Årstidens salat – ugens kålsalat

Ugens kålsalat er en opskrift, jeg har hentet hos Kostakademiet, hvor jeg sammen med min mand var til åben hus en lørdag i april. Kostakademiet ligger i Hoverdal i Vestjylland, og er en skole, hvor man kan uddanne sig til kostvejleder. Mine holdninger til mad og sundhed ligner meget skolens holdninger, hvilket var en dejlig erfaring, og deres åben hus bød både på en præsentation af kostvejlederuddannelsen, et foredrag om kostens betydning for vores hormoner og en frokost i deres kantine 🙂

Frokosten var overvejende vegetarisk med dejlig meget grønt og farverig mad. Min mand havde på forhånd meldt os til som veganere, og to af retterne var lavet i en særudgave til os. Resten af retterne kunne vi sagtens spise, fordi de var rent plantebaserede med forskellige salater, peberodssauce, hummus etc.
Fantastisk at komme et sted, hvor der tænkes og laves mad, som jeg næsten ville gøre det 😀
Vi snakkede med kokken, som fortalte, at der dog også laves mad med kød og fisk på skolen.
Kostakademiet har guldmærke i økologi, hvilket betyder, at alle deres råvarer er 100% økologiske. Skolen laver rigtig meget plantebaseret mad, p.g.a. planternes sundhedsfremmende egenskaber. 

Billeder fra frokostbuffeten på Kostakademiet
Billeder fra frokostbuffeten på Kostakademiet

Den salat, jeg bringer opskrift på i dag, kalder Kostakademiet for “Årstidens salat”.
Salaten er en slags sommerkålsalat med blandt andet spidskål, blomkål, rucola og gulerødder.
Jeg faldt for salaten som en velsmagende og let kålsalat med sunde ingredienser og mange farver – lækker til frokost, aftensmad og i madpakken 🙂

Jeg har i tidligere indlæg skrevet om forskellige grøntsager og deres sundhedsfordele. En lille repetition vil være at fremhæve de korsblomstrede grøntsager, som i denne salat udgøres af rød og grøn spidskål, blomkål og rucola. Samt grønne bladgrøntsager, som bl.a. rucola og spinat. I min version af salaten er der brugt grønkål i stedet for spinat, fordi jeg netop havde høstet de sidste grønkål i haven, da jeg skulle lave denne salat. Grønkål og rucola tilhører både de korsblomstrede og grønne bladgrøntsager 😀 Så dobbelt op på dem 😉

Korsblomstrede og grønne bladgrøntsager fremhæves af Michael Greger ( amerikansk læge og sundhedsforsker) som to af de sundeste grupper af fødevarer, som vi især bør spise hver dag.
“Korsblomstrede grøntsager har mange sundhedsfremmende fordele, som menes at skyldes sulforaphan, et stof, som næsten udelukkende dannes i korsblomstrede grøntsager, og som har vist sig som et lovende forebyggende middel mod kræft.”
…”Mørkegrønne bladgrøntsager er de sundeste  fødevarer på kloden. Selv blandt wholefoods indeholder de mest næring pr kalorie” Michael Greger, 2016 fra bogen “Hvordan du undgår at dø – opdag hvilke madvarer, som beviseligt forhindrer og kurerer sygdom”.

Du kan læse mere om Dr. Gregers forskning i kostens betydning for sundhed HER
Du kan læse nogle af mine tidligere indlæg, som bl.a omhandler sundhedsfordelene ved at spise farverig og plantebaseret mad HER og HER

Opskrift på Årstidens salat:

Årstidens salat
Print Recipe
En sommer kålsalat 🙂 Opskriften er fundet hos "Kostakademiet"
Årstidens salat
Print Recipe
En sommer kålsalat 🙂 Opskriften er fundet hos "Kostakademiet"
Ingredienser
Dressing
Antal personer:
Instruktioner
  1. Rens og snit grøntsagerne som angivet
    Årstidens salat
  2. Årstidens salat
  3. Årstidens salat
  4. Årstidens salat
  5. Årstidens salat
  6. Årstidens salat
  7. Årstidens salat
  8. Bland ovenstående grøntsager i en stor skål. Bland dressingen, og vend den i salaten
    Årstidens salat
  9. Anret på et fad, og pynt med græskarkerner og tranebær.
    Årstidens salat
  10. Pynt evt. yderligere med brøndkarse, spirrer, blomsterkarse eller lignende
    Årstidens salat
Recipe Notes

En farverig salat med mange sunde plantestoffer og fibre 😀
God til madpakken 🙂

Kommentér

Navigate