Ramsløgsalt

Ramsløgsalt er så enkelt, at jeg ikke forstår, jeg først laver det nu.
Jeg er stødt på ramsløgsalt mange gange de forløbne år uden at blive tiltrukket til at lave mit eget. Vendepunktet for min lyst til at lave ramsløgsalt er, at min nabo (på 70 +) sidste sommer forærede mig et glas hjemmelavet, smukt og lysegrønt ramsløgsalt til vores mad. Og jeg skulle bare sige til, hvis jeg ville have mere, for hun havde lavet rigeligt. Det gjorde jeg så – sagde til – og fik et glas mere 🙂 Tænk! Jeg vidste ikke, at vi (naboer > 25 år) har en fælles interesse i urter fra naturen 😀

Ramsløgsalt tilfører maden et twist af smag, som jeg tager mig selv i, at jeg gerne vil have mere af.
Jeg bruger ikke ramsløgsaltet til hvad som helst, (måske fordi jeg har haft begrænset af det?). Jeg bruger det intuitivt. Der opstår en tanke under madlavningen om, at ramsløgsalt passer godt til retten. Det kan være til plantefrikadeller, spreads, pastaretter, grøntsagsretter og meget andet.

I skoven efter ramsløg
I skoven efter ramsløg

Ramsløg

Foråret kan noget helt særligt med friske ramsløg, mælkebøtteblade, brændenælder og skvalderkål. Og er man først kommet i gang med at inkludere det i sin forårsmadlavning, hvilket vi er blevet bedre og bedre til gennem de sidste fem år. Ja, så kan vi næsten ikke vente med at plukke og anvende disse vitamin- og mineral-bomber og forårsbebudere i vores mad. Det er både den gode energi ved at begive sig ud i naturen og plukke dem, samt tanken om at berige sin daglige mad med et ekstra grønt boost, som tilsammen bringer stor glæde og tilfredshed. Man kan næsten sige, at ramsløgene også mentalt gør gavn, allerede før de når munden 😉

Måske tænker du “Hvad skal det gøre godt for?”

Kirsten Skaarup skriver om ramsløg:
“Ramsløg er smækfyldte med vitaminer og indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: betændelseshæmmende, immunstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.” – Kirsten skaarup

Nu tænker du måske “Okay – det skal prøves” 😉

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Ramsløg kan anvendes på utallige måder. Hvilket går nemmest, når først man har det i køleskabet lige klar til at bruge. Om foråret i ramsløg-sæsonen plukker vi ramsløg, hver gang vi går tur. Når vi kommer hjem, skyller vi det, slynger det og kommer det i køleskabet. Vi bruger det som et grønt drys over maden. Samt tilføjer moderate mængder ramsløg til alle de retter, vi alligevel laver. Vi har beriget både supper, wokretter, tærter, hummus og lignende med ramsløg.

Ramsløgspesto:

Pesto med ramsløg

Vi elsker ramsløgspesto og hjælpes ad med at få lavet store portioner, som vi kommer i små glas og fryser ned, hvorved vi kan nyde ramsløgene en større del af året. Jeg bliver hvert år overrasket over, hvor lidt pesto der kommer ud af en masse frisk ramsløg/basilikum. Så meget desto mere ekslusivt er det med pesto 😉
Du kan finde en opskrift på pesto med ramsløg HER
Du kan finde en opskrift på pesto med ukrudt (mælkebøtter, skvalderkål m.m.) HER

Ramsløgsmayo:

Sidste år fik vi særlig smag for at lave ramsløgsmayo, efter en nem opskrift fra Lisbeth Tordendahl. Ramsløgsmayo smager helt fantastisk, som smørelse på nybagte madbrød, i sandwich, til søde kartoffelfritter og andre slags fritter. Vi fik lyst til at forkæle vores gæster med ramsløgsmayo hen over året. Vi høstede derfor en masse ramsløg, som blev hakket og frosset i rette portionsstørrelser lige til at komme i en mayo. Det gik bare sådan, at vi fik brugt vores frosne ramsløg alt for hurtigt til os selv og vores hverdagsmad. De frosne ramsløg blev aldrig til gæstemad. I år går vi derfor efter at få endnu mere ramsløg i fryseren 😀 Mayoen kan også sagtens laves med purløg i stedet for ramsløg, hvilket også smager super godt.
Du kan finde en opskrift på ramsløgsmayo HER

Opskrift på ramsløgsalt:

ramsløgsalt

Ramsløgsalt

Ret: Tilbehør
Helt enkelt ramsløg og salt, som giver mulighed for at hengemme og anvende ramsløg i sin madlavning hele året.

Ingredienser

  • 50 g friske ramsløgblade
  • 300 g fint havsalt

Sådan gør du

  • ramsløgsalt
  • Vask/skyl og tør ramsløgbladene. I salatslynge eller på et viskestykke.
  • Kom ramsløg og salt i en foodprocessor og blend, til det er helt fint malet.
    ramsløgsalt
  • Stop maskinen nogle gange undervejs og skrab saltet ned fra skålens kant, hvilket gør det nemmere for kniven at findele det yderligere.
    ramsløgsalt
  • Kom ramsløgsaltet på en bageplade med bagepapir og spred det godt ud i et tyndt lag. Tør det i ovnen ved 50 grader i 2 - 4timer. Det kan variere lidt alt efter, hvor meget saft der har været i bladene.
    ramsløgsalt
  • Under tørringsprocessen kan saltet nemmere fordeles i et tyndt lag.
    ramsløgsalt
  • Vurder om saltet har behov for en tur i foodprocessoren igen, til at fjerne evt. klumper. Det har jeg valgt at gøre.
    ramsløgsalt
  • Når ramsløgsaltet er helt tørt hældes det på glas.
    ramsløgsalt

Noter

Saltet holder rigtig længe, når det er tørret helt.
Det smager godt i maden og er smukt at sætte på bordet til at drysse med. jeg har selv tænkt mig at lave et par værtindegaver og have stående til en kommende lejlighed.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate