Velkommen 2020

VELKOMMEN til det nye år 2020!
Jeg vil gerne starte med at ønske alle et GODT NYTÅR!
Selv håber jeg på et meningsfyldt år med god energi og fremdrift.
Årstallet i sig selv 2020 giver håb for, at det bliver et helt særligt år 🙂

Først et tilbageblik på 2019 på bloggen og herefter tanker og forsæt for 2020.

2019 på bloggen:

Jeg lagde ud i 2019 med et nytårsfortsæt om at præge mine omgivelser i højere grad hen imod en plantebaseret livsstil, og det gik ikke som håbet.
Jeg havde ellers ideer til at tage en restaurantrunde i vores by efter forudgående studie af restauranternes menukort. Mit formål med besøgene var at hjælpe stederne til at inkludere vegetarer og veganere, samt andre potentielle klimaklare kunder ved at sætte én eller flere plantebaserede retter på menukortet.

Mine refleksioner og argumenter for en sådan restaurations-runde er:
– At velsmagende og sund plantemad er for alle.
– INKLUDER! INKLUDER! INKLUDER!
– Giv alle kunder samme muligheder for at vælge en ret fra menukortet, eller vælge fra buffetten.
– Retterne skal være fuld af velsmag (umami), og så skal de kunne mætte (planteproteiner)
– Kald retterne plantebaserede eller klimavenlige.
– Lad være med at kalde dem vegansk, da mange desværre har modstand mod det begreb, som kan stoppe deres nysgerrighed og lyst til at købe/smage retten.

For mig står det helt klart, at det er de kloge madsteder, som tager dette valg, og at de vil få flere  kunder i deres butik – fordi det er fremtiden. Samtidig står det også helt klart for mig, at såvel restauranter, som fødevarebutikker har et STORT medansvar for at rede klimaet.
Jo mere, jeg tænker over det , jo større fremstår butikkernes ansvar i et helhedsbillede.
Min svoger, som har boet mange år i udlandet, dels i Portugal og nu i Belgien er rystet over, hvor store kødportionerne er I Danmark, og hvor meget kødet fylder i butikkerne, og hvor billigt det er.
Hvad nytter det at opfordre danskerne til at spiser mindre kød for klimaet, når butikkerne uændret hyper kødet, som det vigtigste og stiller kølemontre med store udskæringer af kød på tilbud lige ved indgangen til butikken. Mit bedste bud er, at disse butikker skal betale en STOR kllimaafgift for deres salg af kød!! De må bære deres del af ansvaret.

Og hvorfor fik jeg så ikke gjort noget ved det???
Dunk, dunk… 😉
Jeg tror, det er fordi, jeg er så alene med det i vores by, og at udgangspunktet for plantebaserede retter ligger restauranterne så fjernt i Syddanmark. For mit vedkommende ville det være gavnligt, at være en del af et fællesskab / netværk, hvis jeg skal gribe til handling. Det vil også stille mig stærkere i relationen til restauranterne; at det ikke bare er mig som enkeltperson, der har en mission.

MEN… I det små fik jeg da præget mine omgivelser blandt andet ved at hjælpe min mand med at lave sundhedskurser på hans arbejdsplads. I alt 5 sessioner.
Først et foredrag i maj om fordøjelsen, hvor jeg stod for at lave vegansk frokost til 24 deltagere.
Hernæst 4 kursusaftener i efteråret med ca 12 deltagere og fælles madlavning.
Her kommer lige lidt billeder af de råvarer, vi fælles fik blev omdannet til velsmagende og sunde måltider.

Råvarer til frokostretter
Råvarer til frokostretter fra foredrag i maj 2019. Indlæggets coverbillede viser de tilberedte retter.
Farverige grøntsager
Råvarerne til temaaften om sunde plantestoffer; hokkaidosuppe og rødbedecarpaccio
Mad med sunde fedtstoffer
Råvarerne til temaaften om sunde fedtstoffer; quinoapilaf, kernebrød og æbletærte med nøddeis.
Blodsukkerstabil
Råvarerne til temaaften om blodsukkerstabil kost; jordskokkesuppe og kikærtesalat.

Plantebaseret julemad
Råvarerne til temaaften om sund plantebaseret julemad; fredsfisk, karrykikærtesalat, nøddefrikadeller, syltede rødløg, rødkålssalat.

Når jeg genser alle disse billeder, bliver jeg helt glad 🙂
Der er virkeligt blevet omsat mange skønne grøntsager til retter, som deltagerne tog positivt imod.
Kursisterne har planer om at fortsætte i 2020 med at mødes og lave mad i fællesskab, og de har udtalt, at det er plantemad, de vil lave sammen 😀

2019 var et specielt år for mig, idet jeg stoppede på mit arbejde, hvor jeg har været ansat i over 20 år. Jeg stoppede pga et vilkår om at skulle arbejde i treholdsskift, hvilket jeg har gjort i rigtig mange år.
Nu har jeg lovet min krop, at den i resten af dens arbejdsliv skal virke om dagen og sove om natten.
Jeg er et kanon dagmenneske med god dagenergi 😀
Det gik bare ikke så let at finde nyt dagarbejde. Derfor har jeg været ledig det meste af 2019 med god tid til f.eks at hjælpe min mand med hans kurser, til at udvikle nye retter, til at blogge og lignende.
Fra 2. januar 2020, starter jeg nyt arbejde 😀
Jeg forventer derfor i en opstart at have mindre tid til at blogge.

Velkommen 2020

Jeg elsker at stå foran et nyt år. En tom kalender, som skal fyldes ud, og som åbner for drømme og forestillinger om, hvad der mon kommer i kalenderen i løbet af året.

Frem til sommer byder året på nyt arbejde for mit vedkommende. Spændende og jeg glæder mig.
Som det madmenneske jeg er, gør jeg mig allerede tanker for betydningen af mit nye arbejde i forhold til vores mad. Mit vækkeur kommer til at ringe kl 5 på arbejdsdage Og jeg får en del transportid!
– Hmm! Hvad laver jeg af sund, nem og hurtig morgenmad?
– Måske bliver det endnu mere vigtigt at foodpreppe pålæg for sunde energigivende madpakker.
– Vi vil heller ikke gå på kompromis med vores sunde og varierede plantebaserede aftensmad, her kan en madplan blive ret hjælpsom.

Jeg har for vane i forandringer at lave mig nogle strategier for, hvordan jeg kan gribe det an.
Jeg ved samtidig, at min mand i 2020 får travlt med sit arbejde og uddannelse, så jeg prøver at være realistisk med mine ideer.
Jeg kommer til at foodpreppe ret måltrettet – det vil sige bruge tid på at forberede pålæg og tilbehør – for at gøre det nemt for os at holde vores sunde madvaner og bevare vores gode energi 🙂

Foodprepping frokost
Foodprepping til madpakker
Food prepping til frokost/madpakker
Mere food prepping til madpakker

Ønsker for veganermor.dk 2020: 

Jeg tænker, det vil være klogt, at lave nogle fortsæt for bloggen, som lægger sig op af min virkelighed.
Jeg vil fortsætte med at holde fokus på og lave temaer omkring foodprepping.
Jeg får selv behov for at være velforberedt med mad, og det vil give mig ekstra energi, hvis jeg også sætter mig for at dele ideer og arbejdsgange via bloggen. Herved holder jeg også fast i vigtigheden af at prioritere vores TID til at lave mad. Vi prioriterer TIDEN til madlavning, fordi vores mad holder os raske. Det er vi ikke et sekund i tvivl om, og vi ønsker at forblive raske.

Som noget nyt vil jeg dele ideer til madplaner via bloggen og FB.
Jeg får selv behov for ret konsekvent at lave ugentlige madplaner, for at gøre hverdagen mere enkel, og for ikke at køre sur i den daglige madlavning. Og igen for at prioritere vores TID mest fornuftigt.
Med madplaner kan vi handle ind mere effektivt til en uge af gangen og undgå hovsaløsninger. Og vi binder ikke energi på hver dag at skulle tænke på morgendagens måltider. Med madplaner kan vi også planlægge lettere maddage med rester eller salater og lignende alt efter ugens aktiviteter.

Jeg vil fortsat hold fokus på vigtigheden af at bruge TID på at lave mad.
Samt finde sundhedsargumenter for at lave mad fra bunden af hele og uforarbejdede råvarer med en variation af farverige planter og svampe.

Der skal også være plads til sjov og innovation af nye retter og koncepter.
For at være realistisk med min TID, vil jeg ikke lægge mig fast på store nytårsfortsæt for 2020.
Men jeg vil elske ved udgangen af 2020, hvis jeg kan se tilbage på hændelser eller situationer, hvor jeg fik en positiv indflydelse for nogen eller noget via bloggen eller min plantebaserede livsstil.
Måske min mand og jeg skal lave flere ting sammen omkring plantebaseret sundhed med udgangspunkt i hans uddannelse til kostvejleder…  til fordel for personers – og eller klodens sundhed?

E-bog om tærter
Jeg arbejder på at lave en E-bog om tærter i samarbejde med ældste søn. Vi forventer, den bliver en realitet til sommer.

Tak til alle følgere på Veganermor.dk, og til jer som kommer forbi og lader jer inspirere.
Det er Jer, der gør det sjovt og meningsfyldt at blogge om veganermad.

Jeg vil gerne ønske alle

ET RIGTIG GODT NYTÅR!

4 Comments

  1. Connie Ehmsen Reply

    Kære Helle.
    mvh til dit nytårsforsæt, så synes jeg bare, du gør det SÅ flot. Jeg er vild med dine nyhedsbreve og opskrifter. TAK TAK TAK
    mvh Connie

    • Helle Reply

      Hej Connie
      Tusind tak for din dejlige og positive kommentar.
      Den varmer og giver endnu mere lyst til at blogge og dele opskrifter og ideer 🙂
      Kærlig hilsen
      Helle

  2. Betina Inauen Reply

    Kære Helle
    Godt nytår. Tak for dig og alt det du gør og inspirerer med. Tak for dit store arbejde og al den energi og alle de tanker og al den handling, du lægger i, at gøre verden til et bedre og mere kærligt sted for os alle. TAK!!! Du er til stor inspiration, og jeg har meget glæde af din blog og dine opskrifter, især har veganer svampepostejen været et stort hit, i mange varianter 🙂 Held og lykke på dit nye arbejde, jeg håber ikke, at det betyder, at du sælger ud af din sjæl og integritet. Du har fat i SÅ meget godt her, både værdimæssigt og forretningsmæssigt, og hvis du har brug for/lyst til sparring eller samarbejde om målet at inspirere og gøre verden (mere) vegansk, så vil jeg elske at have en snak med dig om mulighederne 🙂 Kærlig hilsen og rigtig godt og inspirerende nytår til dig og din familie. Betina, 50709048

    • Helle Reply

      Hej Betina
      Tusind tak for en super anerkendende og opløftende kommentar.
      Den varmer mere end du aner 😀
      Bloggen er min hobby, og et positivt sted, hvor jeg udlever en del af min passion for plantebaseret mad.
      Samtidig gør det godt at vide, at det kan hjælpe og måske præge nogen til en mere bæredygtig livsstil.
      Jeg har vagt, at beholde bloggen uvildig og uden reklamer, derfor er jeg nød til at have en indkomst ved siden af.

      Jeg er sygeplejerske, og specialiseret omkring neonatale børn (for tidligt fødte og syge nyfødte), hvilket jeg også er glad for.
      Efter et års pause i mit arbejdsliv pga et ønske om KUN at arbejde om dagen, er jeg startet på et nyt sygehus i samme speciale.
      Jeg skal lige prioritere mit krudt her til en begyndelse, men jeg er på deltid fordi jeg også VIL have tid til at kunne drive bloggen.

      Når jeg lige er faldet godt til det nye sted, vil jeg super gerne tage imod dit tilbud om sparring/samarbejde.
      Jeg vil oprigtig gerne præge mine omgivelser endnu mere i en vegansk retning.
      Hvis jeg må ringe eller skrive til dig om et par måneder?

      God weekend
      Kærlig hilsen
      Helle

Kommentér

Navigate