Salat med sorte ris og sprøde jordskokker

Salat med sorte ris og sprøde jordskokker var en del af juleaftens-middagen sidste år, og det bliver den også i år. Sorte eller vilde ris og kål giver salaten substans, røde druer giver sødme, og de sprøde jordskokker giver knas og er helt magiske. Alle var vilde med salaten.

Den oprindelige opskrift er fundet i bogen “Green Kitchen Stories”, som er skrevet af Luise Vindahl og David Frenkiel. Deres salat er med vilde ris, rødkål, druer og salatgrønt.

Salat med sorte ris og sprøde jordskokker
Salat med sorte ris og sprøde jordskokker

Vi vælger i år at lave salaten med sorte ris, druer, rosenkål og palmekål, hvor vi vælger rosenkål fremfor rødkål, fordi vi har planer om også at lave en luksus rødkålssalat. Hvis vi kommer rødkål i ris-salaten, vil salaterne komme til at ligne hinanden for meget 🙂 Bare for at være lidt nørdet 😉
Vi har endnu ikke prøvet at lave salaten i omtalte version med rosenkål, men da fintsnittet, rå rosenkål smager overraskende dejligt, tænker jeg, at det kan kun gå godt.

Hjerternes jul

Sidste år serverede vi salaten sammen med en vegansk svampepostej efter en opskrift fra Anette Harbech Olesens bog “Mad for livet”. I næste indlæg på veganermor.dk vil jeg dele opskriften på denne dejlige postej:

Svampe-nøddepaté og salat med sorte ris og jordskokke
Vegansk svampepostej og salat med sorte ris og sprøde jordskokker

Opskrift på salat med sorte ris & sprøde jordskokker:

Salat med sorte ris og sprøde jordskokker
Print Recipe
Glutenfri. Opskriften er inspireret af "Green Kitchen Stories"
Salat med sorte ris og sprøde jordskokker
Print Recipe
Glutenfri. Opskriften er inspireret af "Green Kitchen Stories"
Ingredienser
Dressing
Antal personer:
Instruktioner
  1. Forvarm ovnen til 200 grader
  2. Skrub jordskokkerne og skær dem i skiver på 1 cm. Læg dem på en bageplade, dryp dem straks med oliven olie og drys med salt, peber og timian.
  3. Bag dem i ovnen i 45 minutter, til de er bløde indeni og gyldne og let sprøde udenpå.
  4. Tilbered imens risen: Bring 7½ dl vand i kog, og tilsæt de skyllede sorte ris (vilde ris) og 1 tsk salt. Skru ned for varmen, og lad risene simre under låg i 40 minutter. Hæld det overskydende vand fra.
  5. Rør ingredienserne til dressingen grundigt sammen, og stil den derpå til side.
  6. Kom risen i en stor skål eller på et stort fad. Lad køle lidt af. Tilføj druer, fintsnittede rosenkål, og fintsnittet palmekål eller andet grønt - Hvis du som jeg bruge kål, har den godt af at blive vendt med dressingen, men hvis du vælger brønkarse i stedet for, så brug det som pynt, drysset over salaten.
  7. Hæld dressingen over salaten og bland godt - evt. med fingrerne.
  8. Læg til sidst de sprøde jordskokker henover salaten og server.
  9. Her serveret sammen med sidste års valg af julesteg - Svampepostej lavet efter Anette Harbech Olesens opskrift fra hendes bog "Mad for livet".
    Svampe-nøddepaté og salat med sorte ris og jordskokke
  10. Og her serveret med svampepostej og rødkålsråkost
    Salat med sorte ris og sprøde jordskokker
Recipe Notes

Luise og David blander jordkokkerne ned i salaten. Det kan vi ikke nænne, da deres sprødhed så ikke kan bevares. Derfor vælger vi at toppe salaten med de sprøde jordskokker.
Rester af salaten smager stadig dejligt dagen efter, også selvom jordkokkerne er blevet bløde 🙂

Hjerternes jul
Hjerternes jul

Kommentér

Navigate