Tips til flere kålhydrater 3/3 er tredje og sidste indlæg med tema omkring udskiftning af kulhydrater fra korn til kål-kulhydrater. I tre på hinanden følgende indlæg har jeg nu delt ideer til burgere, pizza, lasagne, wraps, sovs og lignende med masser af kål. I dette indlæg er turen kommet til kållasagne, blomkålssovs og kålpandekager. Der er links til kålpandekagerne, og en ny opskrift på kållasagne med spidskål/hvidkål og to blomkålssovse.
Det er ny fortolkning af kendte retter, og jeg kan kun sige “PRØV! det – Det er helt sikkert anderledes, og det er både sjov og velsmagende mad”
I “Tips til flere kålhydrater 1/3” kan du læse, hvorfor det er en god ide generelt at spise mere kål. Her finder du ideer til kål-burgerboller, kålspaghetti og blomkålsris. I “Tips til flere kålhydrater 2/3” finder du ideer til kålwrap, kålbrød, kålpizza og kålvafler. Samlet set er hele temaet en slags afrunding af mit fokus på kål, som jeg startede året ud med, og som fortsat fylder en del i min daglige madlavning.
Du kan læse “Tips til flere kålhydrater 1/3” HER
Du kan læse “Tips til flere kålhydrater 2/3” HER
Kållasagne:
Kållasagne med grønkålssalat er et eksempel på en kålret, hvor det virkelig er “kål med kål på” og endda kål til. Så bliver det næsten ikke mere kålet 🙂 Lasagnepladerne i retten udgøres af spidskål eller hvidkål og bechamelsovsen er lavet med blomkål. Jeg er selv vildt overrasket over, hvor velsmagende et resultat jeg fik ud af det eksperiment. Der er en opskrift på kållasagne sidst i indlægget.
Blomkålssovs:
Blomkål skal bare koges og blendes, og så står man med en fin jævnet hvid basissovs, som kan krydres i den retning, man har lyst til. Ligesom med blomkålsris, er blomkålssovs en ide til mad, jeg har opsnappet for længe siden men først nu for alvor har taget til mig i forbindelse med mit kålfokus. Jeg har med succes lavet blomkålsbechamel til min kållasagne og lavet blomkålsbearnaise til rødbedebøffer. Jeg forestiller mig, at blomkålssovsen også nemt kan forvandles til en spinatsovs og persillesovs. TÆNK! så får man igen kål ind på kontoen, uden rigtig at opdage det 😀 Jeg har hentet inspiration hos den plantebaserede sygeplejerske, Stig Ladefoged, til at komme cashewnødder i grundsovsen, samt til krydringen af bearnaisesovsen. Der kommer en opskrift på blomkålssovs sidst i indlægget.
Kålpandekager:
Okonomiyaki:
Okonomiyaki er en japansk pandekage med kål. Den kan bages som små pandekager eller som en stor delepandekage. Vi har for et par år siden lavet Okonomiyaki efter opskrift fra Årstiderne, hvor vi modtog den veganske måltidskasse. Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville i gang med at finde en super opskrift på Okonomiyaki, som jeg ville have på bloggen. Ting går ikke altid så hurtigt 😉
Lige i dag i forbindelse med dette skriv, har jeg så taget min udfordring op. Og til min frokost har jeg lavet de mest fantastiske Okonomiyaki.
Jeg har krydset en opskrift på Okonomiaky fra Kirsten Skaarup med en opskrift på Okonomiyaki fra Morten Fenger (fra bogen Veganske kålhydrater), og Vôila!! MUMS!! Dejen er lavet med kikærtemel, krydret med ingefær og miso, fyldet består af spidskål og sølvbeder og toppingen af sød chilisauce, wasabimayo og sølvbedetop. Det er den mest lækre nye ret, jeg længe har smagt. Det bliver helt klart en familie livret, og jeg ser den allerede lavet til nytår og pinsefest og ved alle kommende lejligheder 😀
Jeg deler helt sikkert en opskrift på Okonomiyaki på bloggen, og måske meget snart. Indtil da kan du læse om og finde en opskrift hos Kirsten Skaarup HER
Kålpandekager med broccoli:
Kålpandekager med broccoli er nemme at lave, og de kan spises både morgen middag og aften. Pandekagedejen laves med broccoli, mandler, æg af chiafrø, loppefrøskaller og krydderier. Pandekagerne bages i ovnen og kan formes i præcis den størrelse, som passer til det, du vil bruge dem til. De kan f.eks. formes til mindre blinis, toppes med lækkerier og bruges som forret eller nytårssnack
Opskrift på blomkålssovs og kållasagne:
Allerførst en opskrift på blomkålssovs og efterfølgende min opskrift på kållasagne. Linsesovsen til kållasagnen er inspireret af PureDansk, og lavet med danske Anicialinser.
Ingredienser
Blomkålsbasissovs
- 500 g blomkål
- 60 g cashewnødder
- vand
- lidt salt
- 1 dl plantefløde (eller plantemælk eller kogevand)
Krydderier til bechamelsovs
- 2 spsk gærflager
- ½ tsk muskatnød (stødt eller revet)
- salt og peber (til tilsmagning)
Krydderier til bearnaisesovs
- 3 spsk tørret estragon (mere hvis det er frisk)
- ½ tsk gurkemeje
- 2 tsk løgpulver
- 2 spsk bearnaiseessens
- 1 tsk dijonsennep
- 4 spsk sojasauce (eller 2-3 spsk miso)
- salt og peber (til tilsmagning)
Sådan gør du
Blomkålsbasissovs
- Skær blomkålen i mindre buketter, og kog den sammen med cashewnødderne i en gryde med letsaltet vand, så blomkålen næsten er dækket. Kog i ca. 10 min til blomkålen er mør.
- Hæld det meste af vandet fra og gem det. Blend de kogte blomkål og cashewnødder med det vand, som er til bage i gryden. Tilføj en dl plantefløde/plantemælk. Blend igen. Tilføj nu kogevand til en passende sovsekonsistens.
Blomkålsbechamelsovs
- Tilføj basissovsen: Gærflager, stødt muskatnød, salt og peber. Spæd til med ekstra kålvand om nødvendigt (til kållasagne må sovsen gerne være tyk). Smag til med ekstra krydderier.
Blomkålsbearnaise
- Tilføj basissovsen: krydderier, bearnaiseessens, sennep og sojasauce, lad sovsen simre i 10 min og pisk undervejs. Smag til med salt og peber og evt ekstra krydderier.
- Velbekomme
- Tag gerne blomkålsbasissovsen videre og lav persillesovs, spinatsovs osv.....
Noter
Ingredienser
- 1 spidskål eller hvidkål (til lasagneplader)
- 1 dl tørrede anicialinser / puylinser (= 90g)
- olivenolie (til stegning)
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 stængel bladselleri
- 1 håndfuld spinat (groft hakket. Kan udelades)
- 1 ds hakket tomat
- 1 spsk soltørrede tomater (finthakkede)
- 1 stor spsk tomatpure
- ½ tsk tørret rosmarin (1)
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk paprika
- 1 tsk muskatnød
- 2 tsk tørret oregano
- 1 knivspids røget paprika
- 1 dl rødvin (kan udelades)
- salt og peber
Blomkålsbechamelsovs
- 500 g blomkål
- 60 g cashewnødder
- vand og salt (evt. kålvand fra lasagnepladerne)
- 1 dl plantefløde /plantemælk (eller kålvand)
- 2 spsk gærflager
- muskatnød
Topping
- Vegansk parmesanost (eller andet revet ost.)
Sådan gør du
- Start med at gøre blomkålen klar til at blive kogt. Vent med at komme vand i gryden, og brug i stedet det vand, du har dampet kålblade i.
- Start med kålbladene: Fjern evt. grimme yderste blade. Vend kålhovedet om og skær den kegleformede stok ud med en skarp kniv. Skyl kålhovedet under den kolde hane, og løsne forsigtigt de store yderblade et for et. Opskriften passer til et fad i str. 20 cm x 25 cm. Jeg har lagt kålplader i 4 lag. Brug dit fad til at lave et skøn over, hvor mange kålblade, du skal bruge
- Kom vand med lidt salt i en sauterpande og bring det i kog. Forkog nu hvert kålblad et par minutter og læg det til tørre på et rent viskestykke. Hvis du bruger hvidkålsblade, skal de koge lidt længere tid.
- Dette kålvand kan evt. bruges til at koge blomkålen i. Kog blomkålet, mens du laver linsesovs.
Blomkålsbechamel
- Skær blomkålen i mindre buketter, og kog den sammen med cashewnødderne i en gryde med letsaltet vand, så blomkålen næsten er dækket. Kog i ca. 10 min til blomkålen er mør.
- Hæld det meste af vandet fra og gem det. Blend de kogte blomkål og cashewnødder med det vand, som er til bage i gryden. Tilføj en dl plantefløde/plantemælk. Blend igen. Tilføj nu kogevand til en passende sovsekonsistens.
- Tilføj gærflager, stødt muskatnød, salt og peber. Spæd til med ekstra kålvand om nødvendigt (til kållasagne må sovsen gerne være tyk). Smag til med ekstra krydderier.
Linsesovs
- Hak løg, bladselleri og hvidløg fint. Steg i en gryde med olie, til de bliver klare.
- Skyl Anicia linser, tilsæt dem til gryden sammen med tomater, tomatpuré, krydderier, soltørrede tomater og rødvin. Lad simre under låg i 20-25 min. til linserne er møre. Spæd med kålvand, hvis sovsen bliver for tør. Kom spinatbladene, i og lad dem falde sammen. Smag til med salt og peber.
- Smør lasagnefadet med olie og læg et lag kålplader i bunden. Byg herefter lasagnen på vanlig vis: Kål, linsesovs, bechamel. Afslut med bechamel og drys evt. revet vegansk parmesan eller ost på toppen. Der er link til hjemmelavet parmesan i opskriftnoter nederst.
- Bages i ovnen ved 185 gr varmluft svarende til 200 gr alm. ovn i 30 - 35 minutter.Lad lasagnen trække 15-20 minutter (gerne mere) før servering. Det gør den lettere at skære og flytte samlet 😉
- Velbekomme
Noter
Hermed punktum og finale på mit minitema med tips til flere kålhydrater. Jeg stopper dog ikke med at lege med kålens mange muligheder, og nok heller ikke med at dele ideer på bloggen. Lige nu er der jo da en skøn opskrift på Okonomiaky i vente.