“Tærte-onsdag” med vegansk kødtærte

Denne veganske kødtærte, som er lavet på basis af plantefarsen, “Naturli’ hakket”, fortjener ifølge yngste søn sit helt eget blogindlæg. Tærten skal ikke ‘kun’ eksistere på bloggen som en del af en pinsebuffet i blogindlægget om årets pinsefest. Jeg er tilbøjelig til at give sønnen ret, og i det hele taget lytter jeg meget til, hvad mine nærmeste kommer med af kritik til det, som jeg laver. Det er skarp, ærlig og kærlig kritik, og vi har efterhånden opøvet en kultur for at kunne sige ret direkte, hvad vi mener. Der følger mange små og store rettelser i kølvandet på familiens tilbagemeldinger 🙂

For mig har det været et naturligt valg at kalde denne veganske version af fortidens kødtærte for Naturli’ tærte, fordi den er lavet med Naturli’ hakket. Jeg synes tærtenavnet lyder både forklarende og  indbydende. Hertil har yngste søn budt ind med følgende refleksioner, som er blevet drøftet over aftensmaden i den forløbne uge.
“Har du overvejet at kalde kød-tærten noget andet end Naturli’ tærte? Faktisk tror jeg ikke ret mange vil blive nysgerrige på tærten, hvis du kalder den ‘Naturli’ tærte’. Mange udenfor veganerverdenen ved måske ikke, hvad Naturli’ står for, og læser måske NATURLIG, og tror, det er en tærte med mælkebøtter, brændenælder og andre natur-hippie ingredienser. De vil scrolle videre i deres søgen og ikke stoppe op ved opskriften, hvilket er ærgerligt. Denne tærte er et super godt alternativ for kødspisere, der gerne vil prøve en kødfri ret, men jeg tror ikke de vil finde den, når du kalder den Naturli'”

“Bob bob bob!”… skarpt ikke?
Men hvad skal jeg så kalde tærten? Efter drøftelser i plenum over aftensmaden, har jeg valgt at kalde tærten vegansk kødtærte – helt enkelt – fordi det er det, den er. Naturli’ hakket har gjort det muligt at veganisere fortidens elskede kødtærte i sin oprindelige form, hvor det hakkede oksekød er skiftet ud én til én med plantefarsen, Naturli’ hakket. Æggemassen er veganiseret og består af kikærtemel, vand og krydderier. Parmesanosten er lavet vegansk ved at hurtighakke cashewnødder med gærflager og krydderier.
Mums!! 😀

Vegansk kødtærte er en familielivret, og endnu et godt bud på en buffet-ret til kommende studentergilder og lignende fester, fordi det er en tærte, som forener veganere og ikke-veganere i fælles madglæde.
Som tilbehør kan jeg anbefale to lækre sommersalater, sommersalat med jordbær og hyldeblomst og salat med krydrede nødder. Især jordbærsalaten tager kegler, når jordbærrene er i sæson, og det er de i forbindelse med studenterarrangementer 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Lige et par billeder af en dejlig velsmagende vegansk kødtærte, herefter kommer der link til alle mine opskrifter på veganske tærter og en opskrift på vegansk kødtærte.

Vegansk kødtærte
Vegansk kødtærte alias Naturli’ tærte
Vegansk kødtærte
Vegansk kødtærte
Vegansk kødtærte
Vegansk kødtærte serveret med spidskålssalat

Det er yngste søn, som har lanceret begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
Smart, som han er, fik han mig på den måde lokket til at bage tærter hver uge 😉
Tærter er dejlig onsdagsmad. Jeg har efterhånden delt en del tærteopskrifter på bloggen og nu også en vegansk kødtærte 😀
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk spinattærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk gulerods-løgtærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk champignonpaté-tærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk auberginetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk kantareltærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk porretærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk rødbedetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk ærtetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk squash-tomattærte HER
For ikke at glemme de søde tærter:
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk mandel-appelsintærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk æbletærte med hasselnødder HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk pæretærte med marcipan HER

Opskrift på vegansk kødtærte (alias Naturli’ tærte):

Tærtebund

Vegansk tærtebund

Ret: Tærte
Antal: 5
Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre. Du kan fint vælge at bruge den tærtebundsopskrift, du plejer at bruge 🙂 Tærtebunden kan gøres glutenfri ved brug af glutenfri havremel i opskriften med cashewnødder.

Ingredienser

Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)

  • 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
  • 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
  • ½ tsk salt
  • spsk FiberHUSK
  • 3-4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Tærtebund med hvedemel

  • 200 g grahamsmel
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Sådan gør du

  • For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
    Dej til tærtebund
  • Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
    Tærtebunds-dej
  • Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
    Tærtebund
  • Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn

Noter

Jeg bruger samme tærteopskrift til søde tærter men udlader saltet og tilføjer 1 tsk bagepulver og 1spsk ahornsirup/agavesirup eller Birkesød (brug evt. rørsukker)
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Naturli tærte

Vegansk kødtærte (Naturli' tærte)

Ret: Hovedret, Tærte
Antal: 6
Denne tærte er IKKE glutenfri, fordi der er hvedegluten i Naturli' Minched (tidligere "Hakket"). Fyldet passer til et stort tærtefad på 28-30cm. Ved mindre tærteform, bag evt. overskydende fyld i små ramekiner (ovfaste skåle) og brug som pålæg alias patéer. Link til opskriftbund i opskriftnoten.

Ingredienser

Tærtefyld

  • 400 g Naturli Minched
  • lidt oliven- eller kokosolie
  • 2 store røde peberfrugter (eller tilsvarende mindre)
  • 1 mellemstort løg
  • tsk tørret timian (eller 1 spsk frisk timian)
  • tsk tørret basilikum
  • 1-2 tsk havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • ½-1 dl vand eller bouillon (kun hvis fyldet er tørt ved tilberedning.)

Kikærtedej = vegansk "æggemasse"

  • 150 g kikærtemel
  • 3/4 tsk salt
  • 3/4 tsk bagepulver
  • lidt chilipulver
  • dl vand

Vegansk parmesan

  • 1 lille håndfuld cashewnødder
  • 3-4 spsk gærflager
  • lidt hvidløgsgranulat
  • 1 knivsp røget paprika
  • ½ tsk havsalt

Sådan gør du

  • Vegansk kødtærte
  • Lav vegansk parmesan ved at hurtighakke alle ingredienserne til en konsistens som parmesan.
  • Lav og forbag en tærtebund
  • Tilbered først Naturli' Minched: Kom lidt olie i en gryde og kom farsen ved. Tænd for kogepladen og steg farsen for middelvarme i ca 10 minutter, under jævnlig omrøring. Tilføj lidt vand/bouillon, hvis det begynder at sætte sig fast i grydens bund.
    Vegansk kødtærte
  • Rens og blend/hurtighak løg og rød peber. Hvis du skærer det i hånden, skal det være meget fint. Kom løg og peberfrugt i gryden til farsen. Tilsæt krydderier, og lad det hele svitse sammen i 4-5 minutter. Tilføj vand/bouillon, hvis det begynder at blive tørt. Tit er der nok væske i de blendede peberfrugter. Smag fyldet til og krydr evt. med mere salt og peber.
    Vegansk kødtærte
  • Vegansk kødtærte
  • Vegansk kødtærte
  • Vegansk kødtærte
  • Lav kikærtedejen. Bland de tørre ting og rør vandet i.
  • Kom Naturli'-fyldet i kikærtedejen, og bland det godt sammen. Fordel blandingen på tærtebunden og drys med vegansk parmesan.
    Vegansk kødtærte
  • Vegansk kødtærte
  • Vegansk kødtærte
  • Bages ved 200 grader (185 grader varmluft) ca 25 minutter.
    Vegansk kødtærte
  • Server en god salat til.
    Vegansk kødtærte

Noter

Du kan finde en opskrift på tærtebund HER    TIP til at spare på opvasken: Ved tærtebund med cashewnødder: Start med at hurtighakke/blende cashewnødderne. Lav herefter parmesanen i samme hurtighakker-skål. Herefter kan løg og rød peber sagtens blendes i samme skål uden mellemliggende opvask (3 i en 😉 ). Genbrug skålen, som du laver tærtebundsdej i til kikærtedejen, sørg blot for at skålen er stor nok til også at kunne vende fyldet i kikærtedejen 🙂 Tærten kan forberedes i god tid og fryses ned. Samt overskydende tærte kan fryses.  Rester er madpakkeegnede 😀
Vegansk kødtærte er en vegansk udgave af fortidens "kødtærte", som blev lavet med hakket oksekød. Tærten var absolut yngste søns favorittærte og ikke veganiserbar, før Naturli' Minched blev til. Har slet ikke tænkt på tærten i 2½år, og det var yngste søn, som foreslog, at vi skulle prøve, om den kunne du med Naturli' Minched 🤔 Det måtte selvfølgelig prøves, og at dømme efter yngste søns udtryk, da han tog den første bid af tærten - lukkede øjne og uhhhmmmm 😍😍😍 Så ved jeg, forsøget blev vellykket 😁
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate