“Lækre grønne bowls” er tænkt som inspiration til nemme sunde frokoster, picnics, madpakker, aftensmåltider o.l. Det er min intention at skrive et indlæg om Bowls med en let energi, for at vise min glæde ved ved denne type mad, og forhåbentlig kunne smitte nogen med min bowl-glæde. Jeg er på ingen måde mester ud i Bowls, men fordi de flytter mere og mere ind vores repertoire af madretter, fortjener de en plads på bloggen.
En bowl udgør et komplet, velsmagende og sundt måltid i én dyb tallerken/skål/bowl. Bowlen kan tilberedes rigtig flot for øjet med mange farver. Man kan nørde i sundhed og spiseoplevelse gennem ingredienser og konsistenser. Samt diske op med livretter og favoritter efter kokkens fantasi. Du kan få brugt op af rester eller lave tilberedelser helt forfra. Det kan også være en del af food-prepping, hvor rester fra Bowl-making kan bruges videre i ugens madpakker.

Hvad kommer man i en bowl?
Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du putter i din bowl, men det gælder først og fremmest om at tænke i forskellige konsistenser og smage. Det en god idé både at tilsætte noget blødt, sprødt, friskt, knasende, syrligt og til slut en god dressing. Tænk desuden i farver! Forsøg at få så mange forskellige farver som muligt med i din bowl, fx orange søde kartofler, grøn avocado / edamamebønner, lilla spidskål, gul mango, røde tomater osv.
Hvis du gerne vil kombinere et sundt og næringsrigt måltid, som mætter i tilpas i lang tid, gælder det også om at få både kulhydrater, proteiner og fedtstoffer med i skålen. Det kan feks være:
– Søde kartofler, kikærter, kål og tahindressing
– Falafel, avocado, kål-salat, hummus og pitabrød
– Quinoa, tofu, edamame bønner, spidskål, gulerødder, peanutdressing
– Ris, plantekebap, rød peber, ærter, majs, agurk, tomat og chilimayo
– etc.
Ideerne kan mixes efter, hvad man har + har præference for. Selv går jeg ret opfindsom og kreativt til vores bowls. Tænker rigtig meget i farver, konsistenser, hvad har vi i skuffer, skabe og køleskab. “Har vi rester? Hvordan gør vi det nemt?….” Lige denne sætning er meget på spil, når vi vælger at lave bowls… “Hvordan gør vi det nemt?” 😀
Vores lyst til at lave bowl handler tit om, “Hvordan vi gør det nemt” – uden at gå på kompromis med sundhed, mæthed og spiseglæde.
Selvom jeg selv finder på vores bowls, elsker jeg også at være opsøgende på nettet og lade mig inspirere. Du kan finde endnu mere inspiration, ideer og overvejelser for sammensætning af bowls hos:
Micadeli HER
Mette Møller MMfitness HER
Du kan finde både opskrift og en rigtig god fem-trins guideline til selv at bygge bowls hos Alberte Steengaard HER
Buddha bowl, Poke bowl, salatskål?:
Kært barn har mange navne. Jeg har overvejet, om vi bare skal kalde det salatskål – lige ud af landevejen og på dansk… men vi har altid kaldt retten for Bowl… det får den derfor bare lov til at hedde hos os. Vi laver i forvejen tit en kålskål til morgenmad, ligesom vi ofte får hummustallerken til aftensmad. Disse anretninger kunne ligeså godt hedde bowls, men det gør de ikke, selvom princippet er det samme med alt godt i én dyb tallerken.
Byg en bowl:

Når du vil bygge en lækker vegansk bowl, er det nemt at variere ingredienserne efter smag og præferencer. Her er nogle tips til at skabe en bowl, der både mætter og giver en fantastisk smagsoplevelse:
– Vælg en base som quinoa, fuldkornsris eller bulgur, kogt korn o.l. (Hvis du gerne vil undgå korn-kulhydrater, kan du sagtens komme kål i bunden af bowlen og toppe med de øvrige ingredienser)
– Tilsæt en farverig blanding af grøntsager, både rå og tilberedte.
– Tilføj et eller flere proteiner som kikærter, tofu, linser, plante eller andre – gerne danske -bælgfrugter.
– Top med frø, nødder for knas, og server med en lækker dressing for ekstra smag.

Bowls er perfekt både til én person og til mange; til familien og til gæster. Jeg har haft tilberedte ingredienser til bowls med til en arbejdsgruppe på arbejde, hvor vi i frokostpausen byggede hver vores bowls. Kollegerne var meget begejstrede. Jeg drømmer om at samle et helt bordfuld gæster til “byg-selv-bowl”, hvor alle ingredienser stilles på bordet i små skåle, og gæsterne bygger deres egne bowls. Forestiller mig, det både vil være sjovt, og at der kan gå lidt konkurrence i at lave en flot skål mad 😀
Om dagens opskrift på bowls:
Disse bowls, som jeg lavede forrige fredag, består af en bund, som er en blanding af quinoa og blomkålsris. Toppet med rød spidskål, edamamebønner, mango, blå druer, avocado, bagte søde kartofler, en rest bønnesalat, kebap af plantestykker og citron-marinerede rødløg. Ovenpå i midten er der lagt en skefuld hummus pyntet med oliven, blomsterkarse og korianderblomster. Til allersidst er der drysset med sojaristede mandler. MUMS! Den tilhørende dressing er lavet af peanutbutter, limesaft, ingefær, hvidløg, riseddike, Tamari (soja) og vand. Der er en opskrift på denne bowl sidst i indlægget
Fordi jeg lavede bowls op til min arbejdsweekend, var jeg smart nok til både at lave aftensmad, madpakke til mig selv og en frokostbowl til min mand i et hug. Jeg elsker at have en bowl med på arbejde. Det er sån’ en frokost, jeg kan gå og glæde mig til 😀


Opskrift på bowl:
Til inspiration – Føl dig endelig fri til at udskifte ingredienser og bygge bowl med, hvad du har i køleskabet og har lyst til.
I denne bowl er der opskrift på plantekebap.
I de fleste af vores bowls bruger vi i stedet marineret stegt tofu, som du kan finde en opskrift på HER
Vi topper altid vores bowls med en klat hummus, som både komplementerer med proteiner og giver lækker cremethed og kant til den øvrige topping.

Ingredienser
Base
- 350 g blomkålsris (gerne frosne fra Rema)
- 1 dl quinoa
- 3 fed hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- salt og peber
Plantekebap
- 80 g plante stykker fra PlantMate
- 2 dl lunken vand
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- ½ tsk timian
- 1 lille knivspids cayennepeber
- ½ tsk salt
- ½ spsk olivenolie
- 2 spsk olivenolie til stegning
Grøn topping
- 3-400 g søde kartofler
- 150-200 g Edamamebønner (fra frost)
- ½ lille rødt spidskål + lidt salt
- 1 lille rødløg + 1 spsk citronsaft
- 1 avocado
- 1 mango
Øvrige topping
- 100 g mandler (eller ristede græskarkerner)
- 1 spsk soya
- 4 store spsk hummus
- oliven
- grønt pynt; basilikum, spirer, blomsterkarse ol
- evt spiselige blomster.
Peanutdressing
- 2 spsk peanutbutter
- ½ lime (saften)
- 1 lille knold ingefær
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk Tamari / soya
- 1 spsk riseddike (kan erstattes af mere limesaft)
- 1 dl vand
- evt lidt ahornsirup
Sådan gør du
Base
- Skyl og kog quinoa med lidt salt efter anvisningerne på posen.
- Tilbered blomkålsris (efter opskrift på Remas pose frosne blomkålsris): Hak hvidløg fint og rist det kortvarigt i olien, tilsæt de frosne blomkålsris og steg dem med i ca 5 min. smag til med salt og peber.
- Bland quinoa og blomkålsris og fordel i bunden af 4 bowls /dybe tallerkner.
Plantekebap
- Sæt Plant Mate-stykkerne i blød i vand og tilsæt salt, krydderier og lidt olie. Bland det hele godt. Lad blandingen stå 15 minutter, og rør jævnligt i den undervejs.
- Dræn/ si væsken fra Plant Mate-stykkerne.
- Derefter steges Plant Mate-stykkerne i olie, til de er gyldne og sprøde. Det tager 4-5 min ved middelvarme.
Grøn topping
- Vask og evt skræl de søde kartofler. Skær dem i ønskede stykker og vend dem med lidt olie og salt + evt timian.Bages i ovnen ved 185 gr varmluft 20 - 30 min.
- Tø edamamebønnerne op ved at overhælde med kogende vand og lade trække i 5 min.
- Skær spidskål i fine strimler og kram det med lidt salt.
- Skær rødløget i tynde skiver og mariner det i citronsaft.
- Skær avocadoen i skiver vend dem evt med citronsaft - og særligt hvis der laves bowls til madpakker.
- Udsten og skræl mango og skær den i tern.
Øvrig topping
- Soya-mandler: rist mandlerne på en tør pande og tilsæt soya. Lad det fordampe/tørre ind og sæt mandlerne til afkøling. Hak dem groft.
- Lav din egen hummus, eller køb en hummus. alle typer hummus kan anvendes.Link til hummus opskrift i NOTE
Peanutdressing
- Bland og blend alle ingredienserne til en homogen dressing.Hvis du ikke har en lille blender, kan du rive ingefær og hvidløg fint, og piske dressingen sammen i hånden: Start med at piske peanutbutter, limesaft, eddike og tamari til en mere tyndtflydende peanutbutter og tilsæt ingefær og hvidløg + lidt vand af gangen. Smag til og tilføj evt 1 tsk ahornsirup eller anden sødning.
- Kan opbevares i en flaske, glas i køleskabet og holder en lille uges tid eller mere.
Samling af bowl
- Start med at fordele basen i bunden. Anret derefter små toppe af de tilberedte ingredienser. Læg en skefuld hummus ovenpå i midten og pynt med oliven, krydderurter/minigrønt og evt blomster. Drys til sidst med de hakkede soyamandler.
- Server med den lækre peanutdressing eller anden valgfri dressing.
- Du kan også sætte alle ingredienser på bordet, og lade hver især bygger sin egen bowl.
- En bowl egner sig vældigt godt til picnic eller andet "måltid-transportable"