Årets pinsefest i familien

Konceptet for en pinsefest i vores familie er et festtelt i haven og en lækker plantebaseret menu, som min mand og jeg står for. I år blev vi beriget af det dejligste solskin, som alt andet lige bare gør det hele meget lettere, sjovere og mere festligt. Der deltog ialt 20 store mennesker, 5 små mennesker og en lille hund. Det er vores 6. pinsefest på denne måde. I år holdt vi fest pinsesøndag fra kl 13 , for at børnefamilierne kunne være mest muligt med. Der er links sidst i dette indlæg til beskrivelser og billeder fra tidligere års pinsefester. Tænkt som inspiration til grønne festmenuer.

Menuen til årets pinsefest:

Hotdogs med det hele.
Fritter af søde kartofler med ramsløgsmayo
Gnavegrønt med sesamdip og saltede mandler.
Miniburgeres med pulled jackfruit
Spinatpandekager med æblegrød til de mindste
Frugtsalat med banan-vaniljecreme

Kaffe / te med
Rabarbercrumble med marcipan + is 
Romkugler

Hver ret er selvfølgelig fortolket ind i vores madunivers, hvor alt er plantebaseret, og langt det meste er hjemmelavet. Her kommer lige lidt billeder fra menuen, og derefter er der links til opskrifter på det hele.

Menuen vist i billeder:
Buffet: "Lav din egen hotdog"
Buffet: “Lav din egen hotdog”, og legende børn i haven.
pinsefest 2022
Hotdogs med falafelwurst, glutenfri pølsebrød, hjemmelavet: ketchup, remoulade, syltede agurker og fermenteret rødkål. Samt købe sennep og ristede løg.
Miniburger med pulled jackfruit
Miniburger med pulled jackfruit
Frugtsalat med bananvaniljecreme
Frugtsalat med bananvaniljecreme
Rabarbercrumble med is og romkugler
Rabarbercrumble med is og romkugler

Links til opskrifter og how to do:

Hotdogs med det hele:
Hotdog med falafelwurst
Hotdog med falafelwurst

Valget af falafelwurst-hotdog blev truffet af to grunde. Familien har ikke smagt det før, og det er en af vores livretter. Hos os er hotdog en slowfood 😉 Pølserne blev lavet ugen før og lagt i fryseren, pølsebrødene lige så. Al den hjemmelavede dippelse blev lavet på nogle fridage i ugen op til. Pånær den fermenterede rødkål, som er lavet for 1½ md siden.

Falafelwurst
Glutenfri. Falafelwurst er et bud på en sund vegansk pølse, f.eks til hotdog. Portionen giver 25-30 stk.
Se opskriften
Falafelwurst
Tomatketchup på rosiner
Glutenfri, sukkerfri. Fra bogen "Køkkenrevolution på høje hæle" af Oscar Umahro
Se opskriften
Tomatketchup på rosiner
Vegansk remoulade
Glutenfri. Lav selv ingredienser som mayonnaise og pickles, eller køb det færdigt.
Vi bruger tit Hellmanns veganske mayonnaise til remouladen. Det fungerer super godt.
Se opskriften
Vegansk remoulade
Fermenteret rødkål med rødbede og fennikelfrø
Opskriften svarer til et glas på 500 ml. Illustrationerne viser fermentering af kål til 4 glas af 500ml.
Se opskriften
Fermenteret kål

De glutenfrie pølsebrød er min mands speciale.
Du kan finde en opskrift på Steffens glutenfrie pølsebrød hos Karina Bogø HER
Steffen lader dejen hæve i et stort firkantet fad, skærer den herefter i form som pølsebrød, som lægges på en bageplade. Brødene hæver noget under bagning.

Agurkerne syltes med en lage af 1 del eddike + ½ del sukker. Sukkeret opløses i eddiken og hældes over de fint skivede agurker. Opbevares i et lukket glas i køleskab og har lang holdbarhed.

Bagte søde kartoffelfritter med ramsløgmayo:

De søde kartofler er skåret i fritter, blandet med olie og salt og bagt i ovnen i 30-40 min. De er forberedt aftenen før, bagt om formiddagen på dagen og varmet op i ovnen 10-15 min før servering. Ramsløgsmayo er valgt, fordi den er magisk til rodfrugtefritter og særligt til søde kartofler. Jeg har frosset hakket ramsløg til formålet. Ramsløgene kan erstattes med purløg.
Du kan finde en opskrift på ramsløgmayo hos Lisbeth Tordendahl HER

Gnavegrønt med sesamdip og saltede mandler:

I vores køkken går vi ikke ned på grøntsager, og da årets pinsemenu ikke indeholder salater, skulle jeg finde en anden måde at sikre det sunde indtag på 😉

Gnavegrønt med sesamdip
Gnavegrønt med sesamdip
Gnavegrønt med saltede mandler
Gnavegrønt med saltede mandler

Valgfrit grønt: Ærter, gulerødder, glaskål, radiser, rød snackpeber og asparges.
Du kan finde en opskrift på en lækker sesamdip hos Madforlivet.com HER

Saltede mandler
Se opskriften
Smørelse: smør med chili og chokolade, purløgsmayo og pesto med soltørrede tomater og saltmandler.
Mini burgers med pulled jackfruit:

Årets nyhed til pinsefesten. Opskriften er fundet, afprøvet og godkendt i starten af ugen. Ideen med at sætte mini burgere på menuen kom let. Hotdogs, fritters og burgere hører jo ligesom sammen. At burgerne skulle laves i lille størrelse, handler om mængden af gæsternes appetit. Ideen til fyld til burgerne tog mig lidt længere tid. Heldigvis var den første opskrift, jeg afprøvede både nem og meget velsmagende. Brødet er vores yndlings rosmarinfoccacia, som er klippet i små firkanter til små burgerbrød. Brødene kan bages i god til og fryses. Jeg bagte dem dagen før. Jeg har planer om at dele en opskrift på mini burgers med jacfruit et kommende indlæg.

Miniburger med pulled jackfruit
Miniburger med pulled jackfruit
Miniburger med pulled jackfruit
Jeg fik hjælp af mine søde niecer til at samle burgerne: brød, slaw med avocadocreme og spidskål, pulled jackfruit, saltede cashewnødder, ketchup og syltet radise.
Glutenfri foccacia med rosmarin
Der bliver 9-12 stk brød af opskriften. Kan anvendes til sandwich, burger, toast, pålæg, tilbehør til salat og suppe m.m.
Se opskriften
foccacia

Du kan finde en opskrift på burgers med pulled jackfruit og avocadoslaw hos Minimalist Baker HER

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Syltede radisser: Kog en eddikelage med: 1 dl æblecidereddike, ½ dl rørsukker, ½ dl vand. Når det koger, tilføjes rengjorte halverede radiser med lidt grønt top. Koger med ca 1 min og kommes på glas.

Spinatpandekager med æblegrød til de mindste:

Fik jeg aldrig taget billeder af.

Brunchpandekager med spinat
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Der bliver ca. 12 stk. Aquafaba er vandet fra en dåse kikærter, eller kogevandet fra kikærter, som du selv koger. Lad kikærterne køle af i vandet, inden du hælder aquafabaen fra, for at bruge den.
Se opskriften
Brunchpandekager med spinat
Frugtsalat med banan-vaniljecreme:

Der er så meget lækkert frugt lige nu, og frugtsalat er super egnet både til store og små. Bananerne er frosset i god til, og frugtsalaten skåret samme formiddag. Banan-vaniljecremen blev blendet lige før servering.

Frugtsalat med bananvaniljecreme
Frugtsalat med banan-vaniljecreme
Frugtsalat med banan-vaniljecreme
En super enkel vaniljecreme med banan, plantemælk og vanilje. OBS! Bananen skal fryses mindst 4 timer før servering.
Opskriften svarer til en enkel servering pr person, hvis der skal kunne frådses i frugtsalat kommes blot flere frugter i .
Se opskriften
Frugtsalat
Kaffe og kage:

Ligesom vi ikke går ned på grøntsager, er det også en god ide ikke at gå ned på de søde sager. Til kaffen blev der bagt rabarbercrumble med marcipan, købt is og lavet romkugler. Haven bugner med friske rabarber til crumblen. Romkuglerne var en stor succes til sidste års pinsefest, og tålte derfor en gentagelse.

Rabarber crumble, is og romkugler
Rabarbercrumble med marcipan, is og romkugler
Romkugler
Romkugler med sorte bønner (ca. 20 - 40 stk). Opskriften er fra bogen, "Spis mere plantebaseret", af Stig Ladefoged. Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Kuglerne kan laves og spises året rundt 😀
Se opskriften
Romkugler

Du kan finde en opskrift på en lækker og nem rabarbercrumble med marcipan hos Mad med glød HER

Dagen derpå – i dag:

I dag vaskes der op og spises rester. Faktisk nyder jeg opvasken efter en god fest. Nok fordi hver tallerken, skål, bestik bevidner, at her her har været fest og glade dage 😀

Opvask efter pinsefest
Opvask efter pinsefest
Eftertanker:

Absolut en god ide at rykke festen til søndag og starte kl 13. Det gav os mange gode timer sammen. Vi har skabt en rigtig god pinsetradition i familien, og det er dejligt at se næste generation komme til. Maden var måske lidt ambitiøs, især da jeg to dage før festen snublede over en parasolfod og forstuvede en fod. Pga den forstuvede fod havde jeg brug for mere hjælp end vanligt både i forberedelserne op til og under hele arrangementet. Det fik jeg også – hjælp altså. Tak for det – så festen kunne lykkes alligevel  😀

Til pinsefesten næste år holder vi fast i middagsarrangementet, som fungerede super godt. Mht maden tror jeg, den kommer til at stå på tærte og salatbuffet (for at gøre det mere enkelt). Inklusiv nogle flere børneegnede retter, som pizzasnegle o.l.

Du kan læse om vores tidligere pinsefester og se vores menuer:
Pinsefesten 2017 HER
Pinsefesten 2018 HER
Pinsefesten 2019 HER
Pinsefesten 2020 HER
Pinsefesten 2121 HER

Kommentér

Navigate