Falafelwurst

Falafelwurst er lavet af falafelfars, som er tilsat noget stivelse og krydret lidt anderledes end til falafler. Farsen til falafelwurst formes og trilles til pølser og bages i ovnen.
Og når jeg selv skal sige det, er falafelwurst faktisk blevet et ret vellykket eksperiment.
Jeg deler en opskrift i dette indlæg.

Falafelwurst
Et helt fad hjemmelavede falafelwurst

Det hele startede hos Ikea i sommers, hvor sønnerne fik mig lokket til at spendere veganske hotdogs. Indtil da har vi kun set billeder af og læst om disse hotdogs – men ikke smagt dem.
Ikeas veganske hotdog består af et hvidt pølsebrød, en vegansk pølse, sennep, rødkål og ristede løg.
Den smager super dejligt. Det drejer sig om en ganske lille hotdog til 10 kr, og måske derfor gik jeg på kompromis med, at jeg ellers ikke spiser hvidt brød. Jeg synes det er interessant, at de kommer rødkål på, og selve hotdogpølsen pirrede min hjerne så meget, at jeg selv måtte igang med en efterligning.  Resultatet er, at jeg nu for første gang i rigtig mange år har serveret hotdog for familien.

inspirationskilde til falafelwurst.
Ikea hotdog

Jeg går jo op i, at mad skal være rig på næring. Hvis jeg får lyst at spise junkfood, og jeg selv laver det, så forsøger jeg altid at forvandle junkfooden til et mere ernæringsrigt alternativt – altså pille junken ud og erstatte det med noget, som kroppen kan genkende som ernæring. Af samme grund har jeg i flere år fravalgt pølser og dermed hotdogs p.g.a. det hvide brød og den mærkelige pølse.

Det, som skete for mig i Ikea, var helt utilsigtet. Da jeg opdagede, at pølsen havde karakter og konsistens af falafel, og at den smagte godt, vågnede min hjerne:
“Hallo Veganermor – det kan du da selv lave!!”
Hjernen begyndte lige med det samme og helt af sig selv innovativt at ændre på vores gængse falafelfars. På vej hjem i bilen fik den styr på, hvad jeg kunne gøre anderledes for at få farsen til at smage af pølse og til at kunne formes som pølser.  Siden har jeg eksperimenteret, og når vi har lavet falafler, har jeg taget 1/3 af farsen fra for at afprøve ideer og lavet pølser af denne tredjedel.

Falaffelwurst
Falafelwursts på vej til hotdogs
Falaffelwurst
Hotdog

Denne gang har jeg lavet falafelwurst af en hel portion falafelfars. Der er blevet 25-30 falafelwurst.
Vi har smæsket os i hotdogs + der er kommet “pølser” i fryseren.
I vores husholdning tror jeg egentlig, det er mere passende at dele portionen og lave 1/3 til falafelwurst og 2/3 til falafler, når man nu alligevel er i gang.
Forskellen på de to ting er, at der er spidskommen i falaflerne men ikke i “pølserne”, som i stedet er tilføjet mere røget paprika, sennep, karry, majsstivelse, loppefrøskaller og chiafrø.

“Må man spørge Veganermor, hvorfor du har hvidt brød i dine hotdogs, sagde du ikke lige…?”
Det må du gerne spørge om. En stor del af smagsoplevelsen ved at spise hotdog er forbundet til det hvide pølsebrød. For at kunne vurdere falafelwurstens potentiale, og give den en ærlig chance, har jeg kommet den i et hvidt brød og toppet den med klassisk hotdogtopping, nemlig ketchup, sennep, remoulade, ristede løg og agurkesalat. Wursten ER bestået!! –  og jeg lover, at det er rigtig godt 😀
Min næste udfordring er at bage et sundere pølsebrød og få afprøvet en rødkålstopping 😉

Hotdog med falafelwurst
Hotdog med falafelwurst

“Hvorfor kalder du dem egentlig falafelwurst?”
Hmmm!!  Det har min mand også spurgt mig om.
Det er et navn, min hjerne ret hurtigt kom op med, og så fik den lov til at bestemme 🙂

Du kan finde en opskrift på hjemmelavet ketchup med rosiner HER
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet remoulade HER

Opskrift på falafelwurst:

Falafelwurst
Print Recipe
Glutenfri. Falafelwurst er et bud på en sund vegansk pølse, f.eks til hotdog. Portionen giver 25-30 stk.
Antal personer
6
Antal personer
6
Falafelwurst
Print Recipe
Glutenfri. Falafelwurst er et bud på en sund vegansk pølse, f.eks til hotdog. Portionen giver 25-30 stk.
Antal personer
6
Antal personer
6
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Sæt tørrede kikærter i blød i koldt vand 8-10 timer, eller natten over. Hæld vandet fra de iblødsatte kikærter. (De skal IKKE koges først!!)
  2. Falafelwurst
  3. Hvis du bruger minihakker og stavblender, fremfor foodprocessor, kan det være en stor fordel at hurtighakke kikærterne som det første.
    Falafelwurst
  4. Tilføj ærter. olivenolie, vand og citronsaft. Blend med en stavblender eller en foodprocessor.
    Falafelwurst
  5. Falafelwurst
  6. Herefter kan resten af ingredienserne røres i ved håndkraft.
  7. Hak og tilsæt meget finthakket løg, hvidløg, chili og persille. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen. Lad farsen hvile 20-30 minutter.
    Falafelwurst
  8. Smag til men vær opmærksom på, at smagen er lidt speciel. Du skal kunne smage den røgede paprika.
  9. Form farsen til pølser. Dette gøres nemmest ved at benytte et stykke bagepapir eller madpapir ved siden af pladen. Form først en aflang klat fars på papiret og tril herefter til ønsket størrelse pølse. Flyt pølsen over på en bageplade med bagepapir. Kan også formes og trilles direkte på bagepladen, men det sviner lidt (ses i ve. række på billedet 😉 ).
    Falafelwurst
  10. Bages i ovnen ved 180 gr varmluft i alt 20 min. Først 10minutter på den ene side, hvorefter de vendes og bages 10 minutter på den anden side.
  11. Spises f.eks som hotdog, hvor de kan varmes op på en pande i lidt olie og opnå lidt sprødhed. - Dog ingen knæk 😉
    Falafelwurst i hotdog
  12. Velbekomme
    Falafelwurst i hotdog
Recipe Notes

Ærterne kan erstattes af 200 g bagt sød kartoffel.
Man kan sagtens nøjes med kikærter og undlade både ærter og sød kartoffel.
"Pølserne" kan opbevares i køleskab 5-7 dage og kan også fryses.
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet ketchup HER
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet remoulade HER
Du kan finde en opskrift på falafler HER
Hvis du, (som jeg tit gør) vil lave falafler og samtidig en mindre portion pølser, kan du følge falafelopskriften og undlade spidskommen. Tag 1/3 af farsen fra, kom herefter spidskommen i den store portion, og bag dem som falafler. Den lille portion tilsættes ekstra karry, sennep, røget paprika og 1 spsk maizena, 1 spsk loppefrøskaller, 1 spsk chiafrø, røres godt, hviler 20 minutter, formes til pølser og bages som angivet i denne opskrift.

2 Comments

  1. Ang. pølsebrød, så har den økologiske pølsemand, som har sin pøsevogn ved Rundern, fortalt mig, at hans pølsebrød er lavet af langtidshævet dej, lavet på surdej. De brød som rigtig godt.

    • Helle Reply

      Det lyder lækkert 🙂 Og det lyder som et godt sted at starte med at udvikle.
      Min mand vil gerne lave nogle glutenfri pølsebrød, og det gør han sig nogle tanker for.
      Tak for din kommentar 😀

Kommentér

Navigate