Naturen har stor kraft. Når solen skinner, og himlen er blå, som de sidste dage, får jeg bare lyst til at komme ud i naturen og samle ind af dens rigdomme. I år er ingen undtagelse.
Jeg går mest tur tæt på, hvor vi bor, i et område med både skov og å.
Her har jeg de sidste par uger kunne plukke ramsløg, og nu også brændenælder 🙂
Heldigvis må vi endnu gerne gå ud i naturen, bare vi holder afstand til andre med samme ide.
Mine første erfaringer med ramsløg ligger nok 6-8 år tilbage, hvor jeg endelig fik mig taget sammen til at samle og anvende disse lovpriste grønne blade.
Vi ville komme ramsløg i en wok-ret sammen med en masse dejlige grøntsager, og vi doserede ramsløgene, som var det spinat. Wok-retten smagte både stærkt og beskt 🙁
I stedet skulle vi have doseret ramsløgene som var det en krydderurt. Men det vidste vi ikke.
Ingen brød sig om retten, og alle fik lidt afsky for ramsløg.
Der gik derfor nogle år, før jeg igen fik mod på at inkorporere urten i min madlavning.
At jeg kom igang igen skyldes, at jeg hvert forår hører og læser om skvalderkål, ramsløg, mælkebøtter og brændenælder. Ukrudt som med fordel kan anvendes i madlavningen, fordi det er propfuldt af vitaminer og mineraler.
Kirsten Skaarup skriver om ramsløg:
“Ramsløg er smækfyldte med vitaminer og indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: betændelseshæmmende, immunstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.” – Kirsten skaarup
At tilføre naturens vitaminer og mineraler til maden efter en lang vinter. Det giver rigtig god mening, og det måtte min mand og jeg simpelthen også kunne lære os at spise!
Mit andet ramsløgforsøg blev med pesto, og mere forsigtig doseret 😉
Pesto kan laves udelukkende med ramsløg. Men jeg har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt for os, når vi blander det med enten basilikum, grønkål, eller persille. Vi blander det i et forhold på ca. 1:1.
Vi kan også finde på at lave et medley med både ramsløg, mælkebøtte, brændenælde, skvalderkål og basilikum. En dag bliver vi nok også klar til at prøve med en ren ramsløgspesto.
En rigtig god grundopskrift til ramsløgpesto kan se sådan ud:
1. To store håndfulde grønne blade (Halvdelen kan være ramsløg og den anden halvdel kan med fordel være basilikum, grønkål, persille eller lignende).
2. En lille håndfuld ristede nødder eller kerner (pinjekerner, mandler, græskarkerner, cashewnødder, solsikkekerner og lignende)
3. 1-2 spsk citrusuniversal / friskpresset citronsaft.
4. 1-2 spsk gærflager
5. Et fed presset hvidløg
6. Lidt salt
7. En god koldpresset økologisk olivenolie til en passende pestokonsistens
Jeg bruger en lille hurtighakker, og starter som regel med at blende alt det grønne, som tit skal i af flere omgange. Herefter tilsætter jeg alle de øvrige ingredienser. Blend alle ingredienserne og smag til – tilsæt evt. mere citron, salt eller gærflager. Kom pestoen i et rent glas med låg. Kan holde sig i køleskabet i op til flere uger.
Vidste du at pesto kan fryses?
Hvis du gerne vil nyde denne dejlige ramsløgpesto udenfor sæson, kan du med fordel lave en stor portion og fryse ned i små glas. Og ja, du kan sagtens fryse i glas, men fyld ikke glasset helt op, og skru kun låget let på under indfrysningen, da pestoen udvider sig, når den fryses. Skru låget helt fast, når pestoen er frosset.
Efter optøning kan du forvente en uforandret pesto, som stadig kan holde sig længe i køleskabet. Hvis du oplever en lidt mere fast pesto efter optøning, kan du nemt røre lidt mere olie i med en teske.
Efterhånden er vi blevet mere modige med ramsløg. Når det er ramsløgsæson, plukker vi jævnligt ramsløg. Vi har konstant en lille pose ramsløg i køleskabet, og alle de steder, hvor vi ser det muligt, tilfører vi lidt ramsløg til en ret eller noget tilbehør.
I går lavede vi f.eks. denne grønkåls-ærtesuppe. Vi vovede at komme en stor håndfuld ramsløg og brændenælder i (ret meget faktisk) med positivt resultat. Denne suppe er en fantastisk ret til at kamuflere disse urter i. Det gør vi helt sikkert igen 😀
Du kan finde en opskrift på grønkål- ærtesuppn HER
Du kan finde indlæg og opskrifter på bloggens øvrige pestoer HER