Glutenfri foccacia med rosmarin.

Glutenfri foccacia er en gammel traver på bloggen, som fortjener sit eget indlæg.
Brødet er nemt at bage og overrasker altid positivt på smag og spiseoplevelse.
For os er denne foccacia et “multibrød”, som vi anvender til såvel sandwichbrød, burger”boller”, toast, frokostbrød og som tilbehør til supper og salater.

Oprindeligt er foccacia et italiensk brød bagt med hvedemel – et forførende og  kageagtigt brød. Til sammenligning er dette brød nærmere et grovbrød bagt af ren “fuldkorns”mel. Men det kan alligevel noget helt særligt. I dette indlæg er der inspiration til tre slags sandwich med foccacia, inspiration til falafeltoast med foccacia og en opskrift på glutenfri foccacia med rosmarin.

Sandwich med paneret aubergine
Sandwich med foccaica-brød og paneret aubergine
Vegansk sandwich
Vegansk sandwich med quinoa-salat
Sandwich med ærtespread
Sandwich med ærtespread

Bloggens eksisterende opskrift på foccacia er ikke et glutenfrit brød, men et hvedemelsfrit brød bagt med rugmel og bygmel. Hvis hvedemel ikke er et no-go, kan bygmel erstattes af hvedemel.
Du kan finde min første opskrift på foccacia med rosmarin HER

Da min mand sidste år valgte at afprøve en glutenfri livsstil, eksperimenterede jeg med at gøre foccaiaen glutenfri. Jeg udskiftede rugmel med boghvedemel og bygmel med glutenfrit havremel. Det lykkedes overraskende godt i første forsøg 🙂 Brødet er bagt talrige gange siden. Jeg bager oftest dobbelt portion, som bages samtidig ved varmluftsprogram. Brødene kan fryses.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Falafeltoast med foccacia og pesto:

Falafeltoast
Falafeltoast af foccacia.

Inden for det sidste år, er jeg blevet ret glad for at lave toast med lige netop dette foccaciabrød. Brødet kan klippes i størrelse som passer lige i toastjernet, og med pesto, falafler, sennep og skiveost fra Violife eller Spir (skal bare være en skiveost som smelter og smager godt), bliver resultatet en velsmagende og mættende toast, som kan spises med gnavegrønt for ekstra sundhed.

Falafeltoast
Ingredienser til falafeltoast: Foccacia, falafler, sennep, tomatpesto og skiveost.

Jeg mindes en tid med 4 halvstore unger og længere bilture omkring frokosttid. Hvor har jeg dog tit lavet bunker af toast og gulerodsstave til disse ture. Selv stoppede jeg med at spise toast for 10 år siden, da jeg stoppede med at spise raffineret hvedemel. Men nu – efter 10 års pause – er toasten kommet tilbage i vores madrepertoire. Faktisk er jeg blevet lidt forfalden til at lave falafeltoast. Jeg laver gerne flere toast, end vi kan spise, så der er til næste dags madpakker. Falafeltoast smager nemlig også dejlig, når den er kold.

Falafeltoast
Falafeltoast og gnavegrønt

Hvis man, som jeg, går op i, at alt spiseligt skal have en ernæringsmæssig værdi, er dette et super fint bud på en glutenfri grovtoast, som smager skønt og kan spises med nogenlunde god samvittighed.

Falafeltoast
Mums! 😀

Opskrift på glutenfri foccacia med rosmarin:

foccacia

Glutenfri foccacia med rosmarin

Ret: Brød
Der bliver 9-12 stk brød af opskriften. Kan anvendes til sandwich, burger, toast, pålæg, tilbehør til salat og suppe m.m.

Ingredienser

  • 50 g hasselnødder (kan erstattes af andre nødder eller kerner)
  • 25 g gær
  • 4 dl lunken vand
  • 2 dl plantemælk (eller yoghurt)
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk friskhakket rosmarin (eller 1 tsk tørret)
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk FiberHusk
  • 150 g boghvedemel
  • 250 g havremel

Topping

  • Lidt olivenolie
  • Lidt flagesalt
  • Rosmarin (friskhakket eller tørret.)

Sådan gør du

  • Hak hasselnødderne til mel
  • Opløs gæren i lunken vand
  • Tilsæt plantemælk, salt, rosmarin, nødder og olie
    Foccacia
  • Tilsæt FiberHUSK og boghvedemel og til sidst havremel. Rør godt
    Foccacia
  • Lad dejen hæve lunt i en time.
  • Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir.
    foccacia
  • Tryk den ud enten med våde hænder eller med en bagespatel, der jævnligt dyppes i koldt vand - eller rul dejen mellem to stykker bagepapir.
    Foccacia
  • Brødet skal være et stort fladt brød på ca 1 - 1½ cm i højden. Drys med rosmarin og saltflager og hæld olie ud over brødet.
    foccacia
  • Bages i ovnen ved 200gr (185 varmluft) i 30min.
    Foccacia
  • Afkøles på en rist og klippes / skæres i passende stykker.
    Foccacia
  • Hvis brødet skal bruges til toast, tilpasses brødene til toasteren
    Falafeltoast
  • Opbevares få dage i stuetemperatur og ellers i køleskabet. Kan fryses.

Noter

Bager gerne to brød af gangen, hvilket passer med en pakke gær, og arbejdet/opvasken er det samme. Brødet kan spises til alt: Til hverdag og fest, til madpakke og picnic, til grill... mmm.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate