Godt nytår 2025

GODT NYTÅR 2025!

…til alle følgere og besøgende på bloggen.

Jeg håber, jeres jul og nytår er forløbet godt og fredeligt. Selv har jeg haft gode dage med familien, hvor alt er lykkes, som jeg gerne ville det. Nu er jeg SÅ klar på det nye år 🙂 Sædvanen tro gør jeg status på mit virke på bloggen samt tanker om året, som ligger foran os.

Farvel og tak til 2024:

I 2024 har jeg haft stort fokus på danske bælgfrugter; Ingrid ærter, gråærter, Anicialinser, hestebønner, bornholmske sorte linser m.m. Danske ærter, bønner og linser – ja endda dansk quinoa er flyttet ind i både køkkenskuffer, og i kolonialskab. Selv i fryseren findes flere glas med kogte danske bælgfrugter. Invasionen af dansk bælg er nok den største forandring fra året, som gik. En forandring, som er meget velkommen, og jeg er overbevist om, at de danske bælgfrugter er kommet for at blive.

Danske bælgfrugter
Et udvalg af danske bælgfrugter, som vi laver mad med  på næsten daglig basis.
Highlights fra 2024 på bloggen:

Traditionen tro er jeg nysgerrig på, hvilke retter der i løbet af året er flyttet ind i vores mad-repertoire. Vi afprøver tit nye opskrifter – og lykkes jævnligt med at opdage nye retter eller kombinationer, som bliver vores nye livretter. Jeg lever i et meget spændende univers af plantemad 🙂

“Okay Veganermor! Hvis du skal vælge bare tre opskrifter, som du har delt i 2024, som de bedste, du tager med dig!”

“Det er svært – det hele er jo godt – men okay:”

Tapasbræt med bælg:
Tapasbræt med bælg
Tapasbræt med bl.a. artiskokhummus, oliventapanade og nøddebrød.

Tapasbrættet ryger ind på en førsteplads, som en servering jeg forestiller mig at gentage i årevis med variationer af pålæg på brættet. Så sent som d. 28.12.24 lavede jeg to lækre tapasbrætter, som blev serveret til vores julesamling i den nærmeste familie (børn, svigerbørn, barnebarn og svoger).

Tapasbræt
Tapasbrætterne anrettes
Tapasbræt
Tapasbrættet serveret  – julen 2024

For mig er servering i form af tapasbræt = nem mad. Da det meste kan laves i god tid (endda til fryseren). Selve brættet blev “samlet” inden familien kom, og stillet koldt i et værelse. Det blev sat på bordet sammen med brød, og så kan man (også som vært) bare blive siddende og spise og hygge sig.

Du kan læse mit indlæg om tapasbræt med bælg og finde links til opskrifter HER

Grøn suppe med ærter og spinat:
Grøn suppe med ærter og spinat
Grøn suppe med ærter og spinat

Ærte-spinat-suppen er et kinderæg med 3 i en: Den er virkelig smuk, den er nem at lave, og så smager den fantastisk – ups! faktisk 4 i en, for den er også sund 😀

Ærte-spinatsuppe
Skøn, grøn, nem og virkelig lækker suppe.
Glutenfri ved servering med glutenfrit tilbehør.
Rækker til 4 som hovedret og til 8 - 10 som forret.
Se opskriften
Grøn suppe med ærter og spinat
Plantesalat:
Plantesalat
Plantesalat lavet med plante hakket fra danske Plant Mate.

Plantesalat er en af mine seneste delinger, og baseret på hvor ofte jeg allerede har lavet den samt det uudforskede potentialet, som plantestykkerne udgør, hopper den lige ind på top 3.

Plantesalat
Mayonnaise-pålægssalat til jule- og påskefrokoster og hverdags-håndmaden. Dejlig afveksling til pålægsrepertoiret.
Se opskriften
Plantesalat

I virkeligheden kan jeg fremhæve flere delte opskrifter fra 2024, men hvis jeg kun må nævne 3 er disse et rigtig godt bud 😀

Velkommen til 2025:

Det er altid spændende med et nyt år – et ubeskrevet blad. Som jeg også skrev i sidste års nytårsstatus, er der så meget, jeg ikke har indflydelse på. Men der er også en masse, jeg kan tage mig lov til at forme på de små baner. Jeg vil helt sikkert fortsætte med at være begejstret for danske bælgfrugter, og så vil jeg gerne være mere med til at inspirere “hands-on” til mere grøn mad.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Pure Dansk, hvor jeg køber en del af vores danske bælgfrugter, har annoncerede i deres seneste nyhedsbrev:

“Vi slutter året af med en god nyhed, som vi har glædet os til at dele. Du kan fra midten af januar 2025 finde et udvalg af vores produkter i Meny i hele landet. Vi er stolte af at blive en del af Menys koncept Danske Madskatte, som består af særligt udvalgte lokalt producerede kvalitetsprodukter.
Kig efter logoet ‘Madskat’ i din Meny. Udover Meny kan du finde vores produkter hos lokale forhandlere i hele landet.” – Pure Dansk

Det bliver spændende at følge og helt sikkert nemmere for os forbrugere at få afprøvet de danske produkter, når de bliver mere tilgængelige.

Jeg vil fortsætte med at opdage og dele opskrifter på sund og velsmagende mad med danske råvarer.

Plant Food Festival:

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arrangerer Plant Food Festival i både Århus og København i 2025. Festivalen kommer til Århus allerede d. 18. og 19. januar, og vi skal selvfølgelig med. DVF slår det sammen med deres årlige Nytårsfrokost, som afholdes d. 18. 1 på Café Gaya i Århus, og her har vi også tilmeldt os. Vi laver et familiearrangement ud af det og deltager 7 personer i det hele. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Forestiller mig det bliver et skønt, frisk og massivt plantebaseret BOOST til at starte året med. Måske kommer du også?

Inspiration events:

Min mand, Steffen og jeg har et madlavningsprojekt på tegnebrættet til foråret. Det foregår i et nybygget sognehus i lokalområdet. Sognehuset har det dejligste store køkken, som vi har fået lov til at boltre os i. Under overskriften: “Inspiration til klimakærlig mad” har vi sammen med stedets kontaktperson skitseret 4 arrangementer fra marts – maj. Den første aften holder vi et foredrag om plantebaseret mad. Vi medbringer forskellige retter som smagsprøver. De næste 3 aftener er hands-on madlavning og fællesspisning. Det glæder vi os til. De danske råvarer kommer helt sikkert til at blive et omdrejningspunkt i både foredrag og den fælles madlavning.

Helle og Steffen
Helle og Steffen – billede til annoncering af  “Inspiration til klimakærlig mad” i lokalavisen.

Et ærligt hverdags-billede af os og vores mad – vi har lavet porretærte med plantestrimler og en råkost med rødbede, gulerødder og æble.

Ønsker jer et godt og energifyldt nytår 2025

Jeg håber, I vil med på tur i 2025…

….en tur med endnu mere farverig og glad plantemad…

…. og masser af danske bælgfrugter

 

Kommentér

Navigate