Broccoliboller med nøddeost er en eminent måde at spise “brød” på uden at spise korn og mel. (Hvis man vel at mærke ønsker at udelade det i en periode). Det er samtidig en eminent måde at inkludere mere kål – “under cover”. Mel-delen i broccoliboller består af finthakket broccoli, mandler og kikærtemel. Vupti! får man lige indtaget en god portion grøntsager fra morgenstunden. Det er sjov mad, hvis du spørger mig.

Disse broccoliboller er inspireret af en opskrift fra bogen “Kålhydrater” af Anette Sams. Og er igen en opskrift fra Jane Faerber. Bollerne er veganiseret ved at udskifte hønseæg med “æg” af loppefrøskaller, og ved at bruge nøddeost som pålæg fremfor ko-ost.
Bollerne er overraskende nemme at bage. Foodprocesseren klarer det meste, og resten røres i med håndkraft. Dejen er nem at arbejde med. Det er virkelig WIN! WIN! WIN! Hvis bollerne ikke spises med det samme, opbevares de i køleskabet, og så runder de lige brødristeren, inden de smøres med nøddeost eller andet pålæg.

Jeg har efterlignet Jane Faerbers version af pålæg til bollerne; ost, grønt og rød peber, men man kan jo sagtens spise bollerne med andet pålæg efter fantasi og præferencer. Jeg forestiller mig en skøn frokostversion af broccolibollen med hummus, grønt og oliven og lignende.
Cashewnøddeost:
Cashewnøddeost er en dejlig smørepålæg, som er morgenmads-egnet – eller – det var i hvert fald sån’, jeg tænkte, før jeg fik vendt op og ned på det hele og fik startet på at spise kålretter, som morgenmad. Men osten smager skønt og kan spises på alle tider af døgnet 😉
Der er lidt ahornsirup i opskriften, som skal udelades i en kompromisløs uge.

Opskrift på Broccoliboller:

Ingredienser
- 400 g broccoli
- 50 g spinat (eller ekstra broccoli)
- 4 spsk loppefrøskaller
- 2½ dl vand
- 100 g mandler
- 100 g kikærtemel
- 1-2 tsk salt
- lidt peber
- solsikkekerner til drys
Sådan gør du
- Start med at lave ”æggene” ved at blande loppefrøskaller og vand og sæt til side.
- Rengør broccoli og del i buketter. Rengør spinat og dup tør.
- Hak mandlerne til groft mel i foodprocessoren. Tilsæt broccoli og spinat og blend det fint.
- Tilsæt loppefrøskal-geleen og blend det sammen til en fedtet dej, tilføj evt. ½ dl vand mere, hvis geleen er blevet for fast.
- Hæld dejen i en skål. Rør kikærtemel, salt og peber i dejen, lad den hvile ca. 5 min.
- Form dejen til boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir,tryk dem let flade.
- Drys bollerne med solsikkekerner og bag dem ved 180 g varmluft i ovnen 20-25 minutter.
- Tag dem ud og lad dem afkøle.
- Skær en bolle over, smør med”ost” og kom grønt og rød peber i. Spis gerne en kålsalat til.