Stegte “ål” af bladbeder

Stegte “ål” af bladbeder?? – Tjah hvorfor ikke?
Jeg er vild med alle de muligheder, planteverdenen åbner for at lave nye, sjove og velsmagende retter. Min hjerne er heldigvis skabt med masser af velco til at indfange mad-ideer. Den griber rigtig mange interessante ideer, som krydser dens vej. Stegte “ål” af bladbeder er en af disse ideer. Jeg husker ikke, hvor jeg har hørt, læst eller set ideen til at panere bladbedestængler, og jeg kan derfor ikke placere æren for ideen, hvilket jeg ellers har det godt med. Men PYT! Nu har jeg lavet “stegte ål” af bladbeder et par gange, og de smager rigtig godt 🙂

stegte ål af bladbede
Smørstegte “ål” af bladbede er der “ingen ben i” 🙂

Det hører med til historien, at stegte ål har været en del af den mad, jeg er vokset op med. Min far fangede selv ål, og som barn har jeg elsket at være med ham på fjorden på vindstille sommernætter for at stange ål, skrubber m.m. Det var en stor oplevelse. Nu er det er efterhånden mange år siden, jeg har smagt ål… Men mine barndomsminder gør det lidt ekstra sjovt nu, at kunne lave en plantebaseret version af stegte “ål” – stanget i egen have.

Bladbeder:

Stegte ål af bladbeder
Bladbeder i haven.

Hvis man googler lidt på bladbeder, bliver man hurtig klog på… at bladbeden er toårig, stammer fra strandbeden, tilhører salturtfamilien og er i familie med både havemælde, jordbærspinat, gåsefod, mælde og selvfølgelig rødbeden. Bladbeder er sunde med et højt indhold af fibre, jern og vitamin A, B og C og et lavt indhold af kalorier. De grønne blade minder om spinat, og kan bruges, som man ville bruge spinat.

Bladbeder findes med forskellige farver stængel. Jeg har de tidligere år sværget til bladbeder med røde stængler, som er ret flotte. De frø jeg har fået sået i år, er en blanding af farver, og til de “stegte ål” vælger jeg at bruge bladbeder med hvide stængler – også kaldet sølvbeder, da de er mere neutrale i smagen end de røde og minder mere om farven på ål.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Jeg er konstant på udkig efter retter, hvor jeg kan bruge bladbeder. Indtil videre bruger jeg dem i wok-retter, alle retter med spinat og til juice. I madlavningen tilbereder jeg blade og stængler hver for sig. Bladene anvendes som spinat, og stænglerne snittes og svitses sammen med løg i de retter, hvor jeg tilføjer bladbeder. Det er skønt nu også at kunne tilføje en ny bladbede-ret til repertoiret – i form af “stegte ål” med stuvet bladbede.

Stegte ål af bladbeder:

Stegte ål af bladbeder
……… anrettet på snittet spidskål og tomater.
Stegte ål af bladbeder
… med tilbehør af bagte rodfrugter og stuvet bladbede.
Stegte ål af bladbeder
MUMS! Dejlig aftensmad 😀

Valg af panering til bladbederne opstod, da vi lavede smørrebrød til årets vejfest. Min mand panerede auberginer, og der blev en del panering tilovers. Spontant skyndte jeg mig ned i haven og greb et par sølvbeder, for endelig at få afprøvet ideen om, at de kan paneres. Første forsøg med stegte “ål” af bladbeder blev til vores store glæde super vellykket. De blev brugt til smørrebrød, hvor de panerede stænglerne var pålægget, og bladene blev strimlet og brugt som salat under ålene – MUMS!

Vegansk smørrebrød
Smørrebrød til årets vejfest; kartoffelmad, auberginemad, artiskokmad og bladbedestængelmad 😉

Jeg er fortsat med at bruge denne panering – uden behov for at ændre i noget. Paneringen består af en kikærtedej og en hasselnødderasp. Jeg tænker, man kan bruge en hvilken som helst rasp, man ville foretrække. Hasselnødderne kan byttes med mandler, og ved allergi for nødder, er almindelig rasp helt fint. Som en stor undtagelse til min øvrige madlavning, Har jeg valgt at stege “ålene” i smør. Det både lyder helt rigtig åleagtigt og smager skønt.

Opskrift på stegte “ål” af bladbeder med stuvet bladbede:

Stegte ål af bladbeder

Stegte "ål" af bladbeder med stuvet bladbede.

Ret: Hovedret, Pålæg
Keyword: Glutenfri
Antal: 2
Opskriften er lavet med 6 bladbeder, som giver 12 "ål". Kan bruges som pålæg men kan også være en middagsret med f.eks tilbehør som bagte rodfrugter (eller kartofler) og stuvet bladbedeblade (eller persillesovs).

Ingredienser

Stegte "ål"

  • 6 Bladbeder/sølvbeder
  • 50 g kikærtemel (hvedemel, eller andet mel)
  • ½ tsk sød røget paprika (mindre hvis den er hot)
  • ½ chili (mediumstærk finthakket)
  • 1 dl neutral plantemælk
  • ½ tsk salt
  • 50 g hasselnødder (finthakket)
  • 2 spsk majsgryn (polenta) (rugmel eller andet mel)
  • Smør til stegning

Stuvet bladbede

  • 6 bladbeder (bladene + stænglerne i bladene)
  • 1 håndfuld spinat (eller ekstra bladbede-blade.)
  • 1 løg
  • lidt chili (finthakket)
  • Olivenolie
  • 2 dl havrefløde (eller anden plantefløde)
  • salt og peber
  • 1 tsk Birkesød (rørsukker eller lignende. Kan udelades.)
  • evt lidt revet muskat nød

Sådan gør du

  • Stegte ål af bladbeder
  • Skær stænglerne af ca. ved bladkanten. Vask blade og stængler. Skil endvidere bladene fra de stængler, som går gennem bladene. Slyng eller tør bladene tørre og tør stænglerne godt.
    Stegte ål af bladbeder
  • Forbered alt til stuvningen. Kan med fordel laves, mens ålene steges.

Stuvet bladbede-blade

  • Skær løg og de små bladstængler i mindre stykker. Hak chilien fint. Svits disse ingredienser i lidt olie i ca 5 min til de er bløde uden at være brune.
  • Hak bladbede-blade og spinat groft. Kom det ved løgene, og svits til det falder sammen. Tilsæt plantefløde, og lade det koge/simre sammen nogle minutter. Smag til med salt, peber, muskatnød og evt lidt birkesød/sukker.

Stegte ål

  • Hak hasselnødderne i en minihakker - tilsæt de 2 spsk majsgryn/mel. Hæld nødderaspen ud på en flad tallerken.
  • Rør kikærtemel, røget paprika, finthakket chili, salt og plantemælk sammen til en lidt tyk dej. Vælg en Tallerken eller flad skål, hvori bladbede stænglerne kan dyppes.
    Stegte ål af bladbeder
  • Alt efter størrelsen på bladbede-stænglerne, skæres de i passende ålestørrelse. Jeg har halveret mine. Dyppes først i dejen og vendes derefter i nødderaspen.
    Stegte ål af bladbeder
  • Paner alle stængler inden stegning
    Stegte ål af bladbeder
  • Smelt en god klat smør på panden og steg "ålene" i smørret.
    Stegte ål af bladbeder
  • De skal brunes men ikke brankes, så skru ned til middel varme og steg hellere i lidt længere tid.
    Stegte ål af bladbeder
  • De stegte "ål" kan spises på brød...
    stegte ål af bladbede
  • ...eller som del en middagsret... måske med som her med bagte rodfrugter og stuvet bladbede ... eller med kartofler og persillesovs...
    Stegte ål af bladbeder

Noter

I stedet for hasselnødder og majsgryn kan andre nødder, andet mel eller almindelig rasp vælges. I stedet for kikærtemel til dejen kan almindelig hvedemel bruges. Chilien kan undlades.
Får du helt lyst til også at panere auberginer, kan du finde opskriften HER ... eller pastinakker - find opskriften HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate