Dette veganske stjerneskud består af brød, smørelse, rucola og herpå en “filet” af nødde-paneret aubergine toppet med små filetter af paneret pastinak, en god klat hjemmerørt remoulade, en skive citron og lidt pynt med tomater, rød peber, hvide asparges, tangkaviar og spirer.
Der er en opskrift på vegansk stjerneskud i dette indlæg.
Min mand panerede en stor portion pastinakskiver i juledagene, og de største og pæneste blev brugt til et flot fad med fredsfisk, som skulle med til en julefrokost i familien. Veganske stjerneskud er det kreative resultat af vores bestræbelser på også at få noget godt ud af alle de små panerede pastinakskiver. Det vil sige – de små pastinakskiver smager super godt i sig selv, og ville hurtigt være røget som snack, hvis ikke jeg havde nedlagt forbud, netop fordi jeg havde lyst til at kreere et stjerneskud med disse rester 😉
Vegansk stjerneskud blev vældig godt modtaget af mand og sønner (og mig selv), og vil helt sikkert blive en gæsteservering ved en kommende lejlighed 😀
Når vi serverer, eller selv spiser fredsfisk, ved ikke-veganske selskaber, er det helt sikkert, at vi ryger ind i en drøftelse omkring, hvorfor vi (=veganere) gerne vil have vores mad til at ligne animalske retter, og hvorfor vi kalder det “fisk”, når det er en pastinak. Det kan virke ret provokerende på nogen.
Jeg delte selv denne undren, da jeg var nybegynder ud i vegansk mad.
I forhold til fredsfisk, er det altid en god historie at fortælle, at panerede pastinakker faktisk blev spist under krigen i stedet for fiskefiletter, hvor de blev kaldt “krigsfisk”. Det er den veganske blogger Luna / Månebarnet, som i fredstid har omdøbt panerede pastinakskiver til fredsfisk.
Hvis argumentationen, om hvorfor veganske produkter skal ligne animalske produkter, bliver af en mere generel karakter og breder sig til også at omhandle mælk, ost, bøffer, frikadeller o.l., er det min taktik, at jeg lytter og spørger uddybende ind til min “sidemands” eller udfordrerens synspunkter, før jeg kaster sig ud i et “forsvar”/ en forklaring:
“Hvad tænker du egentlig, når du siger sådan?” “Hvad betyder det for dig?” (= eksempler).
Jeg har efterhånden samlet nogle strategier til at håndtere min omverdens synspunkter, og til lige netop denne problematik bruger jeg tit tre forklaringer:
A) Er man veganer af etiske grunde, kan man måske godt savne det mad, man forlod, da man valgte aldrig mere at slå dyr ihjel for at blive mæt. Så kan en god plantebøf i en burger, en god bønnefrikadelle til biksemad, en veggiekødbolle i karry, en vegansk pølse i en hotdog osv. være meget tilfredsstillende.
B) Vi har med betegnelserne mælk, fløde, ost, bøf, burger, frikadelle, postej, fars osv. et fælles begrebsapparat / en fælles forståelse / et fælles billede. Vi forstår, hvad hinanden snakker om, når vi bruger disse betegnelser 🙂 Du kan læse mine “begynder”-refleksioner omkring dette dilemma HER
C) At der efterhånden findes flere produkter i handlen, som f.eks. ligner hakket kød, kylling og lignende, kan gøre det meget nemmere for kødspisere at indføre kødfrie dage, hvilket mange faktisk har lyst til for at bidrage til en bedring af klimaproblemerne.
Vegansk stjerneskud:
Et stjerneskud består traditionelt af både en paneret fisk og en dampet fisk pyntet med mayonnaise, kaviar, citron og rejer. I denne veganske version bygges stjerneskuddet med nødde-paneret aubergine og panerede pastinakker. Resultatet bliver vellignende, velsmagende og tilfredsstillende 😀
Men hvorfor hedder retten et stjerneskud? Vi kunne måske ligeså godt kalde denne veganske håndmad en komet? “En komet er et smukt syn på nattehimlen med dens to haler, der strækker sig hen over himlen og giver anledning til sværme af stjerneskud” (rummet.dk)
Nødde-panerede aubergineskiver har jeg hentet inspiration til i bogen “Vegansk til højtider og fest” af Ditte Gad, som også har bloggen “Veganskforalle.dk”. Jeg har ændret lidt i opskriften, da Ditte bruger hvedemel – jeg bruger kikærtemel. Jeg har også ændret lidt i fremgangsmåden.
Panerede pastinakskiver, fredsfisk eller veganske fiskefiletter – kært barn har mange navne – er blevet en af vores veganske klassikere, som altid tager kegler. Man kan vælge at udnytte de små og mere irregulære “udskæringer” til stjerneskuddet – man kan også bare bruge af alle stykkerne.
Hjemmerørt remoulade har jeg lavet på slump i nogle år og været ret heldig med. Vi bruger ikke ret tit remoulade i vores husholdning, og jeg har endnu ikke fundet en veganske favorit købe-remoulade, derfor laver vi den selv. Brug gerne din yndlings købe remoulade / mayonnaise, hvis du vil lave stjerneskud.
Pynten – Et stjerneskud må efter min mening gerne se over-indbydende ud. Jeg bruger tangkaviar til at pynte med, fordi jeg associerer kaviar til “fiskeretter”, og jeg synes kaviar er både dekorativ og klæder smagen og spiseoplevelsen godt. Man kan pynte med tomatbåde eller skære små tomater i “blomster”. Der skal selvfølgelig også noget grønt på; salat, rucola, feldsalat, karse eller lignende. Og så en skive citron. Jeg ved ikke, om citronen nødvendigvis gør noget godt for panerede grøntsager, men jeg synes, den hører til på et stjerneskud 😉
Hvis man vil gå linen ud og gerne vil have rejer på sit stjerneskud, kan man finde en opskrift på veganske rejer hos “Sofreakinvegan.dk” HER
Brødet: Jeg har anrettet stjerneskuddet på rugbrød. Man kan også vælge et lysere brød, evt. ristet.
Fremgangsmåde i billeder:
Du kan finde en opskrift på nødde-paneret aubergine HER
Du kan finde en opskrift på panerede pastinakker / fredsfisk HER
Du kan finde en opskrift på hjemmerørt vegansk remoulade HER
“Opskrift” på vegansk stjerneskud:
Ingredienser
Brød, "fisk" og remoulade
- Brød efter frit valg (evt. ristet)
- 1 portion nødde-panerede auberginer
- 1 portion panerede pastinakker
- 1 portion remoulade (evt. købe)
- lidt mayonnaise (eller smørbar)
- lidt grønt (rucola, feldsalat, salat, finthakket palmekål o.l)
Forslag til pynt - lad fantasien og køleskabet råde.
- tomater
- rød peber
- tangkaviar
- 1 lille dåse hvide asparges (eller friske hvide / grønne)
- karse (eller spirer)
- evt. agurk
- evt. kapers
- citron (i tynde skiver)
Sådan gør du
- Smør brødet med mayonnaise eller smørbar, og kom rucola, finthakket palmekål eller andet grønt på.
- Læg nu en stor nødde-paneret aubergineskive på brødet. Ved mindre aubergineskiver eller til en meget sulten person, kan der evt. lægges to skiver.
- Kom en pæn klat remoulade på auberginen og top med panerede pastinakker.
- Pynt med tomater, kaviar, karse/spirer, citronskiver etc.
- Her serveret til aftensmad med gulerodsråkost. Velbekomme
- Ved flere stjerneskud lav dem da på samlebånd 😉
- Lav evt. lidt sidepynt på tallerkenen.
Noter
Du kan finde en opskrift på panerede pastinakker HER
Du kan finde en opskrift på hjemmerørt vegansk remoulade HER
Vegansk stjerneskud er glad mad. Tænk at kunne lave så smuk en servering, som tilfredsstiller så mange sanser. Hos os er vi glade 😀
Jeg glæder mig til at servere vegansk stjernskud for venner og den øvrige familie.