Yndlings-pizza med jordskokker

Pizza med jordskokker, grønkålspesto og nøddeparmesan er vores absolut yndlings pizza her i huset. Der kommer mange nydelses lyde rundt om bordet, når vi serverer jordskokkepizza for familien. Der er en opskrift i dette indlæg.

Jeg har lige bagt 4 store jordskokkepizzaer i forbindelse med en grøn fællesspisning på vores vej. Pizzaerne blev super godt modtaget, og det er det, som har givet mig skubbet til at give pizzaen mere liv på bloggen. Egentlig er opskriften delt tilbage i april 2017 i forbindelse med et andet indlæg. Pizzaen har dog aldrig fået sit eget indlæg, hvilket er helt uforståeligt. Det vil jeg råde bod på i dagens indlæg.

En trefarvet pizza:

Ordet trefarvet forbinder de fleste nok med is – trefarvet is, om det findes mere? Jeg vil gerne introducere en trefarvet pizza. Denne skønne jordskokkepizza er nemlig kraftigt trefarvet – særlig før den bliver bagt. Der er revet rødbede i dejen, som gør bunden flot pink. Grønkåls pestoen er selvsagt smuk grøn, og jordskokkerne er ret hvide.

Jordskokkepizza
Trefarvet pizza

Tilblivelse af opskrift på jordskokkepizza:

Pizzaen er en af mine egne opskrifter, som blev inspireret af den dengang populære og meget enkle kartoffelpizza. “Man må da kunne lave en look-a-like kartoffelpizza med jordskokker i stedet for kartofler?” Som tænkt så gjort, og som det oftest sker for mig, kommer jeg til at gøre det meget enkle mere arbejdsomt – for hvorfor gøre det let, hvis det kan kompliceres 😉 Mit afsæt er altid at få så meget næring i vores mad som muligt.

Pizzaen blev bagt første gang en juledag. Ideen udsprang af en rest rødbededej. Dej som var tilovers fra juleaftens indbagte julesteg. Fra første bid vidste vi, at denne pizza ville blive en “ørehænger” / genganger. SMOVS 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Jordskokkepizza
Julepizza – billede fra julen 2018

Vi laver jordskokkepizza flere gange i sæson – men også ALTID juledag – det er blevet helt fast tradition, som vi går og glæder os til.

*Bunden bages med ren fuldkornsspeltmel og revet rå rødbede. Både fordi rødbeder er sunde, men også fordi dejen bliver SÅ smuk. *Pestoen er lavet af grønkål og mandler. Det var denne pesto, vi brugte første gang, vi lavede jordskokkepizza, og nu er det bare sån’, vi gør. Pizzaen er også afprøvet med andre pestoer udenfor grønkålsæson, hvilket fungerer fint.  Jordskokkerne kommer man under ingen omstændigheder let om ved. De skal skrubbes godt/evt skrælles og skæres i tynde skiver. *Vi laver selv vores nøddeparmesan med cashewnødder og gærflager.

– *Man kan i princippet købe en færdig pizzadej – Tjek V.
– *Man kan i princippet købe en færdiglavet pesto – Tjek V.
– *man kan i princippet købe færdig vegansk parmesan – Tjek V.

Bare for at sige, at du kan vælge at gøre det hele meget nemmere for dig selv, end opskriften lægger op til. Modsat kan du også vælge at gå i slow-food-mode og dermed kende alle ingredienserne i din pizza 🙂

Billeder af jordskokkepizza:

Jordskokkepizza
Jordskokkepizza bagt til en pinsefest
Grønkålssuppe serveret med jordskokkepizza og hvidkålssalat
Jordskokkepizza som tilbehør til grønkålssuppe.
Lørdags aftensmad: Jordskokkepizza med broccoli-linsesalat
Jordskokkepizza med broccoli-linsesalat
Jordskokkepizza
Jordskokkepizza med rucola og spidskålssalat

Opskrift på pizza med grønkål og jordskokker:

Jordskokkepizza

Pizza med grønkål og jordskokker

Ret: Pizza
Der bliver 3 mindre eller 2 store pizzaer af opskriften.

Ingredienser

Pizza bund

  • 10 g gær
  • 1 tsk havsalt
  • 3 dl lunken vand
  • 4 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • ½ spsk kokossukker (eller anden sukker)
  • 1 lille rødbede
  • ca 500 g fuldkornsspeltmel (eller durummel / kamutmel / hvedemel)

Grønkålspesto

  • 150-200 g grønkål (skyllet og ribbet)
  • 1 håndfuld persille eller basilikum (skyllet)
  • 1 håndfuld mandler (ristede)
  • 1 fed hvidløg (presset)
  • 1-2 spsk citronsaft/citrusuniversal
  • 2 spsk gærflager
  • lidt salt
  • 1-2 dl ekstra jomfruolivenolie

Pizzafyld

  • ½ -1 kg jordskokker  ((renset og skåret helt tyndt.))
  • 1 portion pesto (se ovenfor)
  • salt og peber
  • frisk rosmarin (eller tørret)
  • olivenolie
  • evt. valnødder (groft hakkede)
  • nøddeparmesan.

Nøddeparmesan

  • 1 håndfuld cashewnødder (eller andre nødder/kerner)
  • 3-4 spsk gærflager
  • 1 lille tsk groft salt / flagesalt
  • ½ tsk hvidløgsgranulat (kan udelades)
  • 1 knivspids røget paprika (kan udelades.)

Sådan gør du

  • Start med dejen:
  • I en skål røres gæren ud med salt og lunken vand. Olivenolie og sukker tilsættes. Rødbeden skrælles, rives fint og røres med i skålen. Tilsæt herefter det meste af melet under omrøring, indtil dejen kan æltes med hænderne. Brug evt håndmikser og dejkroge eller en røremaskine, hvis du har
  • Drys godt med mel på et rent bord og ælt dejen godt igennem med hænderne, indtil den er smidig og homogen. Har du en røremaskine, kan du også ælte dejen deri et godt stykke tid.
  • Lad dejen hæve tildækket i en skål ved stuetemperatur en times tid. Er du knap på tid, kan hævetiden afkortes helt ned til 15 min eller mindre.
  • Mens dejen hæver, gøres fyldet klar.

Nøddeparmesan:

  • Hak alle ingredienser i en minihakker, til det ligner parmesan. Kommes i et glas.
    Et godt råd er at lave parmesan før pesto. Så kan hurtighakkeren bruges igen uden at skulle vaskes af 😉
    Vegansk parmesan

Grønkålspesto:

  • Start med at hakke grønkål og persille i en foodprocessor eller minihakker. I en minihakker skal kålen nok kommes i af flere omgange.
  • Tilføj de øvrige ingredienser pånær olien, og hak det godt sammen.
  • Kom olie i. Start med ca 1 dl, og tilføj olie af flere omgange, til du synes, pestoen har en passende konsistens. Hvis det kniber med at få det grønne hakket pga stor mængde, kan alle ingredienser tilføjes før angivet. Det letter processen.
  • Smag til og tilføj evt. flere gærflager, citron, hvidløg eller salt.
  • Kan laves i god tid og opbevares i et rent glas med tætsluttende låg.
    Vegansk grønkålspesto

Øvrige ingredienser

  • Vask jordskokkerne, skræl dem hvis de er svære at rense. Skær dem meget tyndt. Hvis ikke de skal bruges med det samme, kan de lægges i vand med lidt citronsaft.
  • Hak rosmarin og valnødder.

Samling af pizza

  • Ælt dejen igennem og del den i 2 eller 3 portioner. Lav en pizza af gangen og sæt den i ovnen, mens du laver den næste.
    Jordskokkepizza
  • Rul pizzabunden ud - et godt tip er at rulle den 1/3 ud og herefter placerer den på et stykke bagepapir, hvor den rulles færdig - til en helt tyndt bund.
    Jordskokkepizza
  • Jordskokkepizza
  • Smør et lag pesto ud over pizzabunden.
    Jordskokkepizza
  • Dæk pizzaen med jordskokke-skiver, som overlapper hinanden lidt
    Jordskokkepizza
  • Drys med salt, peber, rosmarin, olie og valnødder.
    Jordskokkepizza
  • Og kom til sidst et lag nøddeparmesan over det hele.
  • Bages ved 200 grader (185 grader varmluft) (vores ovn har et pizza program (200 grader), hvor undervarmen gør bunden særlig sprød). Bages 16-20 minutter.
  • Server f.eks med rucola til topping.
    Jordskokkepizza
  • Velbekomme
    Jordskokkepizza

Noter

Rester er lækre i madpakken. Kan fryses og varmes i ovnen til et nemt måltid senere. Fungerer perfekt som tilbehør til suppe og salat.
Evt. overskydende dej, kan overnatte i køleskabet og blive til en frisk pizza dagen efter.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate