Godt nytår 2023

KÅL OG GODT NYTÅR  🙂

For mig er nytåret altid tid til at gøre status. Både se lidt tilbage på året, der er gået, mærke hvor jeg er lige nu, og samtidig kigge frem i det nye år. Jeg har heldigvis masser af håb og drømme for, hvad 2023 vil bringe, og hvad jeg kan bringe til det.

For to år siden overvejede jeg, om jeg skulle nedprioritere Veganermor.dk og opprioritere andre ting. Jeg har besluttet, at fortsætte med bloggen. Jeg har det SÅ godt her, elsker at dele opskrifter og at inspirere til farvestrålende sund plantemad. Det er på en eller anden måde mit fristed, som jeg håber spreder positive vibrationer.

Nytårsstatus på bloggen:

Som jeg plejer, har jeg kigget tilbage på indlæg fra året, som er gået . Her har jeg udvalgt nogle retter, som er kommet til i løbet af året, og som har gjort en stor forskel i vores madunivers – Noget af det aller skønneste ved vores plantebaserede livsstil er, at der er en uendelig verden af spændende mad, som bare venter på at blive opdaget og afprøvet 😀

Ud fra mine highlights på Veganermor.dk 2022 vil jeg nævne tre ting:

Alsbrogaard vegansk Bed & Breakfast:
Alsbrogaard
Værelse og morgenmad på Alsbrogaard Bed & Breakfast.

I april holdt min mand, Steffen og jeg en lille miniferie med et ophold på Alsbrogaard B & B, som er veganskt og ligger ved Bramming nær ved Ribe. Vi havde det skønneste ophold. Værtsparret, Jette og Michael er sidenhen blevet vores gode venner, som vi finder stor inspiration hos. Steffen og Michael er gået sammen om at lave en mad-workshop for mænd “Plantebaseret herremad”, som løber af stablen sidst i februar. Du kan læse om vores ophold på Alsbrogaard B & B HER

Ukrudt ex. mælkebøtteblomst fritter:

Mælkebøtteblomst fritter

Mælkebøtteblomst fritter, og i det hele taget det at spise meget mere ukrudt er noget af det, som vi tog med hjem fra opholdet hos Jette og Michael. Vi har i flere år flirtet med at spise skvalderkål, brændenælder og mælkebøtteblade. Men opholdet på Alsbrogaard gav os virkelig et kæmpe skub ud i at inkludere en masse ukrudt i vores mad. Samt skiftede vores syn til pludselig at anerkende ukrudtet som mad. Jeg husker tydeligt min skuffelse, da vi kom hjem fra opholdet, og jeg så, “hvor få” mælkebøtter, der var i græsplænen. Sån’ har jeg virkelig aldrig tænkt det før 😀

Du kan finde en opskrift på mælkebøtteblomst fritter HER

Fiskefrideller med danske Ingridærter:
Fiskefrideller
Fiskefrideller

De skønneste og nemmeste frideller, man kan forestille sig. De er absolut kommet for at blive. I juleferien lavede jeg en dobbelt portion, som i alt 14 spisende personer delte deres begejstring for. Du kan finde en opskrift på fiskefrideller samt læse om Pure Dansk, som forhandler danske bælgfrugter HER

Faktisk er det svært at begrænse mig i, hvad jeg skal nævne fra bloggen i 2022. Hummustallerken med krydrede ovnbagte kartofler og Pie med svampe, tofu, kartofler og cashewcreme er også to fantastiske retter, som er flyttet ind.

Velkommen 2023:

Jeg indleder dette indlæg med “Kål og godt nytår”, og det er ikke en skrivefejl. Min overgang til det nye år har nemlig været i kålens tegn. Jeg har hjulpet Anette Sams med veganske opskrifter på mad med kål til hendes onlineforløb om “SUNDHEDENS BIOLOGI”. Og har derfor haft et særlig bevidst fokus på kål og mad med kål i hele december.

Sundhedens biologi:
“Vil du gerne have den vigtigste viden om din krops biologi og de sundhedspotentialer, vi meget ofte kan udnytte, når vi lever på en måde, der fremmer insulinfølsomheden? Døjer du med en følelse af, at kroppen ikke samarbejder? At du mangler energi, mens vægten alligevel går den gale vej? Er du nysgerrig på din krops reaktioner, eller drømmer du om at se, hvor godt du kan få det, hvis du gør alt det bedste for kroppen i en periode? Føler du dig indimellem forvirret over de råd, der verserer om kost og motion til børn, unge, voksne, ældre, syge, raske, aktive eller inaktive? Så er den gode nyhed, at vi alle skal vide det samme om kroppens biologi, men at vi ofte skal gøre noget forskelligt.” – Anette Sams.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Onlinekurset, “Sundhedens biologi” er for alle, og Anettes bog “Kålhydrater” er en del af kurset. “Kålhydrater” indeholder kun få veganske retter, og derfor kontaktede Anette mig. Hun ønsker nemlig at udbyde et forløb, hvor veganere kan deltage på lige fod med alle andre. Retterne til onlineforløbet har til formål at medvirke til at skabe og vedligeholde et stabilt blodsukker. Retterne baserer sig på wholefoods med masser af kål og må ikke indeholde korn og sukker. Når ens blodsukker er stabiliseret kan man formentlig igen tåle kornprodukter.

Forside vegansk madplan
Forsiden til vegansk madplan på “Sundhedens biologi”
Mere KÅL i 2023:

Anette Sams ser på måltider, som at man i sin enkelhed kan spise det samme morgen middag og aften. Rester fra aftensmaden kan spises til morgenmad (underforstået kål-rigtig mad). Her blev jeg lige udfordret på den gode måde. Det er så sjovt, når nogen skubber til mine ubevidste overbevisninger. Hvem har bildt os ind, at morgenmad skal være på en bestemt måde; gryn, mælk, yoghurt, skyr, grød….

Jeg startede derfor ud med at have fokus på morgenmad med kål. Fik veganiseret og afprøvet nogle opskrifter fra bogen Kålhydrater. Jeg er overrasket over, hvor dejligt, det er at spise kål fra morgenstunden. Min mand og jeg oplever begge, at kål til morgenmad giver en god, let og stabil mæthedsfornemmelse hele formiddagen.

Anettes og mit samarbejde har fået sat nogle tanker og eksperimenter i gang i en retning, som kommer til at række langt ind i det nye år og hvem ved måske det nye årti 🙂 I første omgang kommer det til at præge mine indlæg her på bloggen, hvor jeg i den kommende tid vil dele ideer og opskrifter til morgenmad med kål. Og i det hele taget skønne blodsukkerstabiliserende opskrifter med kål.

Onelineforløbet Sundhedens biologi som varer 6 uger, er sat i gang i starten af januar 2023. Er du sundhedsudfordret, eller bare motiveret for at opretholde et godt helbred, vil jeg helt sikkert opfordre dig til at tjekke kurset ud. Jeg har selv fået adgang til forløbet og er igennem den første uge. Jeg må sige, det er susende godt skruet sammen. Vi får en grundig viden om mekanismerne i kroppen, handlinger, så vi kan mærke, hvad der virker og inspiration til fastholdelse af nye vaner. 

Inspirationsaftener i vores by:

Min mand og jeg har budt “Bæredygtighedshuset” i Kolding op til dans. Bæredygtighedshuset er Kolding Kommunes knudepunkt for bæredygtighed og grøn omstilling. Det er stedet, hvor borgere, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger og Kolding Kommune kan sætte skub på den bæredygtige omstilling og frit kan dele viden, idéer og inspiration inden for bæredygtighed.

En undersøgelse af koldingensernes madvaner, lavet af Klima-X i samarbejde med Kolding kommune 2022, har vist, at borgerne i Kolding gerne vil spise mere bæredygtigt, men at vi mangler inspiration. Her tænker vi, at vi oplagt vil kunne byde ind, da vi både bor i Kolding og spiser plantebaseret. I samarbejde med Bæredygtighedshuset har vi skitseret 4 inspirations-events henover året. Den første i starten af februar, som en inspirationsaften til klimavenlig mad. Det bliver med oplæg om kostrådene, viden om bælgfrugter, et måltid grøn mad, som jeg laver. Det er et frivilligt stykke arbejde, som forhåbentlig kommer til at give god mening. Jeg forestiller mig at dele det her på bloggen.

Så er året ligesom skudt i gang

Det første, jeg kommer til at tage hul på er at dele opskrifter på morgenmad med kål. Håber du går med på den udfordring 🙂

Mit “arbejde” på bloggen er stadig på hobbyplan. Med både arbejde, familie, venner og træning som konkurrenter til min tid, vil der komme perioder med få indlæg på bloggen. Selvom der er stille fra mig, skal I vide, at jeg er aktiv i mit køkken, hvor jeg hele tiden prioriterer de gode valg for sund, farverig og fiberrig mad. Lavet fra bunden med rene råvarer inklusiv masser af kål. Og dermed hele tiden henter inspiration til deling.

Ønsker jer et godt og energifyldt nytår 2023

2 Comments

 1. Hej Helle.
  Det lyder super spændende med kål til morgenmad. Jeg har selv i perioder spist grønkål stegt på en pande med andre grøntsager og scrambled tofu til morgenmad.
  Så det er absolut ikke fremmed og mystisk for mig. Det er blevet til en luksus weekend morgenmad af økonomiske årsager pt. Men jeg elsker det :p
  Og jeg glæder mig til at læse, hvad du finder på af kål-morgenmad 🙂

  • Helle Reply

   Hej Ditte
   Tak for din dejlige kommentar.
   Det var helt nyt for mig med kål til morgenmad, fraset, at vi laver grønne smoothiebowls og en sjælden gang en morgenmadssoca.
   Men kål til morgenmad er absolut kommet for at blive 🙂
   Jeg er enig i at det er fridags – weekendsmorgenmad, fordi det er mere tidskrævende.
   Men hvis det er leftovers fra dagen før…? Det skal jeg lige øve mig på 🙂

Kommentér

Navigate