
Ingredienser
Jordskokkepostej
- 2 dl danske Anicia linser (eller grønne / sorte linser efter eget valg)
- 300 g jordskokker
- 100 g solsikkekerner
- 200 g svampe
- 1 løg
- 1-2 fed hvidløg
- 1 spsk jomfru olivenolie
- ½ tsk paprika
- 1 tsk timian
- 2 spsk Tamari (sojasauce)
- 1 spsk citronsaft/citrusuniversal
- salt og peber
Råsyltede rødbeder
- ca 100 g rødbede
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk salt
"Facon"
- 60 g Plant Mate "strimler" eller "hakket"
- 1 dl lunt vand
- 2 spsk rødbedesaft (eller lidt fintrevet rødbede)
- 1 tsk røget sydesalt
- ½ tsk friskkværnet peber
- ½ dl smeltet kokosolie
- 1 spsk gærflager
Sådan gør du
Jordskokkepostej
- Skyl linserne og kom dem i en gryde
- Rens jordskokkerne og skær dem i grove tern og kom dem i gryden sammen med linserne.

- Hæld vand ved, tilsæt lidt salt og kog linser og jordskokker i 20-25 minutter, til jordskokkerne er godt møre. Hæld overskydende vand fra.
- Rist solsikkekernerne på en tør pande.

- Rens champignon og skær dem i skiver. Skær løget i tern. Pil hvidløget og hak det fint.
- Svits champignon, løg og hvidløg i olie på en pande. Krydr med 1 spsk tamari, paprika, timian og peber.

- Kom jordskokker, linser, solsikkekerner og champignon-blandingen i en skål.

- Tilføj citronsaft , resten af Tamarien og blend med stavblender. Lad evt massen have en lidt grov struktur eller blend helt fint - som du har lyst til. Smag til med salt og peber.

- Der bliver en pænt stor portion, hvor du evt kan vælge at fryse det halve.

- Server evt sammen med syltede rødbeder.

- Eller råsyltede rødbeder og "facon".

Råsyltede rødbeder
- Skræl rødbeden og skær den i papirtynde skiver.
- Varm eddiken op, vend rødbedeskiver og salt i og lad det trække i 30 minutter. Rør et par gange.
"Facon" ~ plantebacon
- Bland vand, rødbede, røget salt og peber. Kom Plant Mate i og bland det godt. Lad det trække ca 15 min. Rør et par gange undervejs.
- Varm ovnen op til 200 gr varmluft.
- Smelt kokosolie på en pande, rør gærflagerne i. Hæld Plant Mate blandingen i olien og bland det godt.
- Kom blandingen på en bageplade med bagepapir og steg det i ovnen 15-20 min., til det er gyldent og sprødt. Rør løbende i det.
Rugbrød med jordskokkepostej, råsyltede rødbeder og "facon"
- Velbekomme

Noter
Jeg overvejer at koge linser og jordskokker som præfabrikat og fryse det ned - til at lave postejer med i den del af året, hvor danske jordskokker ikke er i sæson. Rødbederne holder længe i køleskabet i et lukket glas. Rester af "Facon" kan bruges som drys på andet pålæg, i salater, som topping på blendede supper og tjah... er bare lækkert at have i køleskabet 😀