Pesto med radisetop og syltede radiser

Pesto med radisetop … og hvorfor har jeg ikke fundet på det noget før 🙂

Jeg er så heldig, at jeg har en have med mulighed for at dyrke mine egne grøntsager. Udover køkkenhaven har jeg to højbede, hvor jeg bl.a. dyrker radiser. Radiser er taknemmelige at dyrke, da de vokser relativt hurtigt til. Når jeg høster radiser, bliver jeg altid overrasket over, hvor lidt radiserne fylder, når toppen er skåret fra.

Radiser er i familie med rucola, og toppen har lidt den samme bitterhed.  En bitterhed, vi hos os, sætter stor pris på både til rugbrødsmaden og i salater. Derfor har vi gennem flere år brugt toppen, som vi ville bruge rucola. Pesto med radisetop er et nyt tiltag, som er top-godkendt af vestjydemanden og kommet for at blive 🙂

Radiser i højbedet
De sidste radiser i højbedet klar til høst

“Radise er en etårig plante og hører til korsblomstfamilien. Den har været kendt og anvendt i flere tusind år. I Danmark har vi kendt den fra 1600 tallet. Radise bliver af de fleste nok betragtet som en rod, men det er faktisk stænglen der er opsvulmet. Har man selv prøvet at dyrke radiser, vil man nok også have bemærket, at radisen ofte ligger halvt oppe af jorden.

Radiser har en skarp og sødlig smag samtidig. Den skarpe smag sidder hovedsagelig i det yderste lag, og stammer fra sennepsolier. De fleste bruger radiser rå i salater eller til at gnave, men de bliver faktisk milde og fine i smagen, hvis de opvarmes få minutter i lidt olie eller vand. Det er jo som regel knolden af radisen man spiser, men er bladene helt friske, kan de faktisk også anvendes enten snittet i salatskålen eller let opvarmet. Radise indeholder både C-vitamin og kalium, og nogle rygter siger at de er næsten lige så sunde som hvidløg! Skær toppen af radiserne og opbevar dem i køleskabet i en plasticpose, så kan de fint holde sig mindst en uge.” – Citat fra Gartneriet Rødmose

Pesto med radisetop:

Jeg har med en let energi kastet mig over at lave pesto af radisetop. Hvor galt kan det gå? Alle toppe fra en høstning radiser røg i min foodprocessor. Jeg tilføjede basilikum fra en gengroet basilikum – så meget, som jeg vurderede, planten kunne afgive. Alt det grønne blev blendet først. Herefter tilføjede jeg ristede pinjekerner, gærflager, citronsaft / citrus universal, revet hvidløg og olie. Pestoen blev super dejlig i first take.

Det er præcis, som jeg vil lave den fremover. Og med samme lette energi. I mit andet forsøg var radiserne blevet ældre og mere grove i stængler og blade. Da tog jeg de groveste stængler fra. Vi var løbet tør for pinjekerner, og jeg kom cashewnødder i.  – Bom! Stadig en super lækker pesto.

Radissepesto
Ingredienserne til radisetop-pesto
En rigtig god grundopskrift til radisepesto:

1. To store håndfulde grønne blade eller mere (radisetop og basilikum).
2. En lille håndfuld ristede nødder eller kerner (pinjekerner, mandler, græskarkerner, cashewnødder, solsikkekerner)
3. 1-2 spsk citrusuniversal / friskpresset citronsaft.
4. 1-2 spsk gærflager
5. Et fed presset /revet hvidløg
6. Lidt salt
7. En god koldpresset økologisk olivenolie til en passende pestokonsistens

Jeg bruger en lille hurtighakker, og starter som regel med at blende alt det grønne, som tit skal i af flere omgange. Ved en større portion kommes alt grønt i min foodprocessor. Når det grønne er finthakket, tilsættes alle øvrige ingredienser. Blend grundigt og smag til – tilsæt evt. mere citron, salt eller gærflager. Kom pestoen i et rent glas med låg. Kan holde sig i køleskabet i op til flere uger – kan fryses og holder flot både farve og smag efter optøning.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Jeg bliver altid overrasket over, hvor lidt pesto, der kommer ud af SÅ meget grønt. Det gør pesto til en meget potent spise – SÅ meget grønt koncentreret i så lille et glas 🙂

Syltede radiser:

Jeg måtte høste en stor portion radiser med top for at kunne tage billeder af pestoen til dette indlæg. Men radiserne var tilovers, fordi min mand kort forinden havde høstet radiser + grønt til vores frokost og madpakker. Derfor kom jeg på at sylte radiser. Med samme lette energi brugte jeg mine erfaringer med at sylte rødløg. Radiserne blev renset, skåret i kvarte, kogt 2 min i en sukker- eddikelage og hældt på glas. Næste gang jeg sylter radiser, vil jeg skære radiserne i 2-3 mm skiver i stedet for kvarte.

Ingredienser til lagen:
1 dl eddike evt æblecidereddike
½ dl rørsukker
½ dl vand
Koges op og radiser/rødløg kommes i og koger med 1 min. hvorefter de hældes på glas.

Radissepesto
Radisetop-pesto og syltede radiser
Mad med radisetop-pesto:

Vi har mest brugt radisepesto til brød men har også afprøvet den til jordskokkepizzakålskål og i pasta med pesto:

Kålskål med quinoa, sprødstegt tofu og avocado + radisepesto
Kålskål med quinoa, sprødstegt tofu og avocado + radisepesto
Kålskål med marineret tofu, avocado og quinoa
Kålmorgenmad som kan spises på øvrige tider af døgnet også.
Med inspiration fra Jane Faerber fra bogen Kålhydrater af Anette Sams
Se opskriften
Kålskål med tofu, avocado og quinoa
Pasta i radisepesto
Pasta i radisepesto
Pasta i persillepesto med tomat-rucolasalat og vegansk parmesan
Glutenfri ved brug af glutenfri pasta. Du kan bruge danske Ingrid ærter i stedet for kikærter.
Se opskriften
Pasta i persillepesto med tomat-rucolasalat

Pizzaen med radisepesto og jordskokker har jeg ingen billede af, men grønkålspesto er bare erstattet med radisetop-pesto lige over.

Pizza med grønkål og jordskokker
Der bliver 3 mindre eller 2 store pizzaer af opskriften.
Se opskriften
Jordskokkepizza

Radiser kan sås flere gange henover en sommer, hvilket jeg har til gode at afprøve – tænker det skal afprøves i år 🙂

sommerfugl

Kommentér

Navigate