Velkommen til 2021 med forkælelsesburger

Velkommen til 2021!

Jeg vil gerne starte med at sige tak til alle, som følger Veganermor.dk, og til jer som kommer forbi og lader jer inspirere. Tak for søde kommentarer i løbet af året.
Det er Jer, der gør det sjovt og meningsfyldt at blogge om veganermad.
Jeg håber, vi alle sammen får et rigtig

GODT NYTÅR!

For mig, som for mange andre, er nytåret et oplagt tidspunkt til at stoppe op og gøre status. Jeg er heldig, at jeg har håb og optimisme, som to af mine hovedstyrker. Det betyder for mig, at tærsklen til det nye år altid vækker intentioner og drømme om positive oplevelser, som jeg kan glæde mig til.
I dette indlæg ser jeg lidt tilbage på 2020 her på bloggen og gør mig tanker for 2021. Samt jeg gendeler en opskrift på forkælelsesburger, som jeg har genopdaget, da jeg besluttede vores nytårsmiddag.

Forkælelsesburger
Der er opskrift på forkælelsesburgeren i dette indlæg.

2020 på bloggen:

Jeg har ikke haft så meget tid på bloggen, som jeg godt har kunne ønske mig. Men når jeg læser mine indlæg fra 2020, får jeg kontakt til, at jeg stadig trives godt og henter energi ved at beskæftiger mig med skøn, sund, farverig plantemad, ved at skrive indlæg til bloggen og dele tanker, ideer og opskrifter. Når jeg arbejder på bloggen, er jeg i mit es.
Jeg startede nyt job pr 1.1. 2020, og det har selvfølgelig taget meget af min gode tid i 2020, hvilket det det også kommer til i 2021. Jeg prioriterer benhårdt min fri-TID til at få lavet sunde og gode måltider. Alligevel har jeg formået at “komme tilbage” og at holde bloggen kørende, hvilket jeg er lidt stolt over. Måske er indlæggende mere “spredt fægtning”, end jeg kunne ønske mig. Og måske er det kun mig, som lægger mærke til det.

Hvis jeg skal vælge fem opskrifter på bloggen, som vi tager med os fra 2020. Opskrifter som har gjort den største forskel i vores eget mad-repertoire, må det være:

Chiaparfait med æblemos
Chiaparfait med æblemos

Chiaparfait med æblemos er skøn ny morgenmad, der fungerer som “hurtig” morgenmad på arbejdsdage. Jeg har frosset æblemos til samme formål, hvilket gør det endnu nemmere. Du kan finde en opskrift på Chiaparfait med æblemos HER

Blinis
Indiske dosa

Fermenterede indiske små pandekager som lækre blinis til påske. Find en opskrift HER

Sandwich med portobellosvampe
Sandwich med portobellosvampe
Sandwich med paneret aubergine
Sandwich med nøddepaneret aubergine

Disse to lækre sandwich er lavet x flere og så sent som til en julefrokost 19. december, der blev konverteret til et udendørs arrangement. Vi medbragte sandwich med nøddepaneret aubergine, ærtespread og remoulade og følte os top-forkælede.
Find en opskrift på Sandwich med portobellosvampe HER
Find en opskrift på Sandwich med paneret aubergine HER

Den femte ret er en genopdagelse af forkælelsesburgeren, som der er opskrift på i dette indlæg.
Efter vi opdagede, at den med fordel kan laves på forhånd og opvarmes i ovnen før servering, får den vind i sejlene her hos os – fordi den er så MEGA god 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Du kan læse sidste års nytårsindlæg HER

Ønsker for bloggen 2021:

Sidste nytår havde jeg ønsker og intentioner for, at dele indlæg om foodprepping og madplaner, Det vil jeg fortsat beskæftige mig med, fordi det giver så god mening, at hjælpe det daglig madpuslespil godt på vej. Jeg vil også i år lade mig gribe af ideer til nye sammensætninger af råvarer og dele de succeser, jeg opnår på denne konto. Da det er en stor del af drivkraften i min madpassion.
Jeg håber på tid til at dele flere tanker og refleksioner om plantebaseret livsstil – fordi bloggen til marts fylder 5 år – hvilket kan være en god anledning til at stoppe op og tænke både frem og tilbage.

Jeg håber fortsat at kunne komme til at gøre en større positiv forskel – male et større penselstrøg – via mit virke som influencer gennem bloggen eller lignende. Jeg vil forholde mig åben for muligheder.

Min mand blev i starten af december 2020 færdiguddannet som klinisk kostvejleder fra Kostakademiet i Silkeborg. Han overvejer sin vej som kostvejleder, og vil formentlig tage fokus på mænd og plantemad. Jeg er hooked på ideen og vil elske at bruge bloggen til både at gøre tanker for og at dele opskrifter på maskuline grøntsagsretter. Begrebet “maskuline grøntsager” kan gøre mig helt glad 😀 Fordi når mænd først gribes af noget, går de tit helt all-in på det.
Måske en ny level i “veganermor-computerspillet”?
“Jagten efter nøglen til at hjælpe mænd til at lade sig gribe af grøntsager!”

Her i januar udkommer min e-bog “Veganermors veganske tærter”, som en nytårsgave til subscribers, hvilket jeg glæder mig vildt meget til.Forside e-bog

Forkælelsesburger:

Forkælelsesburger var et lidt vovet valg af nytårshovedret, fordi vores tre gæster ikke lever plantebaseret, som vi gør. Så meget desto mere succesfuldt blev det, fordi alle roste burgeren. Der er noget helt særligt ved de lyde, som folk spontant kommer med, når de spiser noget, de virkelig godt kan lide. Og de lyde kom der en del af fra alle rundt om bordet, da vi satte tænderne i burgeren med tilbehør. Det er som sød musik i mine øre, og derfor kan jeg med stor overbevisning påstå, at denne forkælelsesburger kan noget med sin velsmag på tværs af mad-preferencer.

Rent praktisk kan burgeren laves færdig flere timer i forvejen og opvarmes i 20-30 minutter (185 gr varmluft) før servering. Den kan nemt flyttes samlet fra bageplade til tallerken. Grovfritterne kan også bages i forvejen. Når burgerne tages ud af ovnen for at blive pyntet, sættes fritterne ind i ovnen og varmes op i ca 10 minutter. MUMS! 😀
NOTE: Burgeren får faktisk meget mere velsmag ved at laves på forhånd og opvarmes i ovnen.

Forkælelsesburger
Forkælelsesburger med fritter af søde kartofler og pastinakker med purløgsmayo.
Nytårsmiddag med forkælelsesburger
Ren forkælelse 🙂

Du kan læse et tidligere indlæg(et af bloggens første) om forkælelsesburgeren og dens forhistorie HER

Opskrift på forkælelsesburger:

Forkælelsesburger

Vegansk forkælelses burger

Ret: Burger, Hovedret
Antal: 4
Glutenfri. I illustrationerne til opskriften laver vi burgere til 3 personer. Selve opskriften er til 4 personer. Burgeren kan færdiglaves flere timer i forvejen og opvarmes 20-30 min ved 200gr før servering, hvorved den faktisk opnår endnu mere velsmag. Pyntes først efter opvarmning.

Ingredienser

 • 1 knoldselleri
 • 1 aubergine
 • 1 squash
 • 3 tomater
 • olivenolie
 • salt og peber

Svampebøf

 • 400 g svampe
 • 2 spsk balsamicoeddike (el Tamari soja)
 • 50 g hørfrøslim (svarende til 1 æg. Se opskrift nederst.)
 • 4 spsk fuldkornsrismel
 • salt og peber

Krydderurteolie

 • 2 gode håndfulde krydderurter (om vinteren har jeg kun brugt persille)
 • 1-2 dl olivenolie (eller rapsolie til krydderurteolie)
 • salt og peber

Pynt

 • vegansk cremefraiche / mayonnaise (eller yoghurt)
 • ½ rødløg
 • Kapers
 • evt mikrogrønt (karse, spirer el.l)

Sådan gør du

 • Skær knoldselleri i 1 cm skiver og aubergine, squash og tomater i skiver med en tykkelse på ½ cm. Start med knoldselleri, da de skal bage 15 min længere end de øvrige grøntsager. OBS! ikke alle skiver bliver lige store, nogle bliver små. Se det som en charme. Jeg bruger de små på toppen af burgeren. Eller laver en mindre burger til en mindre sulten person.
 • Læg selleri-skiverne på bagepapir og pensl med olivenolie. Krydr med salt og peber. Skal bages i ovnen ½ t ved 185 gr. varmluft.
 • Pensl og krydr de øvrige grøntsags-skiver på samme måde og kom dem med i ovnen de sidste 15 min.
  Forkælelsesburger
 • Rens svampene og skær dem i kvarte. Steg dem på panden i lidt olivenolie og balsamicoeddike. Kom svampene i en skål og lad dem køle af.
  Forkælelsesburger
 • Rør hørfrøslim, rismel, salt og peber i svampene. Varm olivenolie på en pande og fordel svampemassen i 4 "bøffer", som steges gyldne.
  Forkælelsesburger
 • Krydderurterne/persillen blendes med olie, salt og peber til en flot grøn krydderolie. Skær rødløg i små tern.
 • Så er du klar til at anrette grøntsags-skiverne og svampebøfferne lag på lag. Start og slut med selleriskiverne
  Forkælelsesburger
 • Selleri, aubergine, squash, tomater og krydderolie. Svampebøf. Tomater, squash, aubergine, krydderolie og selleri.
  Forkælelsesburger
 • Forkælelsesburger
 • Næsten færdigbygget burger
 • Burgerne kan med fordel laves i god tid og opvarmes 20-30 min. ved 185 gr varmluft. Tages ud af ovnen og pyntes inden servering.
  Forkælelsesburger
 • Pynt med cremefraiche/mayonnaise/yoghurt, rødløg og kapers. Pynten fungerer super godt smagsmæssig. Så pynten er mere end pynt 🙂
  Forkælelsesburger
 • Du kan også gemme lidt af krydderolien og toppe af med krydderolie og rødløg. Det smager også dejligt.
  Forkælelsesburger
 • Velbekomme

Noter

Hørfrøslim laves ved at koge 50 g hørfrø med ½l vand i 5 minutter under omrøring. Kom herefter massen gennem en finmasket sigte, så slimet sies fra, brug en ske til at "presse" så meget slim som muligt gennem sigten. Slimet bruges afkølet (skal være helt koldt), og 50 g slim svarer til 1 æg. Hørfrøene kan kommes i bagværk.
Burgeren har potentiale til festmad - dog et stort arbejde - så måske en lille fest. Vi har f.eks. serveret den nytårsaften sammen med fritter af søde kartofler og pastinakker med purløgsmayo og salat.
NOTE: Burgeren får faktisk meget mere velsmag ved at laves på forhånd og opvarmes i ovnen.
Ét er sikkert, burgeren er total forkælelse.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

 1. 5 stars
  Wauw, siger jeg bare… Din beskrivelse af forkælelsesburgeren lyver ikke! Den er helt fantastisk. Tak!

  • Helle Reply

   Hej Birgitte
   Velbekomme og tak for din positive kommentar 🙂
   Og ja, svært at tro på graden af forkælelse, hvis man blot vurdere ingredienserne 😉
   Burgeren burde ha det stempel: “SKAL prøves!”
   Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Opskrift Vurdering
Navigate