Five o’clock tea med lækre veganske sandwich, toast, scones og æblekage. Hertil te – selvfølgelig – og champagne. Dette var temaet for fejring af min 60 års fødselsdag med vennerne fra vejen i den forgangne januar.
Tilbage i nullerne fejrede jeg mig selv flere år i træk ved at inviterer de selv samme venner til five o’clock te på min fødselsdag. De kom kl 17 og satte sig til et bord med lækre sandwich, scones, kage, te og portvin. Der var tilpas meget af det hele til, at det kunne udgøre et helt aftensmåltid. Efter vi begyndte at spise rent plantebaseret, har jeg ikke haft inviteret til five o’clock te. Men i år fik jeg pludselig lyst til at tage den tradition op igen og dermed give mig selv en vegansk udfordring. Five o’clock tea er nemlig en skøn måde at have gæster på, da alt kan sættes på bordet fra starten, og der kun skal suppleres med mere te i ny og næ. Man kan sidde og spise over flere timer.
Når min mand fylder rundt til næste år, vil vi holde en større fest fælles for os begge. For at fejre min fødselsdag lidt i år også besluttede jeg at holde nogle små coronavenlige sammenkomster i dagene omkring fødselsdagen. I dette indlæg er der billeder fra selve fødselsdagen og links til opskrifter på de retter, jeg serverede. I de kommende uger deler jeg ideer, billeder og opskrifter fra mine øvrige små sammenkomster.
Jeg havde en super dejlig 60-års fødselsdag:
Dagen startede med en lækker, lækker forkælelsesbrunch hos onkel A i Vejle. Et af de få spisesteder i vores område af landet, hvor jeg lykkes med at blive oprigtigt begejstret for det mad, jeg får serveret.
Efter et par afslappende timer med stor nydelse hos Onkel A drog vi hjemad for at line op til five o’clock te 🙂
Five o’clock tea:
Menuen til five o’clock te:
– Sandwich med HønseFRIsalat, rucola, rød peber, ananas og karse
– Sandwich med TunFRIsalat, rucola, avocado, rød peber og mayo
– Falafeltoast, lavet med rosmarinfoccacia
– Kardemommescones med smørbar og hybenmarmelade
– Portionsæblekager
Jeg var på forhånd spændt på, om sandwichene ville blive lige så godt modtaget som fortidens tun-, skinke- og ostesandwich. Det må jeg sige, at de blev. Five o’clock teen blev totalt vellykket. Det er herligt at samle gode venner, som er positive, hygger sig og viser de nyder maden og selskabet.
Toast, scones og sandwichbrød var bagt på forhånd og frosset, hvilket gjorde det nemt at lave de sidste forberedelser i dagene op til. Jeg smurte sandwichene på dagen. Hvis du får lyst til at lave noget lignende, skal du endelig føle dig fri til at bruge det brød og fyld, du selv bedst kan lide.
Links til opskrifter:
Sandwich med tunFRIsalat:
Find opskriften på tunFRIsalat hos “Kærlighed og kikærter” HER
“Tunsalaten” kan med fordel laves dagen før, da den vinder i smag ved at stå lidt tid. Jeg smurte brødet med vegansk mayo, herefter rucola, tunFRIsalat, avocado og rød snackpeber.
Sandwich med hønseFRIsalat:
Brødet er et glutenfrit franskbrød med valnødder og fennikelfrø.
Du kan finde opskriften hos Karina Baagø HER
For mig hører hønseFRIsalat og ananas sammen (et levn fra 70’erne 😉 ). Ananas kan selvfølgelig udelades. Ellers er det brød, rucola, hønseFRIsalat, ananas, rød snackpeber og karse.
Scones med smørbar og farmors hybenmarmelade:
Jeg fik aldrig taget billeder af disse scones. Jeg valgte at servere scones for at holde en engelsk form på arrangementet. De blev både spist og nydt. Jeg bagte glutenfrie kardemommescones efter opskrift fra “Madforlivet.com”. I stedet for æg brugte jeg hørfrøskum. Du kan finde opskriften på scones HER
Falafeltoast:
Helt enkelt: Brød, pesto, falafler i skiver, skiveost f.eks Violife og sennep på “overbrødet”. Jeg valgte at købe falafler. Du kan vælge at købe alle komponenter (brød, pesto, falafler, ost, sennep). Det er en skøn, skøn toast. Jeg lavede alle toast ugen før og frøs dem. Før servering kom de frosne i ovnen (180 gr varmluft) i 15 minutter.
Portions æblekager:
Jeg kom sojapiskefløde (Alpro piskbar )på æblekagerne. Det er både nemt og smager godt. Som æblekagerasp brugte jeg en granola, jeg havde i forvejen. Jeg kværnede granolaen til groft rasp i en hurtighakker.
Sikke en dejlig dag at mindes og se tilbage på gennem disse billeder 🙂
Vegansk five o’clock tea kan helt sikkert anbefales som tema for en festlig sammenkomst. Et godt sted at samle venner med forskellige madpræferencer.
2 Comments
Kære Helle.
Tillykke med fødselsdagen 🇩🇰!
– og tak for Tærtebogen og spændende opskrifter.
Har foreløbig med held bagt ærtetærten (udmøntet i fire énpersonerstærter, og agter til frokost bl.a. at spise de sidste rester af velsmagende, marinerede bønner fra sidste uge (glimrende idé!) – og en mad med kidneybønnepostej (hvis jeg altså når at lave den..)
Er fascineret af dine forskellige righoldige brød og glæder mig til at eksperimentere med dem.
Rart med så velgennemprøvede og “sikre” opskrifter! 😊
Kh. Alice
Hej Alice
Tusind tak for din dejlige kommentar, og tak for fødselsdagshilsenen 🙂
Det glæder mig, at du er glad for tærtebogen og er kommet godt i gang med tærtebageriet.
Det er sån’ nogen som dig, der gør det hele værd at investere tid i at dele gode ideer og opskrifter.
Udover min egen passion for frisklavet sund og velsmagende plantemad, som jeg dels udlever gennem bloggen, er mit største formål og håb at kunne inspirere og glæde nogen med skøn, skøn plantemad 😀
Du er altid velkommen til at skrive, skulle der dukke spørgsmål/udfordringer op.
Kærlig hilsen Helle