“Tærte-onsdag” – med vegansk squash-tomattærte

For nylig høstede min mand denne sæsons sidste squash; en stor dejlig grøn squash 😀
Før “veganertiden” havde vi en yndlings-squash-tomattærte, som vi lavede flere gange hver sommer, når køkkenhaven bugnede af squash og rødløg, og drivhuset bugnede af tomater 🙂
Sidste års forsøg på at veganisere tærten mislykkedes, og da udbyttet af squash og tomater i år ikke har været særlig stort, har jeg slet ikke tænkt på at lave squash-tomattærte – før nu.
Efter sidste års uheldige squash-tomattærte, havde jeg allerede udtænkt mit næste skridt i forhold til, hvad jeg kunne gøre anderledes i tilberedningen af tærten. Derfor var det bare at gå i gang 🙂
I år lykkedes det så at lave en god vegansk squash-tomattærte 😀

Ingredienser til squashtærte
Ingredienser af egen avl til squash-tomattærte

Grøntsagstærter har i mange år været absolut yndlings mad i vores familie.
Da jeg begyndte at lave vegansk mad, blev grøntsagstærterne ligesom slettet fra mit mad-repertoire.  – For hvordan erstatter man lige æg og ost i en tærte?
Sidste år gjorde jeg et ret vellykket forsøg med at lave en “vegansk æggemasse” bestående af kikærtemel, krydderier og vand. Hvorved jeg kunne genoptage de fleste grøntsagstærter i mit nye veganske madrepertoire. Det var helt fantastisk 😀
Grøntsagstærter er både nem mad og favoritmad hos os: En tærte + en skål salat og alle er glade 🙂

Squashtærte og en kålsalat
Squash-tomattærte og en kålsalat

Hvordan man erstatter osten på tærten er lidt et temperaments- og smagssag. Der, hvor vi er landet lige nu, drysser vi “vegansk parmesan” over vores tærter i stedet for “ost”. Vegansk parmesan består af cashewnødder, gærflager, røget paprika og hvidløgsgranulat, som hakkes fint til det faktisk ligner parmesan. Det fungerer super godt hos os.
Nogen har sikkert gode erfaringer med at købe en “vegansk oste-erstatning” til at komme over tærten. Det har jeg ikke selv prøvet.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Min yngste søn lancerede sidste år begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
Smart, som han er, fik han mig på den måde lokket til at bage tærter hver uge 😉
Tærter er dejlig onsdagsmad, og nu har jeg efterhånden delt en del tærter her på bloggen.
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk spinattærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk gulerods-løgtærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk champignonpaté-tærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk auberginetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk kantareltærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk porretærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk rødbedetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk ærtetærte HER
For ikke at glemme de søde tærter:
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk æbletærte med hasselnødder HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk pæretærte med marcipan HER

Opskrift på vegansk squash-tomattærte:

Tærtebund

Vegansk tærtebund

Ret: Tærte
Antal: 5
Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre. Du kan fint vælge at bruge den tærtebundsopskrift, du plejer at bruge 🙂 Tærtebunden kan gøres glutenfri ved brug af glutenfri havremel i opskriften med cashewnødder.

Ingredienser

Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)

  • 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
  • 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
  • ½ tsk salt
  • spsk FiberHUSK
  • 3-4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Tærtebund med hvedemel

  • 200 g grahamsmel
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Sådan gør du

  • For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
    Dej til tærtebund
  • Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
    Tærtebunds-dej
  • Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
    Tærtebund
  • Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn

Noter

Jeg bruger samme tærteopskrift til søde tærter men udlader saltet og tilføjer 1 tsk bagepulver og 1spsk ahornsirup/agavesirup eller Birkesød (brug evt. rørsukker)
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Vegansk squashtærte

Vegansk squash-tomattærte

Ret: Hovedret, Tærte
Keyword: Glutenfri
Antal: 5
Glutenfri ved brug af en glutenfri tærtebund. Link til tærtebund i opskriftnoter. Tærten er særlig god sommer-efterårstærte, når danske squash og tomater er i sæson.

Ingredienser

Squashfyld

  • 6-700 g squash
  • 2 mellemstore løg (skåret i tern eller skiver)
  • 2 fed hvidløg (finthakket)
  • lidt frisk chili (finthakket - kan undlades)
  • ekstra jomfruolivenolie
  • havsalt og peber
  • tsk tørret estragon

Kikærtedej

  • 150 g kikærtemel
  • 3/4 tsk salt
  • 3/4 tsk bagepulver
  • lidt chilipulver
  • peber
  • dl koldt vand

Topping

  • 4-6 tomater (i skiver)
  • 3-4 spsk vegansk parmesan (til drys (se under instruktioner))
  • evt. sesamfrø (til drys)

Sådan gør du

  • Lav tærtebunden efter tærtebunds-opskriften, og forbag den.
  • Vask og halver squashen. Skrab kernerne ud, hvis det er en stor squash. Skær squashen i ½ cm tykke skiver. Kom squashskiver i en skål og drys med 2 tsk salt. Lad stå og trække væske i ca 10 min.
  • Tilbered imens løg, hvidløg og evt chili
    squash-tomattærte
  • Svits løg , hvidløg og chili i lidt olivenolie.
  • Kom squash i en sigte og skyl saltet af. Ryst vandet godt af. Svits squash sammen med løg ved ret høj varme i ca 2 min. mens der røres i gryden.
  • Smag til med salt, peber og estragon

Kikærtedej

  • Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.

Vegansk parmesan

  • 1 håndfuld cashewnødder, 2-3 spsk gærflager, et nip røget paprika og evt. lidt hvidløgsgranulat. det hele hakkes sammen i en minihakker til det ligner revet parmesan. Evt. overskydende parmesan kan opbevares på glas i køleskab i lang tid og er super som drys pastaretter, pizza m.m.

Samling af tærten

  • Rør squashblandingen i kikærtedejen, og bred det ud i den forbagte tærtebund.
    squash-tomattærte
  • Top med tomatskiver. I den tærte, som illustrerer opskriften har jeg brugt små cherrytomater i halve, fordi det var dem, jeg havde til formålet. Hvis jeg har tomater nok, vil jeg vælge at dække hele tærten med tomatskiver.
    squash-tomattærte
  • Drys med vegansk parmesan og evt. sesamfrø (jeg gør begge dele)
  • Bag tærten i ovnen ved 185 grader varmluft i 20-25min
    squash-tomattærte
  • Serveres med en valgfri farverig salat. Velbekomme!
    Vegansk squashtærte

Noter

Du kan finde en opskrift på tærtebund HER  Tomaters sundhedsværdi forøges ved opvarmning. Derfor ynder jeg at lægge et lag af tomatskiver oven på tærter. Det smager fantastisk, samtidig med at er det sundt. Ren win-win 🙂
Tærte-rester egner sig super godt til madpakker. Rester kan også fryses.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate