Quinoapilaf er skøn skøn hverdagsmad og en af vores største familie-livretter. Opskriften ligger allerede på bloggen, hvor den blev delt i maj 2016, som ide til en tapasret. Quinoapilaf fortjener SÅ meget sit eget indlæg og at blive opdaget som en sund, nem, mættende og meget tilfredsstillende hverdagsret.
Quinoapilaf er den første ret, jeg anbefaler, når nogen efterlyser ideer til grønne retter.
“Jeg vil så gerne indfører nogle grønne retter hjemme hos mig, men hvad kan jeg lave uden at skulle købe en masse specielle ting, som jeg aldrig får brug for igen?”
Quinoapilaf er et rigtig god bud og et rigtig godt sted at starte 😉
Løg, gulerødder, rød peber, grønne bønner, evt spinat, smuttede mandler, kogt quinoa og salt og peber. Her kan de fleste vist være med. Som tilbehør til quinoapilaf spiser vi altid broccoli og ½ avocado pr person. Før veganertiden tilføjede vi altid et spejlæg til retten.
Om quinoa:
Under overskriften: “Quinoa bliver fremtidens superafgrøde – også i Danmark“, skriver Videnskab.dk: “Quinoa-planten er nemlig meget næringsrig og er en bedre næringskilde end korn. Blandt andet har quinoa et højt proteinindhold og indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), vi har brug for. Samtidig er planten ekstremt hårdfør og kan vokse på steder, hvor ingen andre planter kan gro”. – Videnskab.dk
Videnskab.dk skriver endvidere, at vi skal spise quinoa fordi:
– Quinoa er en god proteinkilde og et godt alternativ til kød.
– Har væsentlig højere proteinindhold (ca. 15 g) end ris (ca. 10 g) og korn (ca. 12 g).
– Indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), vi har brug for i et perfekt forhold.
– Har et højt indhold af blandt andet jern, magnesium, zink og calcium.
– Har et højt indhold af umættede fedtsyrer som omega-3 og omega-9.
Opskrift på Quinoapilaf:
Quinoapilaf er trods sin enkelthed også en dejlig gæsteret, som er nem at forberede. Quinoa kan koges på forhånd, mandlerne kan være smuttede, og alle grøntsager kan være skårne og opbevaret i en bøtte i køleskabet. Herefter tager det ikke lang tid at svitse og samle retten, dampe broccoli og skære avocado. Retten er komplet med sine gode kulhydrater (quinoa og grøntsager) gode fedtstoffer (mandler, avocado, quinoa) og gode proteiner (quinoa, mandler, grøntsager). OG! Så smager quinoapilaf bare dejligt 😀
Ingredienser
Quinoapilaf
- 3-4 dl quinoa
- 6-8 dl vand (Dobbelt vand af quinoa)
- 1 stor peberfrugt (eller 2 små)
- 1 stort løg (eller 2 små)
- 5-6 gulerødder
- 1 pæn håndfuld grønne bønner (evt. fra frost)
- 1 stor håndfuld bladgrønt: spinat el kål (Kan undlades)
- 100 g mandler (smuttede)
- olivenolie
- salt og peber
Tilbehør
- 2 avocado (½ avocado pr person)
- 1 Broccoli (Dampet 3min. med lidt salt)
Sådan gør du
- Start med at skylle quinoa i en sigte under koldt vand. Kog quinoa 20 min. i angiven mængde vand med lidt salt. Kan med fordel gøres i god tid. Stil til afkøling. Kan også koges samtidig med at grøntsagerne ordnes, og kommes varme i retten.
- Kom kogende vand over mandlerne og lad dem stå 5-10 minutter, før de smuttes.
- Skær alle grøntsagerne i helt små tern. Bladgrønt hakkes groft.
- Svits grøntsagerne i olivenolie ved middel varme, til de er næsten møre. Hvis du bruger kål, svitser du det med fra start. Hvis du bruger spinat, kommes det ved nu og får lov til at "falde sammen". Når grøntsagerne er møre krydres med salt og peber, hvorefter mandlerne kommes ved.
- Kom quinoa ved, bland det med de svitsede grøntsager og mandler og lad retten simre nogle minutter under omrøring. Smag til med ekstra salt og peber.
- Server med avocado og evt. dampet broccoli eller anden grøn grøntsag.
- Quinoa-pilaf egner sig godt som emne til tapas