Sandwichbrød med frø og kerner har været “den nemme løsning” på hjemmebagte sandwichbrød hos os de sidste par år. Til at starte med fordi jeg havde købt en færdig bageblanding med økologiske forspirrede frø og kerner på spottilbud i Rema.
Hold da op! Super gode boller – bagt efter opskriften på posen 😀
Da bageblandingen siden blev solgt til fuld pris, syntes jeg den blev for dyr, og så forsøgte jeg selv at kopiere blandingen. Men en dag kom min mand hjem med 12 poser af bageblandingen, som han havde købt for 5 kr pr. pose, fra en butik som solgte ud, måske fordi bageblandingen skulle udgå af deres sortiment.
Efter vi har brugt op af de 12 poser bageblanding, har vi ikke kunne opdrive den igen, og det har givet mig det endelige skub til at få lavet min egen opskrift ud fra posens anvisninger, hvilket jeg er i mål med nu 😀
Sandwichboller med frø og kerner er gode, fordi de er lidt grove og nemme at gøre glutenfrie. De bliver både luftige og velsmagende og kan anvendes til forskellige formål.
Vi har med succes brugt bollerne til sandwich, burgere, morgenbrød og som brød til buffet. Herunder kommer en masse billeder, hvor vi har anvendt “sandwichboller med frø og kerner” på forskellig vis.
Processen henimod min egen opskrift har været præget af, hvorvidt jeg kunne købe bageblandingen eller ej. Dvs. absolut mest målrettet nu, hvor jeg ikke kan købe den 😉
Eftersom jeg faktisk har de fornødne ingredienser til bageblandingen i mit forråd, har jeg brugt de samme kerner og frø til min opskrift, som der er i bageblandingen.
Jeg har endnu ikke forsøgt mig med at udskifte nogle af ingredienserne, men tænker sagtens, man kan gøre det, sålænge man bevarer ingredienser som loppefrøskaller og hørfrø. Det er min teori, at loppefrøskallerne og hørfrø bidrager til brødenes luftighed.
Forholdet mellem frø og kerner har jeg sjusset mig frem til, og er endt ud i måleforhold som er nemme at arbejde med. En købe-bageblanding vejer 200 g, og eftersom jeg for det meste har bagt med to poser bageblanding af gangen, har jeg fordoblet opskriften fra posen. Når jeg alligevel skal lave opvask, vælger jeg at bage en stor portion – 2 plader sandwichboller, som kan fryses, hvis de ikke skal bruges med det samme.
Opskrift på sandwichboller med frø og kerner:
Ingredienser
Ialt 400 g bageblanding
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl boghvede
- 1 dl hørfrø
- 1 dl loppefrøskaller
- 1½ dl Quinoaflager (eller andre flager)
- 1½ dl havregryn
Øvrige ingredienser
- 50 g gær
- 1 l lunken vand
- 2 spsk ahornsirup (eller anden sirup)
- 3 tsk havsalt (strøgne mål)
- 200 g glutenfri havremel
- 200 g boghvedemel
Sådan gør du
- Start med at afveje bageblandingen, som skal veje ca 400 g. Udskift evt. ingredienserne men bevar loppefrøskaller og hørfrø, som tykner brødblandingen i næste instruktion.
- Gæren udrøres i lunken vand i en skål, og bageblandingen og ahornsiruppen tilsættes. Lad bageblandingen trække ca 10 minutter.
- Herefter tilsættes havremel og salt samt boghvedemel lidt efter lidt. Dejen hæver tildækket ca 30 minutter.
- Dyp en spiseske i vand og sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, hvor de skal efterhæve i ca 15 minutter. Fylder to plader.
- Alt efter formålet med bollerne laves bollerne store eller små.
- Bollerne bages ved varmluft 180 grader i 25-30 minutter. Begge plader samtidig.
- Afkøles på en bagerist.
- Velbekomme
- Sandwichbollerne er super gode til fredsfiskeburgere
Noter
Det er en fordel at afkøle bollerne og evt. varme dem op før brug. Hvis de flækkes lige når de er bagt, virker de nemlig klæge, hvilket ikke er tilfældet, når de først er kølet noget ned.
Kan fryses.
Du kan finde en opskrift på fredsfisk af pastinakker HER
4 Comments
Kan gær erstattes med bagepulver? 😊
Mvh Silicia
Hej Silicia
Sikkert! – Prøv 😉
Jeg har ikke selv prøvet det – der skal nok en del bagepulver i – måske tilsvarende scones?
Giv gerne en tilbagemelding, hvis du prøver.
Kærlig hilsen Helle
Hej!
Jeg vil utroligt gerne bruge denne opskrift til en skolehave med et ude køkken, men tror du det kan lade sig gøre at stege bollerne over bål i stedet for? Vi har nemlig ikke nogen ovn til rådighed 🙂
Hej Sofie
Mit ærlige svar er, at det ved jeg ikke?
Jeg har simpelthen ingen erfaringer med at bage brød over bål.
Sandwich bollerne er super gode, men når de er helt nybagte og stadig varme, kan de være klæge indeni.
Jeg kan desværre heller ikke hjælpe dig ved at foreslå en anden opskrift.
Hvis du kaster dig ud i det, er du velkommen til at skrive tilbage, hvordan det fungerer 😀
Kærlig hilsen Helle