Spinatroulade med læx

I sidste uge saltbagte jeg 4 gulerødder til at lave læx af, som skulle bruges til fyld på blinis.
Jeg vidste, jeg  ville få en del læx til overs, og drømte allerede om, hvad jeg kunne lave med dem.
Her i huset er det ren luksus med læx i køleskabet, hvilket vi ikke har haft siden sidste påske.
Jeg drømte om spinatroulader med læx, sandwich med læx, tærte med læx og at lave flere blinis.
I dette indlæg deler jeg mine ideer til lækre småretter med læx.
Der er en opskrift på læx og links til opskrifter på alle øvrige ingredienser.

Hvis man er så heldig at have læx og dildcreme i sit køleskab, er det helt oplagt at lave spinatroulade.
Skiver af spinatroulade er nemlig både ganske dekorative, og smager super godt.
Ældste søn er kommet hjem til påske, og tro mig, han føler sig forkælet ved at lande midt i min iver for at få det bedste ud af hvert eneste stykke af tiloversbleven røgmarineret gulerod 😀

Spinatroulade med læx:

Spinatroulader
Spinatroulade med dildcreme og læx

Med både læx og dildcreme tilovers fra produktionen af blinis, er det blot bage nogle spinatpandekager, smøre dem med dildcreme, lægge læx på, rulle pandekagen og skære den i passende skiver. Kan evt. pyntes med Caviart og karse.

Spinatroulade med dildcreme og læx
Spinatpandekage med dildcreme og læx
Spinatroulade med dildcreme og læx
Spinatroulade med dildcreme og læx

Spinatroulader

Opskrifter:

Veganske spinatpandekager
Glutenfri. Der bliver 10-12 pandekager. Rækker til to sønner 🙂 eller til 4 personer med mere mættende fyld.
Se opskriften
Veganske spinatpandekager

Du kan finde en opskrift på dildcreme (sojasmøreost) hos Plantepusherne HER
Jeg har tilføjet masser af småtskåret frisk dild, lidt salt, peber og ahornsirup til grundosten.
Alternativt kan du købe en vegansk flødeost og bruge som creme og evt. tilføje dild.
Eller bruge tofucremen, som er beskrevet under sandwich med læx.

Opskriften på læx finder du sidst i dette indlæg 🙂 NB! Læx smager bedst, når den får lov til at trække mindst 24 t i marinaden. Du kan se en lille video med “chef Jana” om at lave læx HER

Sandwich med “creme cheese”, læx og purløg:

Sandwich med læx
Sandwich med creme cheese, læx og purløg

Chef Jana anbefaler i sin video varmt at lave sandwich med læx . Hun giver et tip til en nem “creme cheese”, som er lavet af silketofu, yoghurt, citron og salt.
Faktisk “sælger hun” ideen så godt, at jeg bare MÅTTE prøve. MUMS! det er lækkert.

Opskrift:

Creme cheese / tofucreme:
1 pk silketofu, 300g, som drænes godt for væske ved at hælde blokken ud i et klæde og vride eller trykke væsken ud af tofuen. Blend tofuen smooth og tilfør lidt citronsaft og 1 tsk salt. Rør den op med sojafløde til en passende konsistens. Jeg synes, at fløden giver et bedre resultat end med yoghurt.
Brug dit yndlingssandwichbrød, smør det med tofucreme, kom læx på og drys med purløg eller forårsløg.

Indiske blinis med læx:

Blinis
Indiske dosa med dildcreme og læx

Opskrifter:

Du kan læse et indlæg om indiske blinis til påske HER
Dildcremen er den samme, som beskrevet under spinatrouladen

Indiske dosa a la blinis
Glutenfri. Ca 20 blinis, kan også bages i større pandekager.
Se opskriften
Indiske dosa

Spinattærte med dildcreme og læx:

Spinattærte med dildcreme og røget læxSpinattærte med dildcreme og røget læx

Spinattærte med dildcreme og læx er en servering, jeg fandt på sidste år til påske.
Antag at du allerede har lavet både læx og dildcreme for at afprøve blinis og/eller spinatroulade.
Så er det faktisk blot at bage en spinattærte, hvis du også vil smage denne lækre anretning  🙂
Når alle deltingene er tilberedte, er det nemt at samle anretningen:
Et stykke tærte, en skefuld dildcreme, et par skiver røget  læx og måske lidt pynt, som kan være dild og caviart eller andet. Anretningen kan laves i god tid og sættes koldt – eller anrettes lige før servering.

Opskrift på spinattærte:

Du kan læse sidste års indlæg om spinattærte med dildcreme og læx HER

Vegansk spinattærte
Glutenfri ved brug af glutenfri tærtebund. Denne spinattærte er en af bloggens mest populære opskrifter.
Se opskriften
Spinattærte

En forudsætning for alle disse lækkerier er dog, at vi først får lavet en portion læx 😉

Røgmarinerede gulerødder

Læx - vegansk laks af gulerødder

Ret: festmad, Forret, højtid, Pålæg
Antal: 4
Glutenfri. Røgmarinerede gulerødder, som minder om og kan bruges som røget laks.

Ingredienser

  • 3-4 mellemstore gulerødder
  • Salt

Marinade

  • dl kogende vand
  • 3 spsk Tamari (sojasauce)
  • tsk sød paprika
  • 3 spsk olivenolie (eller rapsolie)
  • lidt salt
  • tsk liquid smoke (eller erstat paprika med røget paparika)
  • ½ ark Noritang (eller anden tang)

Sådan gør du

Gulerødderne

  • Kom gulerødder i et lille ovnfast fad.
    Læx
  • Dæk med salt eller til mindst 80% dækket
    Læx
  • Bages i ovnen ved 185 gr /170 gr varmluft i 1 t og 40 minutter
  • Slå salten i stykker og fisk gulerødderne ud.
    Læx
  • Stil til afkøling, mens du laver marinaden.

Marinering

  • Ingredienser til læx
  • Kom alle ingredienserne i et fad, som du kan opbevare læxen i, og rør dem sammen.
    Læx
  • Børst gulerødderne fri af salt og skær dem i tynde skiver, 3-4 mm.
    Læx
  • Kom dem i marinaden.
  • Stil på køl og lad marinere mindst 24 timer, inden brug - gerne 2 døgn.
  • Kan holde sig i køleskabet i hvert fald en uges tid, hvis der tages af fadet med rene ta-ting.
  • Velbekomme.
    Sandwich med læx

Noter

Liquid smoke kan erstattes med røget paprika. Udskift da den søde paprika med sød røget paprika. Du kan se en lille video med “chef Jana” om at lave røget læx HER
Overvej om der er andet du kan bage i ovnen samtidig, for at være smart 😉
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate