#bælgfrugtudfordringen i uge 8 2022

#Bælgfrugtudfordringen i uge 8 er en gentagelse af sidste års bælgfrugtudfordring. Udfordringen startede som en sjov indskydelse inspireret af de nye nationale kostråd. Kostrådene anbefaler os at spise 100 g bælgfrugter om dagen. Når jeg satte en lup foran vores egne måltider, fik jeg øje på, at vi ikke nåede op på 100 g bælgfrugter alle dage. UPS! Jeg troede faktisk vi spiste mere. Du kan læse om de nye kostråd HER

Siden er jeg blevet bedre til at indtænke bælgfrugter i flere retter. Vi har dog fortsat dage med under 100 g bælgfrugter om dagen. …Og enkelte dage helt uden noget indtag af bælgfrugter. Det har fået mig til at gentage #bælgfrugtudfordringen i år og igen i uge 8. Jeg har givet mig selv en yderligere udfordring, at jeg skal bruge bønnerne på en måde, jeg ikke har prøvet før.

“Hvad nu hvis jeg igen i år køber en stak færdigkogte bønner, og jeg så hver dag anvender mindst en af disse brikker i vores madlavning? I år vil jeg udfordre mig selv på at lave nye retter med de købte bælgfrugter, eller i hvert fald bruge bønnerne på måder, jeg ikke har prøvet før”.

Brikker med færdigkogte bælgfrugter:

bælgfrugtudfordring
Udvalget af økologiske færdigkogte bønner og kikærter fra Fakta til #bælgfrugtudfordringen

Dette indlæg er ikke sponsoreret af COOP og skal ikke opfattes som reklame. Jeg har en Fakta 4 minutter fra, hvor jeg bor, og igen i år har jeg været i Fakta  med min rygsæk for at købe én af hver af deres udvalg af færdigkogte økologiske bønner. Udvalget har ikke ændret sig siden sidste år. Jeg har købt seks brikker forskellige bønner, som passende er blevet til “én eller to brikker pr dag (og et par dage med restemad). Jeg har dagligt postet billeder og opskrifter på Facebook og Instagram.

Når jeg regner på det, har de tilsammen ca 1380 g bønner givet os (2 personer) ca 100 g (98 g) bælgfrugter om dagen i 7 dage. Absolut i mål 😀 (okay min mand spiser generelt mere end mig – men jeg har vist spist flest iskugler 😉 )

Ugens retter med bælgfrugter:

Dette afsnit indeholder billeder af alle dages retter med bælgfrugter med reference til opskrifterne, som deles i dette og kommende indlæg. Alle opskrifter er at finde i mine post på Facebook og Instagram. Nogle af retterne blev til aftensmad i to dage, og yderligere rester blev brugt til madpakker. Alle retter og snacks er spist i denne uge. I dette indlæg er der en ny opskrift på refried beans med kidneybønner og sorte bønner, som blev ugens nye opskrift hos os.

Mandag: Refried beans med kidneybønner og sorte bønner
Refried beans
Refried beans
Refried beans
Refried beans i en sandwich med mayo, spinat, avocado, kraut og syltede squash.
Refried beans
Mums! 2 x aftensmad og to gange frokost.

Opskriften er inspireret af Mikuna og fra deres bog, FRI. Det er første gang, jeg smager Refried beans, og jeg er vild med det. Absolut en ny ret til vores pålægs-repertoire. Er afprøvet som sandwichfyld og og som fyld i tortillas med bla. guacemole.

Du kan finde en opskrift på viste glutenfrie sandwichbrød HER

Tirsdag: Smørbønne-iskugler
Smørbønne-iskugler
Smørbønne-iskugler – skønne snack til hver dag efter arbejde MUMS!

Vi er i forvejen vilde med kikærte-iskugler, og spørgsmålet var, hvordan disse kugler ville blive, hvis jeg brugte smørbønner i stedet for kikærter. Absolut gode – måske endda en smule bedre. Kuglerne blev smagt på dagen og ellers nydt hver eftermiddag efter arbejde. Pas på! De er vanedannende 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Du kan finde en opskrift på kikærte-iskugler (hvor du bare skifter kikærterne ud med smørbønner) HER

Onsdag, torsdag: Bagt græskarfars med kikærter
Bagt græskarfars
Bagt græskarfars
Bagt græskarfars
Bagt græskarfars og tilbehør af bagte rodfrugter, råkost og syltede squash.

Farsen er lavet efter en opskrift fra Meyers bog, Grønne proteiner, som jeg længe har haft lyst til at afprøve. En skøn farsret, helt orange og med dejlig smag. Ingredienserne er bl.a kikærter, hokkaidogræskar, quinoa, løg, hvidløg, miso, havregryn, kikærtemel, græskarkerner m.m. Farsen er nem at lave og skal bages en lille time. Jeg serverede den med bagte rodfrugter og en råkost af revet rødbede, gulerødder og æble med citronsaft, rosiner og hasselnødder. Alt i alt en velsmagende solid aftensmad i to dage, og herefter er rester af farsbrød brugt som pålæg til madpakken. Lige nu kan du finde opskriften i min post på FB og Instagram. Den kommer måske på bloggen senere.

Fredag frokost: Bønnemix i en kålsalat
Kålsalat med bønnemix
Kålsalat med bønnemix
Kålsalat med bønnemix
Kålsalat med bønnemix og et stykke spinattærte

En kommentar på Instagram med en ide til at komme bønner i sin kålsalat, gav mig ideen til denne skønne salat. En salat, jeg kommer til at lave igen og afprøve i forskellige varianter. Jeg brugte, hvad jeg havde i køleskabet: Spidskål, grønkål og granatæblekerner. Bønnerne marinerede jeg i skal og saft af ½ lime, 1 spsk tamari (soja), 1 spsk olivenolie og revet ingefær. Marinaden udgjorde også dressingen til salaten. Det blev vildt vellykket. Der kommer en opskrift på bloggen i et kommende indlæg 🙂

Fredag og lørdag aften: Pizza med fyld af bakedbeans
Pizza med baked beans
Pizza med baked beans
Pizza med baked beans
Pizza med baked beans og rucola 🙂

Tilbage i 80’erne flirtede jeg med at være vegetar, og lavede bl.a en skøn pizza med fyld af baked beans. Opskriften er gemt til at veganisere. Det har jeg bare aldrig fået gjort. Den sidste brik bønner i #bælgfrugtordningen, (netop baked beans), kaldte på, at nu var tiden kommet til det. Forskellen på en vegetarisk og vegansk version af pizzaen er i virkeligheden bare osten, og vi bruger ikke længere hvidt hvedemel til bunden (selvom hvedemel er vegansk). Jeg har brugt fuldkornsspelt til bunden og en revet ost fra Simply V til ostetopping. Osten smeltede faktisk ok. Min mand blev begejstret. Selv synes jeg måske, at osten tog noget af smagen fra fyldet uden helt at bidrage med noget andet godt. Fyldet med baked beans til pizzaen smagte supergodt med champignon, løg, hvidløg, tomatpuré og krydderier. Efter at have smagt på pizzaen, lavede jeg en vegansk parmesan og dryssede på, som løftede smagsoplevelsen. Planen er lige at eksperimentere lidt med ostetoppingen, og herefter kommer der en pizzaopskrift på bloggen 😀

Slut på #bælgfrugtudfordringen:
bælgfrugtudfordring
Slut på #bælgfrugtudfordringen

Igen, som sidste år, har jeg haft en rigtig sjov uge. Jeg fik lige lidt ekstra energi ved at udfordre mig selv, bundet op af et løfte om at dele mine resultater. Det har været forfriskende med en anderledes uge. Jeg gør det nok næste år igen 🙂

Du kan læse et indlæg om sidste års bælgfrugtudfordring HER

Opskrift på Refried beans:

Refried beans

Refried beans

Ret: Pålæg, Sandwich
Keyword: Glutenfri
Endnu en skøn opskrift inspireret af Mikuna og fundet i deres bog, FRI
Kan spises varm og frisklavet eller kold som pålæg.

Ingredienser

 • 1 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (finthakket)
 • Olie til stegning
 • 2 tsk spidskommen
 • 1 tsk chiliflager (eller en frisk chili finthakket)
 • 1 ds kidneybønner (eller tilsvarende hjemmekogte)
 • 1 ds sorte bønner (eller tilsvarende hjemmekogte)
 • ½ -1 l vand
 • salt og peber

Sådan gør du

 • Refried beans
 • Varm olie op i en pande. Steg løg og hvidløg blødt, og tilsæt spidskommen og chili, og rist krydderierne i et minut. Erstat evt krydderierne med ½ brev tacokrydderi, hvis bønnerne skal bruges i tortillas.
  Refried beans
 • Tilsæt bønner, og ca 1/2 l vand. Tilsæt en tsk salt, og lad vandet koge væk ved middel varme. Rør i det et par gange imens.
  Refried beans
 • Tilsæt yderligere 2 dl vand. Lad det koge væk endnu en gang. Imens moser du bønnerne med en træske, så det får en chunky hummuskonsistens.
  Refried beans
 • Hvis det bliver for tørt, tilsætter du bare mere vand. Synes du, den er for vandet, lader du den koge ind.
 • Smag til med salt og peber. (obs ved brug af tacokrydderi er der allerede tilsat salt)
 • Spises f.eks som fyld i en sandwich, som pålæg...
  Refried beans
 • eller som fyld i tortillas o.l.
  Refried beans
 • Velbekomme

Noter

Refried beans fungerer super fint som fyld i tortillas. Man kan evt krydre med ½ brev Tacokrydderi. På denne måde kan refried beans erstatte kødsovsen i tortillas uden at bruge plantebaseret fars, som ofte er ret forarbejdet.
Til sandwich og pålæg foretrækker jeg at krydre som foreslået i opskriften.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Kommentér

Opskrift Vurdering
Navigate