I aftes afholdt min mand og jeg en vegansk middag for to yngre par, som bor på vores vej.
Dette indlæg indeholder links til alle menuens retter 🙂
Historien bag gårsdagens veganske middag er, at min mand og jeg satte en vegansk servering på auktion sidste sommer til en gadefest, som fandt sted på vores vej.
Traditionen er, at der holdes auktion til gadefesten. En auktion, hvor alle, der deltager, bidrager med ting eller tjenester. De penge, som kommer ind til auktionen, går til næste års gadefest.
Auktionen er et rigtig festligt indslag 😀
Min mand og jeg havde uafhængigt af hinanden tænkt tanken, at vi kunne bidrage med vegansk mad til auktionen. Vi valgte at kalde “salgsobjektet” “en vegansk servering”, ud fra en refleksion over, om nogen overhovedet ville byde på vores bidrag til auktionen. Vi besluttede, at hvis interessen for vores veganske servering var lav, og kun indbragte 25 kr, så ville vi servere en kold øl og en skål peanuts 😉
Alt efter købesummen ville vi udvide serveringen 🙂
Helt uventet var der stor interesse, og serveringen blev budt op i en pris, hvor vi ikke var i tvivl om, at her var vi ude i en fin tre-retters middag. To yngre par slog sig sammen og “vandt” købet.
Det var super opløftende med så megen interesse 😀
I går oprandt så dagen, hvor vi serverede vores veganske middag, som bestod af følgende menu:
Indbagt linsesteg med bagte rodfrugter, julesovs og hvidkålssalat
Chokoladedessert med mynte og granola
Gæsterne bidrog med vinen til maden og kom oven i købet med blomster 🙂
Ikke bare lærte vi disse to par fra vores vej bedre at kende. De var også positive, glade og taknemmelige og et virkelig inspirerende selskab 😀
Det viste sig, at det ene par var ret plantebaserede i deres madvalg. Og det andet par var meget åbne.
Gæsterne gik herfra godt mætte og med en udvidet nysgerrighed omkring plantebaseret mad.
En helt igennem dejlig aften – Jeg er glad for, at vi turde investere lidt af os selv i sådan en event 😀
Vores gæster har opfordret os til at gentage bidraget til dette års gadefest. De vil helt bestemt fraråde, andre at byde på det, og selv påtage sig den tunge byrde 😉
Forberedelser til auktionsmiddagen:
Vi har selvfølgelig udvalgt menuen efter vores egne store favoritretter, og også skelnet til logistikken omkring både tilberedning og servering af maden.
Vi ville gerne selv kunne sidde med ved bordet så meget som muligt.
Jeg deler gerne dele vores “taktik” 😉
Hokkaidosuppen kan med fordel laves dagen før, eller fra dagens start, da den blot bliver bedre ved at stå og trække smag. Sesamkålen kan også laves i god tid. Suppe og kål skal så blot varmes, når gæsterne kommer. Vi valgte at portionsanrette suppen.
Linsestegen kan forberedes i god tid. Farsen lavede vi om formiddagen, og dejen blev slået op over middag (brug evt. butterdej, eller en øko tærtedej). Linsestegen blev samlet (farsen i dejen) ca 1t, før gæsterne kom, for at vi kunne nå at vaske op. 😉
Den “samlede steg” kan sagtens stå koldt nogle timer og vente på at komme i ovnen.
Rodfrugterne forberedte vi om formiddagen; skar dem i mundrette stykker og kom dem i en pose med olie og timian, (ville også kunne forberedes dagen før). Vi ventede med at komme salt i, til lige før rodfrugterne skulle på bagepladen, ellers står saltet og trækker væde ud af rodfrugterne. Vi skar rodfrugterne i størrelse efter, at bagetiden kunne passe med linsestegen, som skulle bages 30-45 minutter. Steg og rodfrugter kom i ovnen samtidig (varmluftovn), lige da gæsterne var kommet, og det passede fint med, at vi havde god tid til suppen.
Både julesovs og hvidkålssalat tilberedte vi på dagen, men begge dele kan uden problemer laves dagen før. Opskriften på Julesovs er fundet hos “Vanløse Blues”. For at jævne sovsen mere tilføjede jeg en sød kartoffel til opskriften, skåret i tern og kogt/blendet med.
Chokoladedesserten lavede jeg først på eftermiddagen, kom i portionsglas og satte i køleskab. Granolaen blev opbevaret i et glas for sig, og kom først på desserten ved serveringen.
6 Comments
Hej <3
Jeg bliver altid så glad når jeg får "post" fra dig. Har været vegetar i mange år men er nu blevet veganer og så er det dejligt med alt dit inspirationsmateriale <3
Lyder lækkert med den menu og vil lave den næste gang vores venner fra Horsens kommer for godt nok er de kødspisere men meget interesseret i den mad vi spiser især kvinden.
Varme hilsner herfra
Yvonna Husballe
Hej Yvonna
Tusind tak for din positive kommentar 😀
Menuen kan varmt anbefales – en af vores gæster kommenterede, at hun slet ikke manglede kødet, hun tænkte helt automatisk lisestegen som kød, da den minder utrolig meget om et farsbrød, så hun glemte faktisk et øjeblik, at det var en vegansk middag, hun deltog i 🙂
Vi snakkede om, at en blendet grøntsagssuppe med lækker topping altid kan være et godt sted at mødes med gæster, som normalt spiser kød. Held og lykke med menuen til jeres venner.
Kærlig hilsen Helle
Som altid super inspirerende indlæg 🙂
Et tip.. til jul lavede jeg en wellington fra BOSH ( kender du dem ? ) to engelske fyre 🙂 i stedet for butterdej brugte jeg en færdig lavet øko tærtedej. Den er vegansk helt af sig selv ..;) Men fungerer meget bedre end butterdej synes jeg , i sær hvis der er rester hvor butterdej bliver lidt kedeligt dagen efter.
Hej Pernille
Har lige googlet Wellington fra BOSH MUMS!
Jeg har set den før og glemt den. Den skal vi helt sikkert prøve at lave 😀
Godt tip med tærtedej i stedet for butterdej. Det er hermed skrevet ind i indlægget 🙂
Selv undgår jeg hvedemelet, og det er derfor, vi selv laver en fuldkornsdurum-dej.
Kærlig hilsen
Helle
Jeg er så glad for at ha fundet en side med ideer til alle dagens måltider.( oveni købet med billeder:-) ) Jeg har fået en svigersøn som spiser vegetarisk, det inspirere mig til at vi får mere grønt i vores egen daglig dag, og jeg vil SÅ gerne anderkende hans valg og lave lækker mad til ham. Tak for super inspiration
KH Karin
Hej Karin
Tak for din dejlige kommentar 🙂
Og tillykke med din “grønne svigersøn”. Hvor er det dejligt at høre, at du anerkender og imødekommer hans ønske om at leve grønt 😀
Hvis det samtidig betyder, at I selv får mere grønt generelt i jeres kost, så er han virkelig en WIN.
Kærlig hilsen Helle