Påskemandag er Veganermors fødselsdag – 1 år 😀
Det første år med bloggen har været forrygende, og selvom jeg lægger meget arbejde i bloggen, er den samtidig mit fristed 🙂 og flow-sted 😀
Hvis jeg helt kort skal knytte nogle ord til, hvad bloggen har haft af betydning i sit første leveår:
– Udvidet min nysgerrighed ud i vegansk mad og vegansk livstil.
– Udvidet mit veganske madrepertoire. Jeg har nu min egen ret omfattende digitale kogebog.
– Tilføjet meget leg og eksperimenteren til vores madlavning.
– Et udvidet fællesskabet med mand og “børn” omkring vegansk mad / Ideer / billeder / blogindlæg.
– Stor taknemmelighed for støtte og skulderklap fra familie, venner, kolleger og følgere på bloggen.
– To nomineringer – en første og en andenplads 🙂
– Jeg har mødt nogle af mine veganske blogger-rollemodeller “in real life” 😀
– Bidraget med en opskrift til en bog – Livsgrønt
– Bidraget med en madplan til Marts med medfølelse
– Er kommet på Instagram og Facebook
– Har deltaget via interview i 4 forskellige skoleprojekter omkring veganisme.
– Større viden omkring plantebaseret kosts betydning for sundhed.
Med denne gode basis for at tage hul på Veganermors andet år, er der alle gode grunde til at fejre bloggens et års fødselsdag.
I år skal jeg på arbejde påskemandag, og derfor har vi holdt en dejlig fødselsdag langfredag.
Fødselsdagsmenuen har været sprængfyldt med kreative og sjove ideer fra sød, sød kage over vaffeltærte til mexicansk menu. Yngste søn har tegnet og fortalt og brugt alle sine bedste overtalelsesevner 😉
Det endelige valg faldt på Nachos med ÅHst, tomatsalsa og guacemole til forret, Rødbededurumruller med falafler til hovedret og Jamie Olivers lækre Chokoladedessert.
i dette indlæg er der opskrifter og link til opskrifter til hele menuen
Fødselsdagsmenuen betød en arbejdsom dag i køkkenet i fredags, hvilket jeg jo godt kan lide, specielt når der afprøves nye ideer, og særligt når de lykkes 😉
Min mand og jeg gør det heldigvis til et fælles projekt 😀
Jeg lavede, som jeg tit gør, en arbejdsseddel, som blev hængt på køleskabet, og så var det bare at gå igang 🙂
Ideen til nachos opstod ud af tanken om at lave en mexicansk menu. Jeg har ikke lavet nachos, siden vi droppede ko-osten i vores madlavning, men Plantepushernes “ÅHst” har længe været på min “må-jeg-snart-prøve-liste”, og hvordan vil det mon være at lave nachos med ÅHst?
Det fungerer super godt. Så nu er nachos tilbage i vores snack-repertoire, og med hjemmelavet tomatsalsa, guacemole og sojayoghurt er det ren forkælelse 😀
Det er nemt at lave ÅHst, og du kan finde Plantepushernes opskrift HER
For at give ÅHsten udseende af rød cheddar, som var den ost vi brugt til nachos i “gamle dage”, har jeg tilføjet en tsk paprika. Ellers har jeg fuldt opskriften stringent.
Typisk for mig at tage en udfordring op omkring selv at lave durumruller. Typisk og lidt dumt, fordi det er et af de eneste steder, vi få gange om året tyer til fastfood, og fordi hjemmelavede durumruller er af bedre kvalitet og smager bedre, end dem vi køber, og så bliver det svært at købe igen.
Englerods rødbededurum-dej, som vi indtil nu har haft succes med at bruge både til indbagt linsesteg, burgerboller og pizza, har givet mig stor lyst til at forsøge mig ud i hjemmelavede durumruller.
Nu ved vi, at rødbededurumdejen også fungerer super godt til durumruller, og for hver rulle, vi fik lavet, blev vi bedre og bedre til at få dejen rullet tilpas tynd og bagt perfekt. Det viste sig oven i købet, at min mand er lidt af en ekspert ud i rulning af durumruller 🙂
Den dressing, jeg fik lavet af vegansk mayonnaise, sojayoghurt purløg m.m. (et forsøg på at efterligne Krafts cremefraiche-purløgsdressing), er ikke helt blogklar endnu. Så den arbejder jeg videre med.
Et godt råd er derfor, at du bruger en dressing, som du ved, du kan lide 😉
Opskrift på nachos med ÅHst, tomatsalsa, guacemole og rødbededurumruller med falafler:
Opskriften på chokoladedesserten kan du finde HER
Ingredienser
- 2 ps tortillachips (eller lignende)
- 1/2 - 3/4 portion ÅHst (se link sidst i indlægget)
Sådan gør du
- Brug et stort tærtefad. Smør det let med olivenolie eller kokosolie.
- Bred ½ ps. chips ud i fadet og fordel ÅHst over.
- Kom flere chips over og mere ÅHst og bliv ved til alle chips er brugt. Kom godt med ÅHst over sidste lag.
- Bag ved 185 grader varmluft eller 200 grader alm. ovn. i 10-12 minutter, til ÅHsten ser gratineret ud.
- Server med tomatsalsa, guacemole og sojafraiche / sojayoghurt
- Velbekomme
Noter
Du kan finde en opskrift på tomatsalsa HER
Du kan finde en opskrift på guacemole HER
Ingredienser
- 1 mellemstort rødløg (finthakket)
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- ½-1 rød chili (finthakket)
- 1 spsk olivenolie
- salt og peber
- 1 ds./karton hakkede tomater (eller ½kg friske tomater i tern.)
- 1 lille håndfuld rosiner (hakkede)
- 1 tsk paprika
- 1 tsk oregano
- 1 tsk chiliflager
- 2 spsk balsamicoeddike
Sådan gør du
- Sauter løg, hvidløg og chili ved meget lav varme i olivenolie, med salt og peber i 8-10 minutter, til løgene er klare og bløde. De må ikke være brune.
- Tilsæt tomater, paprika,chiliflager, oregano, balsamicoeddike og rosiner. Bring hele molevitten i kog. Skru ned for varmen, og lad ketchuppen simre i 30-35 minutter, til den er blevet tyk og dejlig.
- Anvendes som tilbehør til nachos, som pizzasauce eller som dressing i en durumrulle med falafler.
- Holder 5-6 dage i køleskabet i et rent , evt. skoldet glas. Tåler fint at blive frosset.
Noter
Rester af tomatsalsa fungerer super som tomatsauce på en pizza.
Ingredienser
- 2 modne avocadoer
- 100 g tomater
- 1 spsk citronsaft/citrusuniversal (eller limesaft)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 knsp stødt chili
- salt
Sådan gør du
- Ingredienser svarende til 1½ x opskriften - fordi vi er vilde med guacamole og aldrig får lavet nok 🙂
- Skær tomaterne i bittesmå terninger.
- Avocadoerne moses og blandes med tomat, citrussaft, presset hvidløg og krydderier. Den smages til.
- Anvendes som tilbehør til nachos, tortillas og i det hele taget mexicansk mad.
Noter
Ingredienser
- 3 dl lunken vand
- 10 g gær
- 1 tsk havsalt
- 1 lille rødbede
- 4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk kokossukker (eller rørsukker)
- ca 500 g durummel (gerne fuldkorns, vi bruger kamutmel.)
Fyld til durum
- 1 portion falafler
- romainesalat (eller anden grøn salat)
- tomater
- agurker
- dressing (efter frit valg)
Sådan gør du
- Start med dejen:
- I en skål røres gæren ud med salt og lunken vand.
- Olivenolie og sukker tilsættes.
- Rødbeden skrælles, rives fint og røres med i skålen.
- Tilsæt herefter rigeligt med mel under omrøring, indtil dejen kan æltes med hænderne.
- Drys rigeligt med mel på et rent bord og ælt dejen godt igennem med hænderne, indtil den er smidig og homogen.
- Har du en røremaskine, kan du også ælte dejen deri et godt stykke tid.
- Lad dejen hæve tildækket i en skål ved stuetemperatur en times tid.
- Mens dejen hæver, gøres fyldet klar.
Bagning af durumruller
- Del dejen i 5-6 kugler dej. Rul hver kugle ud til en tynd "pizzabund" og bag dem ved 200 grader varmluft eller 225 grader alm. ovn i 5 minutter.
- Tages ud og fyldes med det samme. Vi brugte bagepapiret til at holde rullen sammen med.
- Serveres efterhånden, som de er lavet 🙂
Noter
Rødbededurum-dejen kan laves dagen før og overnatte i køleskabet.
Falaflerne kan også laves på forhånd og varmes, når de skal spises.
Næste gang, vi laver durumruller, vil vi lave vegansk coleslaw og komme i durumrullen sammen med falafler i stedet for grønsalat, tomater, agurk og dressing. Jeg forestiller mig, at det vil være super godt. Du kan finde en opskrift på vegansk coleslaw HER