hindbær, ristede hasselnøder og is

Cupcake-brownies med karamelsauce pyntet med et drys kakao, hindbær,ristede hasselnødder og serveret med is er en ny dessert hos os, som faldt super heldig ud. Opskriften på brownies med karamelsauce er fundet hos “Vanløse Blues” og ændret en lille smule. Hovedingredienserne er bananer, kakao og havregryn. Jeg har ændret i opskriften ved at skifte kokosfibermel ud med havregryn, som er hakket til groft mel. og jeg har bagt dem 5-10 min længere end angivet. Ellers har jeg fulgt Marias anvisninger. Jeg lavede 3 x opskriften og fik 27 cupcakes ud af portionen. For ikke at overskride min foodprocessors formåen, lavede jeg først 2 x opskrift og derefter 1 x. Alt hvad jeg har af forskellige små ovnfaste skåle kom i brug 🙂

Cupcake-brownies
Cupcake-brownies. Kagerne blev bagt fredag og opbevaret i køleskabet i 3 etager.

Du kan finde en opskrift på cupcake-brownies med karamelsauce HER

Josefine hjalp med at anrette desserterne, og for at isen ikke skulle smelte, blev de båret ud i teltet efterhånden, som de var klar. Isen, Salty Caramel is fra Naturli’ = den is, som vandt vores prøvesmagninger op til festen. Salty caramel isen blev anrettet med 2 kugler pr tallerken.

Cupcake-brownie med is
Svoger Gunner klar til at bære desserter til teltet

På trods af gråvejr, blæst og regn havde vi en varm og rigtig dejlig pinsefest i teltet. Med dejlige gæster, godt humør og god mad kommer man langt. To niecer med små børn var nød til at køre tidligt hjem. Derfor har vi besluttet til næste år at starte festen kl 13. Med frokost i telt eller stue alt efter vejr og Corona. Min hjerne spinder allerede på mulige frokostserveringer 😀

Du kan læse om vores tidligere pinsefester og se vores menuer:
Pinsefesten 2017 HER
Pinsefesten 2018 HER
Pinsefesten 2019 HER
Pinsefesten 2020 HER

Kommentér

Navigate