“Festmiddag med suppe” er et indlæg, som er tænkt til inspiration.
Der er link til opskrifter på de viste retter.
Jeg er typen, som altid fejrer min fødselsdag, og da jeg fylder år i januar, har jeg derfor lige haft inviteret et bordfuld venner og familie på suppe, kålsalat og bruschetta.
Det er min oplevelse, at netop suppe kan forene veganere og kødspisere i fælles madglæde.
Forskellen på supper i de to verdener er nemlig usynlig. Det handler mest om, hvilken type bouillon, suppen laves med, mens resten af ingredienserne sagtens kan være de samme.
I år har jeg ladet mig inspirere af Vanløse Blues til at lave den viste rødbedesuppe, som kaldes arabisk rødbedesuppe. Suppen er både smuk, smager fantastisk, fordi den er super dejligt krydret, og så er det en suppe, mine gæster ikke kendte i forvejen 😉 Der er en opskrift på Rødbedesuppe i dette indlæg.
Som værtinde er suppe et strategisk klogt valg af menu, hvis man, som jeg, gerne både vil lave maden selv og også helst sidde med ved bordet under hele middagen.
Denne suppe blev lavet dagen før og blev blot endnu mere velsmagende ved at trække et døgn. Topping, kålsalat og bruschetta blev lavet på selve dagen. Alt var færdig tilberedt, inden gæsterne kom og skulle blot sættes på bordet sammen med den opvarmede suppe. Ét vôila!
Jeg rejste mig først igen, da vi var færdige med at spise, og næsten alle gæsterne forsynede sig med 2 eller 3 portioner 😀 Bryder man sig ikke om suppe, kan man klare sig med salat og bruschetta 😉
At servere suppe, salat og brød samlet til et måltid fungerer super godt.
Det giver både forskellig konsistens (som tilfredsstiller ens spiseoplevelse), en god variation af næringsstoffer (mange farver) og dejlig mæthed.
Bruschettaerne er lavet af et hjemmebagt suppebrød, hjemmelavet pesto med soltørrede tomater og en købe bønnepostej fra Hanegal. Man kan også vælge at købe både brød og pesto.
Fremgangsmåden er som følger:
Del brødet i kvarte, skær tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir.
Rist brødene i ovnen ved 180 gr. varmluft i 10 minutter. Tag dem ud og smør et tyndt lag pesto og et tyndt lag bønnepostej på hver bruchetta. Bages i yderligere 10 minutter.
De her bruschettaer er altså gode 😀
Links til opskrifter
Du kan finde opskriften på arabisk rødbedesuppe fra Vanløse Blues HER
Find bloggens øvrige skønne supper HER
Vi fik en dessert – i form af en desserttallerken med chokoladekage, hasselnøddeis og skiver af pære vendt med citronsaft og clementinbåde. Jeg glemte at tage billeder, men det blev godt modtaget 🙂
Lidt om bordækningen
Mit veganske mindset giver mig helt automatisk et afsæt til at tage endnu flere skridt i en mere bæredygtig retning. Jeg reflekterer meget over vores ressourceforbrug og forsøger konstant at tage små og større skridt i retning af grønnere og mere bæredygtige handlinger.
Her er et par små eksempler fra min borddækning.
Jeg har besluttet, at jeg ikke vil købe flere papirservietter (= brug og smid væk).
I stedet har jeg syet nogle stofservietter af en genbrugsdug, og jeg har et par duge i andre farver liggende, som venter på at blive syet om til servietter.
Bordpynten på et festbord, kan enten være noget, jeg har i haven eller, som på billedet, et smukt romanesco broccoli i samme farve som servietterne 😀
Romanesco broccolien blev spist i en wok i ugen efter min fødselsdag.
Opskrift på Rødbedesuppe med krydrede kikærter:
Ingredienser
Suppe
- 700 g rødbede (groftrevet)
- 1 l grøntsagsbouillon
- 1 stort løg (groft hakket)
- 2 fed hvidløg (fint revet)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk koriander
- 1 tsk spidskommen
- 1/4 tsk cayennepeber
- 100 g røde linser
- kokosolie (til stegning)
- salt og peber
Topping
- krydrede kikærter
- Tahindressing
- Bredbladet persille (finthakket)
- evt. ristede sesamfrø
Krydrede kikærter
- 2 ds kikærter (drænet for væske)
- 3 tsk paprika
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stødt spidskommen
- salt og peber
- koksolie (til stegning)
Tahindressing
- 2-3 spsk Tahin
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- 1 lime (saften)
- vand (til passende konsistens.)
Sådan gør du
Suppe
- Klargør alle ingredienserne.
- Varm en gryde op til medium varme.
- Smelt kokosolien og steg løget heri i 5 min.
- Tilsæt hvidløg og alle krydderierne, og lad det stege med i 1 min.
- Tilsæt rødbede, linser og bouillon, og bring det i kog.
- Læg låg på gryden, og lad det simre i 45 min. Lav imens de krydrede kikærter.
- Blend suppen jævn og cremet med en stavblender, og smag suppen til med salt og peber.
- Anret suppen i skåle og top med kikærter, Tahindressing og persille.
Krydrede kikærter
- Tænd ovnen på 185 gr varmluft
- Varm en pande op med til medium varme, kom kokosolie på, og vend kikærterne godt i olien.
- Tilsæt krydderierne og vend dem godt rundt et par minutter.
- Kom de krydrede kikærter på en bageplade med papir og sæt dem i ovnen i ca. 20 min. i ovnen, hvor du vender dem et par gange. Kommes herefter i en skål klar til servering.
Tahindressing
- Kom Tahin, soja og limesaft i en skål.
- Pisk det sammen med et lille piskeris, til massen er helt jævn.
- Tilføj herefter vand lidt af gangen, til du har en flydende og fin dressing.
Servering
- Hak persillen og nu er alt klar.
- Velbekomme
4 Comments
Hej. Vedr suppebrødet som glutenfrit er jeg i tvivl om, om der skal 2 x 225 g mel i
Vh Connie
Hej Connie
Ja der skal 2 x 225 g mel i brødet.
I mit brød har jeg blandet speltmel og glutenfri havremel.
Du skal vælge en anden slags mel i stedet for speltmelet eller doble op med havremel.
Kærlig hilsen Helle
Tak
Og tak for inspirerende nyhedsbreve
Velbekomme 😀