Godt nytår 2024

GODT NYTÅR!
…til alle følgere og besøgende på bloggen.
Jeg håber I vil være med til endnu et år fuld af farverig og glad plantemad.

Det er altid super spændende at stå foran et nyt og ubrugt år. Måske er det derfor, jeg stadig finder god mening i min papirkalender, fordi den gir’ mig oplevelsen af at stå med et ubrugt år i hænderne. Jeg har altid så mange drømme og forventninger til min tomme kalender 😉

Farvel og tak til 2023:

Vanen tro vil jeg starte året med at lave et tilbageblik  på bloggen fra 2023, og dernæst vil jeg kigge frem mod det nye år, 2024.

Nytårs foodstyling
Nytårs foodstyling

Jeg kan illustrere 2023 med dette billede, som er taget på årets sidste aften. Billedet er et godt øjebliksbillede af mange stunder i 2023 (og tidligere år). Det er taget af ældste søn og viser rigtig godt min families nødvendige og gode tålmodighed, når maden er klar til servering – men lige skal forbi “fotografen” først 🙂

Kål og danske bælgfrugter:

Kål og danske bælgfrugter har været bloggens hovedindhold i 2023. 11 ud af årets 32 indlæg handlede om kål, og 9 indlæg har handlet om danske bælgfrugter. Jeg startede året med et stort fokus på kål, og fik øget mit eget indtag, ved at spise kål både morgen, middag og aften. Henover efteråret har jeg rettet mit fokus mod at lave mad med danske bælgfrugter. Jeg gav mig selv en stor udfordring ved at købe hele 17 kg forskellige danske bælgfrugter, som jeg dels skulle anvende i den daglige madlavning og dels blogge om for at sprede kendskabet til disse skønne danske afgrøder.

Jeg har kastet mig over kål og danske bælgfrugter med stor entusiasme og begejstring. Det har været meningsfuldt og sjovt, og kommer også til at fylde fremadrettet. Der bliver helt sikkert flere indlæg og opskrifter med kål og danske bælgfrugter i 2024.

Du kan finde indlæg med kålmad HER
Du kan finde indlæg om danske bælgfrugter HER

Inspirations-events i 2023:

6. februar 2023 holdt min mand, Steffen og jeg et oplæg om kostråd og bælgfrugter i Bæredygtighedshuset i Kolding. Jeg lavede en kæmpe gryde bønnecassoulet og en stor portion romkugler, som blev serveret for deltagerne. Der var omkring 20 deltagere. Super dejlig aften.

25.februar holdt Steffen og Michael fra Alsbrogaard B&B en workshop for 14 mænd “Plantebaseret herremiddag” med oplæg og 8 retter herremad. Super vellykket.

Plantebaseret herremiddag
Fra Plantebaseret herremiddag

Her ud over har Steffen initieret en grøn fællesspisning på sit arbejde. I alt 7 aftener i forår og efterår, hvor kolleger i forlængelse af en arbejdsdag har lavet grøn mad og spist sammen. Steffen handler og står for opskrifter. Jeg er “bare” med. Vildt hyggeligt.

Highlights fra 2023 på bloggen:

Nævnte retter har fået stor betydning i vores hverdagsliv. De er et synligt bevis på, at 2023 har skabt en forandring på vores madfront.

Tofudeller med squash:

Fantastisk udnyttelse af sommerens mange squash og vildt gode frikadeller.

Tofudeller med squash
Picnic sandwich med tofudeller med squash
Tofudeller med squash
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn.
Der bliver ca 14 -18 stk.
Se opskriften
Tofudeller med squash
Stroganoff med svampe og plantestykker:

Dejlig opdagelse af danskproducerede plantestykker/proteiner og deres muligheder og en totalt velsmagende stroganoff.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Stroganoff
Stroganoff med svampe og plantestykker
Stroganoff med svampe og plantestykker
Opskriften er inspireret af Biotequim i Tavira og med både friske og tørrede svampe.
Se opskriften
Stroganoff
Postej med kidneybønner og nødder:
Jettes postej med kidneybønner
Postej med kidneybønner / hestebønner og nødder

Simpelthen bare en SKØN smørepålæg. Kidneybønner kan erstattes af danske hestebønner, som er den variation, jeg vil lave fremover.

Postej med kidneybønner og nødder
Alt i en skål, stavblende eller blende i foodprocessor, og Vôila har man et lækkert pålæg.
Rækker til 12-15 halve stykker rugbrød.
Se opskriften
Postej med kidneybønner
Kålmorgenmad:

Vild god start på dagen 😀

Kålskål med marineret tofu, avocado og quinoa
Kålskål med marineret tofu, avocado og quinoa
Kålskål med marineret tofu, avocado og quinoa
Kålmorgenmad som kan spises på øvrige tider af døgnet også.
Med inspiration fra Jane Faerber fra bogen Kålhydrater af Anette Sams
Se opskriften
Kålskål med tofu, avocado og quinoa

Julens marcipansnitter med bælg blev faktisk også ret gode, som det søde indslag på en sundere måde. De er kåret som nye julefavoritter.

Marcipansnitter med Bælg
Lækker marcipanagtigt konfekt. Glutenfri ved brug af glutenfrie havregryn.
Der bliver ca. 24 stk.
Se opskriften
Marcipansnitter

Nytårsaften 2023:

Nytårs aften 2023
Nytårs aften 2023

Nytårsaften 2023 fortjener lige et par ord med på vejen. Vi var tre personer, som havde en skøn, intens og ustresset nytårsaften. Hver person havde en opgave i at servere en lille ret til nytårsmiddagen. Vi fik kimbap (sushi) til dronningens nytårstale – og hvilken tale!!. Forretten var vegansk fois gras med ristet brød fra Kirsten Skaarups e-bog “Grøn mad til jul og nytår”. Hovedretten var fyldte portobellosvampe på en bund af selleri, squash og tomat. Desserten var købe-jordbærsorbet (Hansen) med chokoladebrud og hjemmebagte kransekager. Skøn middag og en skøn aften 😀

Velkommen til 2024:

2024 er endnu et ubeskrevet blad. Der er så meget, jeg ikke har indflydelse på. Men der er også en masse, jeg kan tage mig lov til at forme på de små baner. Jeg vil helt sikkert fortsætte med at være begejstret for danske bælgfrugter, og så vil jeg gerne være mere med til at inspirere “hands-on” til mere grøn mad.

Events 2024:

Steffen har planer om at fortsætte sine grønne fællesspisninger med kolleger (Jubii).

Jeg har et møde i Bæredygtighedshuset sidst i januar, hvor vi skal planlægge nogle madlavnings-inspirationsaftener  og gerne under samme brand som vores oplæg om kostråd og bælgfrugter sidste år. Nemlig brandet “Bliv glad for klimamad”. Et brand, jeg føler mig super godt hjemme i, og som jeg håber kan foldes endnu mere ud.

Bliv glad for klimamad
Brand for inspiration til grøn mad via Bæredygtighedshuset i Kolding
Danske bælgfrugter:

Sidst på efteråret virkede det til, at Danmark var løbet tør for danske bælgfrugter pga sommervejret, hvor høsten slog fejl. Jeg kan oplyse, at vi fortsat kan købe alle slags bælgfrugter hos Pure dansk, samt at Aurion fortsat har Ingridærter og afskallede Fuegobønner. Envidere kan man købe nogle danske bælgfrugter i Føtex, Bilka og Meny (måske i flere butikker) under mærket DAVA.

For mig betyder det, at jeg vil fortsætte mine delinger af opskrifter med danske bælgfrugter – allerede i mit næste indlæg. Jeg har et STORT håb om, at du har lyst til at investere i Danmark gennem danske bælgfrugter og være med 🙂 Smid rigtig gerne en kommentar, om dine erfaringer… Jeg har fået flere kommentarer til prisen på de danske bælgfrugter, som virker dyrere i indkøb .. I mit hoved/hjerte skal vi se det som et led i et større regnskab, hvor vi ikke må sammenligne en dåse købe bælgfrugter lige over med de tørrede danske. Vi investerer mere langsigtet. Jeg oplever super kvalitet i de danske bælgfrugter, som jeg derfor elsker at lave mad med. Håber det giver mening.

Du kan læse mit første indlæg i serien om danske bælgfrugter HER

Lad os sammen skabe et dejligt GRØNT NYTÅR!

Kommentér

Navigate