Vegansk wok

Wok-retter er buffer-mad i vores veganske køkken 🙂
Vi laver mad i wokken, når vi har travlt, når vi ikke kan finde på, hvad vi skal lave, eller når vi har mange grøntsagerester, som skal udnyttes – og indimellem også bare af lyst.
Vi laver wok-mad flere gange om måneden  😉

For os er wok  en helt bestemt måde at lave mad på. Den er altid forskellig men alligevel ret ens.
Wok-mad er “mad med god samvittighed”, hvor der snittes et bjerg af forskellige grøntsager, som svitses sammen i wokken og krydres med friske eller tørrede krydderurter og sojasauce samt tilføjes bønner og nødder. Vi spiser wok sammen med ris, pasta, bønne-pasta eller quinoa og som ekstra tilbehør, har vi som regel sød chilisauce eller mangochutney. MUMS 😀

Vegansk wok
Grøntsagsrester til vegansk wok – mad med god samvittighed 🙂

Kvalimad.dk skriver om wokmad:
“For at forstå wokmad er det bedst, hvis man forstår den baggrund, wok’en normalt bliver brugt i. Nemlig asiatisk bonde og gadekøkken. Fattige mennesker der forsøger at få mest muligt ud af mindst muligt.
Den runde bund gør, at man kan stege uden at bruge alt for meget fedt. Olien ser ud af meget i en wok, men der er faktisk mindre, end man bruger på en flad pande.
Man tilbereder heller ikke i ret lang tid på en wok. Så selvom den skal være meget varm, så bruger den relativt lidt energi.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Wokmad bliver samtidig spist med pinde. Det har en betydning for, hvordan man udskærer sine ingredienser. De skal være så små, at man kan få dem i munden. Der er jo ingen kniv til at skære dem over med. De skal samtidig være store nok til, at man kan holde på dem med to pinde.
Stegetiden for ens ingredienser er afhængig af tykkelsen af dem. Jo tyndere man snitter dem, jo hurtigere bliver de stegt. Det er også med til at sætte energiforbruget ned.
Ved et heldigt tilfælde så går det hele op i en højere enhed med wokmad. Udskæringen støtter både spisestilen, smagen, sundheden og prisen. Den eneste negative pris er den tid, man bruger på forberedelsen. Det tager lang tid at skære det hele ud i den rette størrelse.
Den almindelige “wokudskæring” er tynde skiver i mundrette bidder. hvis man husker på ovenstående principper, er man egentlig ikke i tvivl om, hvordan ens ingredienser skal udskæres.

Det bedste ved wokstegning er, at grøntsagerne bliver så gode. Gyldne og stegte på ydersiden imens de stadigvæk er al dente at bide i. Det gør, at man får maksimal smag og næring ud af dem.
Nogle grøntsager skal tilberedes før, man får den bedste næring fra dem. Andre skal serveres rå. Nogen gange får man også forskellig ernæring med den samme grøntsag afhængigt af, om den er tilberedt eller rå. Wokstegte grøntsager er faktisk både rå og stegte samtidig, så jeg tror ikke, man får det sundere.”  – Max M. Rasmussen

Vegansk wok
Så er der klar til at wokke 😉

Opskrift på vegansk wok:

Vegansk wok

Vegansk wok

Ret: Hovedret, Wok
Antal: 4
Wokken kan laves efter kokkens fantasi og med de grøntsager, der er tilbage i køleskabet. Den kan også komponeres efter følgende ”skelet”, hvor en eller flere af grøntsagerne i hver gruppe er repræsenteret.

Ingredienser

Løg

  • løg
  • hvidløg
  • porrer
  • forårsløg

Kål

  • hvidkål (eller rødkål eller spidskål)
  • grønkål (rød eller grøn eller palmekål)
  • blomkål (broccoli)
  • rosenkål
  • savoykål
  • evt. anden kål

Andet grønt

  • rød peber (grøn eller gul peber)
  • gulerødder
  • grønne bønner
  • spinat (evt. andet bladgrønt)
  • svampe
  • ærter / majs

Smagsgiver

  • ½ rød chili (fintsnittet)
  • 2-4 cm frisk ingefær (fintsnittet)
  • Tamari (sojasauce)
  • evt. miso

Friske eller tørrede krydderurter

  • Timian, persille (eller oregano, basilikum, estragon eller andet )
  • ukrudt 😉 brændenælde (mælkebøtte, ramsløg, skvalderkål...)

Bønner

  • 1-2 ds bønner (sorte, hvide, butterbeans, kidneybønner, kikærter eller andre.)
  • evt edamamebønner

Nødder

  • 1 lille håndfuld cashewnødder

Tilbehør

  • brune ris (eller Quinoa, soyapasta, fuldkornspasta eller andet)

Serveres med

  • sød chilisauce (mangochutney eller andet)

Olie til stegning

  • 1 spsk jomfrukoksolie (er at foretrække - tåler høj temperatur)

Sådan gør du

  • Kog tilbehøret efter anvisning - ved brune / røde / sorte ris, som skal koges i >30 minutter, er det en god ide at sætte risene i kog, før der wokkes.
  • Forbered alle grøntsagerne ved at snitte dem i passende størrelser. Hak de friske krydderurter.
    Vegansk wok
  • Smelt kokosolie i wokken og svits grøntsager + krydderurter samtidig ved høj varme. Tilføj Tamari - sojasaucen, som udover at salte retten samtidig giver væde.
    Vegansk wok
  • Tilføj evt. en håndfuld cashewnødder.
  • Wokken er færdig, når grøntsagerne er lige præcis så møre, som du ønsker dem.
  • Server med ris og sød chilisauce/mango chutney
    Vegansk wok

Noter

Retten som den er illustreret i billeder gav mad til min mand og jeg i to dage + madpakke x1.
Wok kan fryses, hvilket jeg benytter for at samle madpakker til mine aftenvagter 🙂
Restewok kan anvendes koldt som topping på humushåndmadder 😀
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate