Veganermor.dk fylder fem år

I dag, påske mandag, fylder Veganermor.dk fem år.

Tænk at der allerede er gået fem år?

Hvis jeg tænker 5 år tilbage, kan jeg huske, hvor spændt jeg var på den nye verden, som jeg begav mig ind i. En verden, jeg glædede mig vildt meget til at blive en del af.
Veganske bloggere som Månebarnet, Mia Sommer, Englerod, Kærlighed og Kikærter var en kæmpe hjælp for mig, da jeg i sommeren 2015 pludselig fik den udfordring, at begge mine sønner blev veganere. Jeg oplevede, at hele mit madrepertoire blev nulstillet. Heldigvis fandt jeg en måde at navigere i vores nye verden på. Så godt endda, at jeg fik lyst til at få min egen blog, hvor jeg kunne blogge om, hvordan det var for mig at blive veganerforældre og dele opskrifter på veganiserede familielivretter. Måske kunne jeg herved hjælpe og inspirere andre nye veganske familier, som måtte lande i samme situation som os. Det var med denne intention, at bloggen Veganermor.dk opstod for fem år siden 😀

Med dette indlæg fejrer jeg mig selv, laver et lille tilbageblik og gør en slags status.

Release
Release af bloggen 26.marts 2016, fuld af spænding og forventninger.

Du kan læse mit allerførste indlæg HER

Min egen udvikling:

Jeg startede bloggen uden selv at være 100% plantebaseret men blev det efter relativt kort tid. Jeg er vild med det plantebaserede køkken og savner virkelig slet ikke noget fra min tidligere madstil. Der har åbnet sig nye døre for spændende, farverige og kreative muligheder i min madlavning. Selv efter 5 år afprøver jeg næsten hver uge nye retter, nye smage og sammensætninger af planter. For mig giver det total glad energi at boltre mig i dette grønne univers.

Det er ikke kun omkring maden, jeg har forandret mig. Det er, som om jeg er landet i en konstant forandringsproces, hvor der hele tiden er et næste bedste skridt at tage. Vi gør op med vaner, tankeløse traditioner og overforbrug. I alle vores handlinger tænker vi mere og mere i bæredygtighed. Vi handler i genbrug og genanvender/gentænker de ting, vi har. Der er blevet en hel sport for os. På værdiplan har vi ændret bevidsthed og ønsker et styrende værdisæt, der i højere grad handler om kærlighed til kloden, dens mennesker og dyr end om vækst og økonomi.

I hele vores nære familie med børn og svigerbørn er vi sammen om den plantebaserede livsstil og et bæredygtigt mindset, hvilket er super dejligt og et vigtigt omdrejningspunkt for min drivkraft til vegansk madlavning og min øvrige udvikling. Til sommer kommer vores første barnebarn til verden, hvilket uundgåeligt vil bidrage med en ny udfordring både madmæssigt og forbrugsmæssigt. En udfordring jeg er helt klar til 😀

En plantebaseret livsstil i bevægelse:

Der er sket super meget de sidste fem år i den “veganske verden”. Flere og flere spiser plantebaseret og tænker på klimaaftryk, bæredygtighed og dyrevelfærd. Udvalget af veganske madvarer og produkter i butikkerne er vokset virkelig meget, og der kommer hele tiden nye til. Udvalget af veganske restauranter er ligeledes vokset de sidst 5 år – dog mest i de store byer og særligt i København. Desværre ikke i Kolding, hvor jeg bor.

På de sociale medier kan man også tydeligt se udviklingen. Da jeg lancerede Veganermor i 2016, kom jeg (som jeg husker det) med på en liste med nogen og tyve veganske bloggere. I dag er der oplistet 75 veganske bloggere hos Vegansk Forening, og måske er der endnu flere.

Hvor er vi lige nu:

Lige nu tænker jeg, at der er HÅB for forandring i en mere klima- og dyrevenlig retning!
Som jeg ser det, sker der nemlig noget stort, som tager os skridtet videre:
* Der er en begyndende og mere tydelig diskurs / stemme i samfundet om, at vi skal reducere vores forbrug af kød for klima, sundhed og dyrevelfærd.
* Både internationalt og nationalt er der kommet nye kostråd, som anbefaler mere grønt, mindre kød og flere bælgfrugter for klima og sundhed.
* Herhjemme sætter politikere den grønne omstilling på dagsordenen med visioner om, at Danmark skal være førende i omlægning af landbrugsarealer til dyrkning af planteføde til mennesker.
* Og selv i reklamer på fjernsynet i den bedste sendetid med mange seere, er stemmen flyttet ind og snakker om, at vi skal spise mindre kød af klimahensyn.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

TAK til DVF

Jeg vil gerne hylde Danmarks Vegetariske Forening (DVF), som gør et helt koloenormt stort og intelligent stykke arbejde. DVF arbejder på rigtig mange fronter – lige fra workshops i skoleklasser til penselstrøg på et mere overordnet plan. Støt dem gerne med et medlemsskab 🙂
Dette er en anbefaling fra hjertet og min personlige reklame for foreningen 😉

Dansk Vegetarisk Forening gør et kæmpe stykke arbejde for at få den grønne omstilling på dagsordenen…. Og lykkes ret godt med det. Du kan melde dig ind i DVF HER

Hvordan ser fremtiden ud?

“Hvad så Veganermor – Du tar’ vel 5 år mere?”
Jeg ved det faktisk ikke. Jeg elsker at blogge, og tiden flyver, når jeg sætter mig til tasterne for at skrive, redigere billeder og alt det, der hører med. Men jeg har en pågående drøftelse med mig selv om, hvorvidt jeg prioriterer min tid rigtigt. Er der noget, jeg ikke når nok, når jeg bruger så meget fritid på bloggen? Er der noget vigtigt, jeg forsømmer? Har jeg betydning nok for mine omgivelser med det, jeg laver, er jeg så stor en inspirationskilde for nogen, at det berettiger min virke og trumfer de ting, som jeg måske ikke når? Jeg har faktisk ikke særlig meget føling med, hvilken berøringsflade/betydning jeg har, med det jeg blogger om. Bruger jeg min tid optimalt? Jeg håber,alle disse overvejelser giver mening.

Lige nu er dette kun refleksioner, og jeg fortsætter med at blogge om mad og opskrifter et stykke tid endnu. Jeg kommer oftest i en tilstand af flow, når jeg blogger, og der er noget skønt ved at forsvinde i tid og sted. Bagsiden af den medalje er, at jeg måske i virkeligheden havde andre planer den dag 😉

Bloggen holder fri resten af april, så jeg kan få løbet haven i gang. Jeg vil fortsat være lidt aktiv på Instagram og Facebook. Til maj har jeg planer om indlæg som “Trick til flere bælgfrugter”,  “Mungbønne-ærtespread”, “Pinsefest” og andre dejlige indlæg.

Lad os nu feste og fejre de 5 år:

5 års fødselsdag
Veganermor.dks 5 års fødselsdag

Lidt Coronahår har man vel al tid – sorry 😀
“Hvordan skal jeg fejre bloggens fødselsdag?” 
Jeg har haft rigtig mange tanker og ideer og er landet helt simpelt på pølser og hotdogs. Meget ulig mig og så alligevel ikke. Jeg har en kategori på bloggen, som hedder “slow fastfood”, fordi når jeg laver fastfood (hotdog, burger, nachos o.l.), laver jeg det fra bunden, hvilket absolut ikke gør det til hurtig mad. Jeg har valgt at fejre fødselsdagen med hotdog, fordi pølsen til hotdoggen, nemlig falafelwurst er min egen opskrift. Falafelwurst er nok den opskrift, jeg er mest stolt af at have bidraget med 😀

Falafelwurst og hvidvin:

5 års fødselsdag med falafelwurst
Værsgo’ så er der serveret hotdog med falafelwurst og hvidvin

Vi har lavet det hele selv altså bortset fra sennep og ristede løg. Min mand har bagt glutenfri pølsebrød efter en opskrift af Karina Baagø. Falafelwurstene er selvfølgelig hjemmelavede, ketchup, remoulade, agurkesalat og fermenteret rødkål ligeledes. Tilsammen virkelig en skøn sammensætning af smage. Absolut en værdig 5 års fødselsdagsservering. Jeg føler mig super heldig 🙂
Psst… Falafelwurst smager lige så fantastisk med købepølsebrød og købedyppelse 😉
Her kommer lige lidt flere billeder og derefter links til opskrifterne.

5 års fødselsdag
Værsgo – Lille selskab på 3 personer.
5 års fødselsdag
Hver især laver selvfølgelig sin egen hotdog
5 års fødselsdag med falafelwurst
Hotdog med falafelwurst, sennep, remoulade, ketchup, ristede løg, fermenteret rødkål og agurkesalat.
5 års fødselsdag med falafelwurst
MUMS! og TILLYKKE!

Opskrifter:

Falafelwurst
Glutenfri. Falafelwurst er et bud på en sund vegansk pølse, f.eks til hotdog. Portionen giver 25-30 stk.
Se opskriften
Falafelwurst
Tomatketchup på rosiner
Glutenfri, sukkerfri. Fra bogen "Køkkenrevolution på høje hæle" af Oscar Umahro
Se opskriften
Tomatketchup på rosiner
Vegansk remoulade
Glutenfri. Lav selv ingredienser som mayonnaise og pickles, eller køb det færdigt.
Vi bruger tit Hellmanns veganske mayonnaise til remouladen. Det fungerer super godt.
Se opskriften
Vegansk remoulade
Fermenteret rødkål med rødbede og fennikelfrø
Opskriften svarer til et glas på 500 ml. Illustrationerne viser fermentering af kål til 4 glas af 500ml.
Se opskriften
Fermenteret kål

Du kan finde opskriften på mandens glutenfrie pølsebrød HER
Min mand lader dejen hæve i et firkantet fad, skærer den herefter i form som pølsebrød, som lægges på en bageplade. Brødene hæver noget under bagning.

Indtil videre en super dejlig dag med både snevejr og solskin.
Jeg tænker selv på bloggens første 5 år som fulde af solskin.

4 Comments

 1. Yvonna Husballe Reply

  Stort tillykke med din fem års fødselsdag. Jeg har fulgt dig rigtig meget men blev for ca. 1½ år siden erklæret histaminintolerant og glutenintolerant så der er en masse ting jeg desværre ikke spiser i dag. Det betyder opskrifter med bønner, linser, ærter, tofu, hvede, rugmel, alle citrus ting er no go for mig så det er lidt besværligt at være veganer så lige nu prøver jeg at finde et proteinpulver så jeg kan få proteiner nok som veganer og så må jeg finde ud af hvad jeg ellers kan spise så en opdagelsesrejse ind i et nyt madunivers. Følger dig dog stadigvæk. Stort kram ti dig herfra <3

  • Helle Reply

   Hej Yvonne
   Tak for fødselsdagshilsenen.
   Stor medfølelse herfra med de restriktioner, der er kommet ind over dine madmuligheder.
   Godt du vender til en opdagelsesrejse.
   Du har ret i, at det gør det svært at spise vegansk, da du jo har brug for nogle gode proteiner. God ide med proteinpulver.
   Får du hjælp fra en ikke-lægelig side til din kostsammensætning? Og har du undersøgt, om du kan bygge tarmslimhinde og tarmbiota så godt op igen, at du kan begynde at tåle nogle af de udelukkede fødevarer igen? (bare nysgerrig)
   Heldigvis er der stadig meget, du kan spise.
   Af retter hos mig, tænker jeg straks på quinoapilaf og i det hele taget quinoa.
   Mange af mine retter er glutenfri.
   Kål og jordskokker lyder det også til, at du tåler.
   På 1½ år har du sikkert allerede fundet et set-up for dagens måltider?
   Pøj, pøj, pøj med din rejse. Jeg skal nok tænke på dig, når jeg falder over lækre retter, som du tåler.
   Kærlig hilsen Helle 🙂

 2. Rikke Jull Sillesen Reply

  Kære Veganermor
  Hjerteligt tillykke med de 5 år som Blogger 🇩🇰🇩🇰😊😊
  Mht om du er en inspirationskilde for andre kan jeg jo kun svare for mig selv. Jeg synes du er meget inspirerende og jeg holder meget af at “surfe” rundt på din side og nyde billederne af dine enormt kreative opskrifter. Dine tærteopskrifter har hjulpet mig videre med tærtebagnigen, da denne del også har været svær for mig at gøre vegansk og jeg er meget glad for din “tærtebog”
  Ligeledes har du inspireret mig til at springe ud i at eksperimentere med fx læx og citrusuniversalen er genial.
  For min skyld må du hellere end gerne fortsætte – i det omfang det giver mening for dig – måske giver det sig selv når der kommer et nyt familiemedlem – tillykke med det.
  Hvad du end finder frem til ønsker jeg dig det bedste 😊😊
  Mvh Rikke

  • Helle Reply

   Hej Rikke
   Tusind tak for din positive kommentar.
   Det glæder mig super meget, at du kan bruge mine opskrifter, og at du bliver inspireret til selv at eksperimentere 🙂
   Jeg har svært ved at forestille mig ikke at skulle blogge. Omvendt har jeg jo før lavet nogle kovendinger i mit liv.
   Måske kan jeg finde en måde at gøre en større forskel på.
   Kærlig hilsen Helle 🙂

Kommentér

Navigate