Blomkåls-calzone med plantefyld er en calzone med blomkålspizzabund foldet over cashewnøddeost, plantestrimler, champignon og purløg. Calzonen er sjov ide, som jeg vælger at forfølge. Jeg laver min første kål-calzone lige om lidt, og hvis den lykkes, deler jeg en opskrift i dag.
At starte med at blogge blot på en forestilling om et vellykket eksperiment er vovet, og kan vise sig at være spild af tid, Men fordi jeg har plantefyldet helt på plads, er jeg top optimist 🙂
Indbagt plantefyld:
Jeg har tidligere delt en opskrift på plantesalat, som er en mayonnaisesalat, der kan minde om skinkesalat. Grundsubstansen i denne pålægs-plantesalat er plantestrimler, som er lavet af Plante hakket fra Plante Mate. Plante hakket er udblødt i vand, røget salt og rødbede, og herefter er de vendt kort på panden med lidt kokosolie og gærflager. Resultatet giver skønne plantestrimler, der i udseende, smag og tekstur minder om de skinkestrimler, jeg engang lavede mad med.

Plant Mate har et produkt, de kalder plantestrimler med lidt større plantestykker, som sikkert sagtens kan erstatte Plante hakket. Når jeg i dette indlæg skriver plantestrimler, er det de ovenfor omtalte tilberedte strimler af Plante hakket.

Opdagelsen af Plantestrimler åbner for nye muligheder. Jeg har tidligere lavet en del retter med skinkestrimler, som jeg har lyst til at genopdage i en vegansk version. Blandt andet plantestang (skinkestang) i butterdej, som jeg allerede har lavet tre gange.


Jeg har brugt flere forsøg på at udviklet fyldet, hvor særlig flødeosten har været min udfordring. Jeg har prøvet med Violife flødeost, som er et ret forarbejdet produkt bestående af kokosolie. Jeg har prøvet med silketofu, som gav for lidt smag og en lidt flydende konsistens. Jeg har prøvet med en cashewnøddeost, som er vores vinder. Plantefyld med cashewnøddeost smager helt fortræffeligt. Fyldet er afprøvet og godkendt i en butterdejsstang, og min næste udfordring bliver at få en sundere erstatning for butterdejen. Det er her forestillingerne om vores blomkålspizzabund kommer ind i billedet. Den må kunne omslutte plantefyldet som i en Calzone.
I mit madunivers er regel nr 1, at når en tanke først er født, SKAL den ha lov til at udleves. Langt fra alle tanker lykkes, når de praktiseres – men jeg kommer altid klogere ud af det 😀
Du kan med let energi vælge at lave plantestang med butterdej / calzone med pizzadej i stedet for blomkålsbund/wrap. Det ved jeg med sikkerhed virker.
Andre eksperimenter med plantestrimler:

Porretærten har fået ét første forsøg, hvor en portion plantestrimler og forkogte porrer udgjorde tærtefyldet. Resultatet blev en middel god tærte, som jeg forestiller mig kan optimeres ved at komme halvdelen af plantestrimlerne i porrefyldet og den anden halvdel ovenpå tærten. Jeg forventer, at plantestrimlerne på toppen af tærten bliver sprøde med knas og smag ala facon/bacon.
Herudover skal plantestrimlerne i et retro-perspektiv afprøves i pitabrød, som topping i bowls, på pizza inkl. ananas og lignende. Der skal nok komme mange flere ideer henadvejen.
Opskrift på Blomkåls-calzone med plantefyld:

Ingredienser
Plantefyld:
1. Plantestrimler
- 60 g Plant Mate: Plante hakket (eller plante protein mini)
- 1 dl lunt vand
- 2 spsk rødbedesaft (eller lidt fintrevet rødbede)
- 1 lille tsk røget salt
- lidt peber
- 1 lille spsk kokosolie
- 1 spsk gærflager
2. Cashewnøddeost
- 150 g Cashewnødder (Udblødt mindst ½ t i kogt vand)
- 1 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 1 spsk olivenolie
- 1½ spsk gærflager
- 2 spsk havrefløde (eller anden plantefløde) (eller vand)
- 1 tsk sennep
- 1 tsk ahornsirup (kan udelades)
- lidt salt (tilsmages med salt.)
3. Øvrige ingredienser
- 200 g champignon (eller andre svampe)
- 1 spsk Tamari (soyasauce)
- Friskkværnet peber
- 1 bdt purløg (eller anden krydderurt.)
Blomkålspizzabund
- 1 mindre blomkål (hakket fint i hurtighakker / foodprocessor)
- 80 g mandler (finthakkede)
- 1 spsk tørret oregano (mere hvis friskt)
- 2 spsk loppefrøskaller
- 3 spsk chiafrø (til chiaæg)
- 1½ dl koldt vand (til chiaæg)
- salt og peber
Sådan gør du
Plantestrimler
- Bland vand, rødbede, røget salt og peber.
- Kom Plant Mate i og bland det godt. Lad det trække ca 15 min. Rør et par gange undervejs.
- Smelt kokosolie på en pande, rør gærflager i. Hæld Plant Mate blandingen i olien og bland det godt. Behøver ikke steges.
- Ingredienserne til plantefyld:
Cashewnøddeost
- Start med at udbløde cashewnødderne ved at hælde kogende vand over. Lad trække min. ½ t. Dræn for vand.
- Blend alle ingredienser i en hurtighakker / med stavblender / el. lignende.
- Tilføj evt mere fløde/vand til en konsistens, som kan blandes med de øvrige ingredienser - dog gerne lidt fast.
Øvrige fyld
- Rens champignon og skær dem i skiver.
- Svits på en pande i soya og lad al væske fordampe. Krydr med peber.
- Vask og tør purløg og skær i mindre stykker.
- Rør cashewnøddeost, plantestrimler, champignon og purløg (jeg har brugt persille denne gang) grundigt sammen. Nu er fyldet færdigt til at blive indbagt.
Blomkålspizza-bund
- Start med at lave chiaæg. Bland chiafrø og vand, rør og sæt det i køleskabet i 15 min. Hvorefter det er klar til brug.
- Bland alle tørre ingredienser og kom chiaæggene i et hul i midten. Arbejd nu dejen sammen med hænderne.
- Flyt dejen over på bagepapir (som er smurt i olie) og tryk/klap den til en flad cirkel med fingrene. Bag pizzabunden ved 180 gr varmluft i ca 15 -20 minutter.
- Tag pizzabunden ud af ovnen lad den afkøle 5 minutters tid, før fyldet kommes på.
- Fordel plantefyldet på den ene halvdel, således at der er fri dej, som den anden halvdel kan lukkes sammen med. Der skal være lidt over halvdelen af bunden til at folde over fyldet.
- Gør dig umage men ingen grund til panik, hvis proportionerne ikke passer helt. Det virker heldigvis til, at fyldet ikke flyder ud under bagning 🙂
- Brug bagepapiret til at løfte og folde bunden over med. Brug en gaffel til at trykke de to halvdele sammen med langs kanten.
- Pensl evt med lidt fløde og drys med sesamfrø (begge dele kan undlades). Prik evt med en gaffel nogle gange i calzonen (sikkert kun nødvendigt ved en mel-dej)
- Sæt Calzonen i ovnen ved 180 gr varmluft i 20 - 25 min.
- Nyd den varm eller kold f.eks med en farverig salat
- Velbekomme
Noter