Dette års pinsefest i familien valgte vi at udskyde til juli pga corona.
Derfor holdt vi pinsefest lørdag d. 18.7 i et telt i haven for 23 personer, en lille hund og en kattekilling.
Siden sidste pinsefest er familien forøget med to små piger, som også var med. De fik naturligt masser af opmærksomhed og skabte smil og glæde. Det er skønt at se, familien udvides med en ny generation. Samt at tænke på, pinsefestens betydning for deres oplevelse af at tilhøre en større flok.
Telt i haven til pinsefest 2020
Det er vores 4. pinsefest i familien. En tradition som blev skabt, da vi mistede vores mor. Hun var det naturlige samlingspunkt for alle os søskende. Nu mødes vi fast tre gange om året hos hinanden.
Pinsefesten holdes hos os. Min mand og jeg står for maden, som er 100% plantebaseret.
Selvom resten af familien ikke spiser vegansk til dagligt, er de super positive og spiser gladeligt af vores mad. De er gode at kræse for, hvilket giver os lyst til at forkæle dem med lækkerier.
Vi mødes kl 16 til eftermiddagssnack og leg i haven. Herefter er der en tre-retters menu i teltet, og en lokal musiker (tilhørende familien) underholder med guitarmusik og sang mellem retterne.
Når vi planlægger menuen, tager vi udgangspunkt i de retter, som vi selv lige nu er mest glade for.
Helst retter, som familien ikke har smagt før, og også gerne enkelte retter, som er nye for os.
Der er links til opskrifter (grøn skrift) på de fleste af retterne i dette indlæg.
Menuen til årets pinsefest:
Eftermiddagssnack:
Tre slags konfektkugler; romkugler, havregrynskonfekt og appelsin-daddel-kikærte-iskugler. Vandmelon og honningmelon, samt kaffe, te og iste. Til de små var der lavet vandmelonis.
Forret:
To små dosa med fetacreme og tunFRIsalat + en vandmelonscanapé med bl.a. feta og mynte.
Hovedret:
Kåldolmere med svampe-nødde- linsefyld.
Tre slags salater; Årstidens salat, bolsjebedecarpaccio og grøn salat med krydrede nødder.
Tre slags glutenfri brød; foccacia med rosmarin, sandwichboller og kernebrød.
Tre slags smørrelse; Smørbar med chili og chokolade, pesto med soltørrede tomater og purløgsmayo.
Dessert:
Blåbærtærte, snickers-icecream-kage og kirsebær.
Forberedelse og servering af festmenuen:
Her kommer en beskrivelse og en evaluering af vores forberedelser til festen.
Lørdag d. 18. juli faldt i en ferieuge. Vi dedikerede hele ugen til festen og har løbende lavet forberedelser henover ugen – alt fra rengøring af huset, havearbejde og madlavning.
Derfor var vi særligt velforberedte i år 😀
Eftermiddagssnack:
Havregrynskugler er et godt valg af konfekt, da det er efter mormors opskrift. Ingredienserne er blevet veganiseret, men havregrynskuglerne smager stadig som mormors.
Romkuglerne er lavet med inspiration fra et opslag på Mia Sommers instagram.
Appelsin-daddel-kikærte-iskugler er en opskrift jeg har med hjem fra Vestjyllands højskole, hvor min mand og jeg har nydt en uges dansekursus denne sommer. Jeg har fundet opskriften i en af deres opskriftbøger. I bogen kaldes iskuglerne kikærtekugler.
Appelsin-daddel-kikærte-iskuglerne blev et hit. De fik masser af ros, som jeg er helt enig i.
Kuglerne er lettere magiske, og der kommer en opskrift i et kommende indlæg.
Alle tre slags konfekt er lavet i god tid og opbevaret i fryseren, hvilket gør det nemt på dagen.
Forret:
Dosablinis er små indiske pandekager lavet med ris og røde linser.
Vi serverede dosaerne med to slags topping. Én dosa blev toppet med en skive tomat, vegansk tunsalat, caviart og dild, og den anden blev toppet med fetacreme, radisser, friske ærter og purløg.
Fetacreme er en super nem opskrift fra Kirsten skaarup:
“100 g plantebaseret ”fetaost” + ca. ½ dl plantefløde + salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft.
Riv osten og rør den så glat som muligt med fløden. Det skal blive til en temmelig tyk creme.
Smag til med salt, peber og citronsaft”. Vi bruger Viollife feta “Green white block”.
Vandmelonstykket blev toppet med smuldret vegansk feta rørt med mynte og ristede græskarkerner og toppet med lidt valnød i ahornsirup.
Det var planen, at vandmeloncanapéen skulle være rund på størrelse med en dosa og stukket ud af en skive vandmelon. Men der gik for meget vandmelon til spilde, og derfor blev det til trekantede melonstykker. Smagen er sikkert den samme, men runde canapéer ville være flottere 😉
Jeg fik hjælp af et par niecer til at anrette forretten og servere den, hvilket er en rigtig hyggelig måde at være sammen 🙂
Hovedret:
Kåldomere med fyld af svampe, linser og hasselnødder:
Ræsonnementet frem imod disse dolmere har været: “Hvordan kan vi nyde vores yndlings jule-linsesteg i en sommerversion?”. Det kan vi, ved at pakke linsefarsen ind i kålblade 😀
Vi har eksperimenteret henover forsommeren med at lave kåldolmere. Denne variant bestod kriterierne for at være festegnet. Den er nemlig både velsmagende, sund og familien kender den ikke.
Der kommer en opskrift på bloggen i et af de kommende indlæg.
Hvis du har lyst til at lave dem inden, kan du finde opskriften på fyldet HER.
Fyldet pakkes ind i spidskålsblade, som forsigtigt pilles af spidskålet så hele som muligt.
Vi dypper bladene i kogende vand, for at gøre dem blødere og nemmere at pakke om fyldet.
Vi bruger en “madsnor” til at binde med. Dolmerne brunes og steges i olie på en pande.
De kan med fordel serveres lige fra panden.
Fyldet lavede vi først på ugen og kom i fryseren. Dolmerne blev lavet lørdag formiddag, stegt på en pande og lagt i en bradepande. De blev varmet i ovnen før servering.
Der var sød chilisauce på bordet til at dryppe over dolmerne.
Min vurdering er, at retten ikke er så egnet som buffetmad, fordi kålen omkring dolmerne ved flere gange opvarmning bliver blød og lidt sej at skære i. Jeg synes, de er mere lækre lige fra panden, hvor de er både sprøde og nemmere at skære. Flere af gæsterne spiste dog to, så…..
Salater:
Årstidens salat er en skøn, skøn sommerkålsalat. Salaten blev forberedt om formiddagen og vendt i dressing. Den kom på fad lige før servering og blev drysset med tørrede tranebær, ristede græskarkerner og brøndkarse.
Bolsjebedecarpaccio blev lavet om formiddagen og drysset med ristede pinjekerner før servering.
Vi har både bolsjebeder og rucola i vores højbed, og det er en særlig fornøjelse at lave mad med egne råvarer. Bolsjebederne kan sagtes erstattes af almindelige rødbeder.
Grøn salat med krydrede nødder. Er en pinsefestklassiker 🙂
Salaten skylles, slynges, rives i mundrette stykker og opbevares i en pose. Dressingen opbevares i et glas. De krydrede nødder rulles i madpapir og opbevares i køleskabet. Salaten samles lige inden servering. Igen var det med egen romainesalat fra højbedet. MUMS! 😀
Brød og smørelse:
Alle brød er bagt henover ugen og frosset. De blev opvarmet i ovnen inden servering.
Chokolade-chilismør. En ide vi tog med hjem fra vores højskoleophold. Helt enkelt Smørbar fra naturli’, som er rørt med finthakket chili og finthakket chokolade Prøv det 🙂
Purløgsmayo er inspireret af ramsløgsmayo fra Lisbeth Tordendahl, med purløg i stedet for ramsløg.
De tre gange smørelse er lavet i dagende op til festen.
Sådan laver du ramsløgsmayo / purløgsmayo:
3-4 spsk mayonnaise
1 spsk citronsaft / citrusuniversal
1 tsk dijonsennep
Masser af hakket ramsløg/purløg
salt og peber
Bland det hele godt sammen og smag til.
Dessert:
I år er det lykkes at få billeder af desserten 😉
Desserten er inspireret af den skønne blogger “The tasty K”
Begge kager er nye i vores repertoire, og blev godt taget imod. Efter yngste søns vurdering er snickers iskagen en skarp konkurrent til vegansk Tiramisu, som ellers er vores yndlingsdessert.
Blåbærtærten blev lavet dagen før. Kagen består af en kikseagtig bund, som skal bages og en “fromage”-agtig blåbærcreme med cashewnødder, kokosmælk og ahornsirup, som “stivnes” med agar-agar. Jeg erstattede opskriftens blåbærpulver med frosne blåbær.
Snickers iskagen blev lavet et par dage i forvejen og opbevaret i fryseren. Den skal optøes en del, inden servering, men må gerne være godt kold. Kagen er i fire lag med en havregrynsbund, en hvid cremefyld med cashewnødder og kokosmælk, et saltkaramellag med bl.a. peanutbutter, kokosmælk og kokossukker, og et chokoladelag samt peanuts. Der kommer en dansk opskrift på bloggen senere.
En niece evaluerede desserten således: “Moster, dine desserter blivere bedre og bedre for hvert år!”
Som bonus kan du finde en “opskrift” på vandmelons ispinde HER.
Jeg lavede ispinde af vandmelon til de to mindste deltagere- så enkelt og sundt – og de elskede det.
Jeg undlod chokoladeprikkerne. Men chokoladen er måske en god ide, hvis isen skal “sælges” til et mere voksent publikum 😉
Det blev en super dejlig fest med glade og positive gæster og skønt sommervejr.
Du kan læse om vores tidligere pinsefester og se vores menuer:
Pinsefesten anno 2017 HER
Pinsefesten anno 2018 HER
Pinsefesten anno 2019 HER
2 Comments
Hvor ser det lækkert ud
Tak 🙂
Det blev også vældig godt modtaget.
Det betyder utroligt meget (for det veganske renomé), at maden både er velsmagende og giver god mæthed 😉
Kærlig hilsen Helle