Rodfrugtreder er vores nye påskelivret. En skøn farvestrålende og velsmagende lille servering. Rodfrugtreder kan indgå som en del af en frokost eller som en forret til en fler-retters middag. Og kan selvfølgelig laves og spises på hele den tid af året, hvor rodfrugterne er i sæson.
Allerførst vil jeg invitere dig væk fra bloggen til Green Kitchen Stories, hvor jeg har hentet inspiration til rederne. For 3 -4 år siden så jeg denne super skønne lille video, som straks lagrede sig i mig. Jeg skulle da også prøve at lave sådan nogle bagte rodfrugtspagetti. At der så nogen gange kan gå år, inden tanke bliver til handling. Det kan jeg undre mig over. Se min inspirationskilde HER
Sidste år stødte jeg på rederne igen hos Anette Harbech Olesen fra Madforlivet.com. Hun slår et æg ud i hver rede og bager ægget med de sidste 5 min. Det gav mig associationen til, at rodfrugtreder er oplagt påskemad. Du kan se Anettes bud på rodfrugtreder HER
Påsken 2021 er det så Veganermor, som slår sig løs og laver rodfrugtreder og selvfølgelig uden æg. “Bob bob, hvad gør man så i stedet?” Som veganer kommer man rigtig langt med hummus og falafler, hvilket også gælder i forhold til rodfrugtreder 😀
Jeg er heldig, at jeg har en spiralizer, som jeg kan lave grøntsagsspagetti med. Retten kræver jo på en eller anden måde, at man kan skærer rodfrugterne til spagetti. Jeg tror, der findes en tyndskræller, som kan noget lignende. Ellers kan man lave lidt bredere båndspaghetti med sin skrællekniv.
Fuglerederne har potentiale til at indgå som en del af en frokost. Eller som en forret. Jeg serverede disse rodfrugtreder som det eneste for familien til aftensmad i aftes, og yngste søn spiste 5 fyldte reder og et ½ glaskål, før han blev mæt 😉
Rodfrugtreder med hummus og falafel:
Er der fuglereder til overs, kan de f.eks bruges som topping på en hummusmad. Håndmaden på billedet har jeg haft med i madpakken. Sikke en skøn frokostmad 🙂
Opskrifter:
En anretning med rodfrugtrede, hummus og falafel kan laves helt enkelt med købe hummus og købe falafler, samt færdigskyllet rucola. Jeg har prøvet – det smager super dejligt 🙂
Anretningen kan modsat også nørdes i farver, smag og hjemmelavede toppings, hvor kun fantasien begrænser resultatet. Her er nogle forslag til forskellige hjemmelavede hummus og falafler, som vil gå godt til rederne:
Ingredienser
Rodfrugtreder
- 200 g gulerødder
- 200 g søde kartofler (eller alm. kartofler)
- 200 g selleri (eller pastinak)
- 200 g rødbede
- 3 spsk Ekstra olivenolie
- salt og peber
- friske krydderurter (eller tørret timian eller kartoffel allround fra TrueGreens(indeholder salt))
Forslag til fyld i rederne
- Hummus (eller en variant af hummus)
- Falafler (eller en variant af falafler )
- Marinerede bønner
- Oliven
- Spirer (eller karse)
- Rucola (eller andet grønt)
Sådan gør du
- Rengør grønsagerne og kør dem igennem en spiralizer eller anvend kartoffelskrælleren til at lave lange spagettistrimler.
- Bland de forskellige grøntsagsspaghetti og klip dem lidt kortere. Det vil gøre det nemmere at lave reder. Vend spagettistrimlerne grundigt i olivenolie med krydderurter og salt og peber
- Saml strimlerne i 8 - 10 fuglereder, som du lægger på en bageplade, beklædt med bagepapir. Lav en fordybning i midten af hver rede.
- Bag rederne ved 200 grader i 25-30 minutter, til de er gyldne og lidt sprøde.
Servering af fuglereder
- Anret fuglerederne på en tallerken eller et fad. Læg evt en bund af rucola
- Kom en skefuld hummus i midten af reden og læg en falafel og evt en lille skefuld marinerede bønner. Pynt med brøndkarse, spirer eller andet grønt.
- Velbekomme!