Her i huset laver vi temmelig tit bagte rodfrugter, og retten bliver sjældent ens fra gang til gang.
Vi laver næsten aldrig mad med kartofler, og jeg tror, vi laver bagte rodfrugter, hvor andre måske mere traditionelt ville vælge at bage en pladefuld kartoffelbåde. Vi bager oftest rodfrugter for at spise dem som tilbehør til andre retter, med det formål at gøre måltidet mere mættende og komplet 🙂
Bagte rodfrugter kan enten være en planlagt tilbehørs-ret, som jeg handler ind til, eller det kan være en “tøm-køleskabet-for-rester-ret”, eller en kombination. Det er tilbehør, som vi alle sætter pris på 😉
Der er en opskrift på bagte rodfrugter i dette indlæg.
Bagte rodfrugter er en ret, som kan kombineres næsten i det uendelige, og vores bagte rodfrugter indeholder også tit andre slags grøntsager end rodfrugter. Faktisk er det kun fantasien (og køleskabet), som afgør, hvad vi vælger at bage med, når vi nu er i gang. Ofte tilføjer vi både rødløg i skiver, hele fed hvidløg, hele rosenkål, skiver af squash eller aubergine, græskar og lignende til rodfrugterne.
Alt efter, hvad de bagte rodfrugter skal serveres sammen med, tænker vi på, hvordan vi kan optimere næringsindholdet i den samlede menu. For eksempel ved at tilføje kikærter eller grofthakkede hasselnødder til rodfrugterne. Både kikærter og hasselnødder smager fantastisk sammen med de øvrige ingredienser, og hermed bevæges de bagte rodfrugter faktisk i retning af, at blive en selvstændig ret, som suppleret med en dejlig salat, kan udgøre et super lækkert og komplet måltid.
Vi spiser rodfrugter sammen med pateer, postejer, svampesteg, frikadeller, bøffer, fredsfisk, falafler og lignende. Gerne suppleret med en råkostsalat. Man kan også servere rodfrugter sammen med supper, tærter eller lasagne. Rester af bagte rodfrugter går fint sammen med en hummus-mad til frokost.
Bagte rodfrugter er så lækkert, at de også indgår i vores juleaftens-menu.
Hvis vi en aften har lidt mad til overs, og kan se, at der ikke vil være helt nok mad til, at vi kan spise restemad den næste dag, så vælger vi tit at supplere med en pladefuld bagte rodfrugter. Bliver der så dagen efter rester af rodfrugterne, kan de bruges i den kommende dags frokostmadpakke. På den måde går regnestykket som regel op, og vi smider sjældent rester ud 😀
Vi har en slags skabelon for, hvordan vi laver vores bagte rodfrugter. Vi tilbereder de udvalgte rodfrugter, grøntsager og evt. bønner og nødder, og kommer det hele i en plastikpose, tilsætter olie og salt og tørrede eller friske krydderurter. Så blander vi rodfrugteblandingen i posen ved at ryste og vende posen flere gange, hvorefter blandingen hældes ud på en bageplade, som sættes i ovnen og bager 30-45 minutter. Bagetiden afhænger af, hvilke grøntsager, vi har valgt.
Oftest indgår rodfrugterne i en menu, hvor en anden ret også skal i ovnen. Så bager vi på varmluftfunktion med flere plader i ovnen af gangen.
Jeg har lige nu et udviklingspotentiale i forhold til, at jeg blander rodfrugteblandingen i en plastikpose. Jeg har fokus på at skære ned på mit plastikforbrug. Jeg genbruger dog altid en pose til formålet, men skal nok i virkeligheden gå over til at blande det i en stor skål.
Rødbeder farver meget. Nogle gange vælger vi derfor at bage dem liggende for sig selv, mens andre gange er vi lige glade, og så bliver de bare blandet sammen med de øvrige ingredienser.
Vi tilføjer altid olivenolie og salt og for det meste timian, men også gerne hakket frisk persille.
Tager det nu ikke frygtelig lang tid at ordne alle de grøntsager?
Måske? Men jeg oplever det jo ikke sådan – Jeg oplever nærmere en glæde ved at forberede alle disse farverige grøntsager, som jeg ved, at både mig og min familie skal fodre vores krop med 🙂
Mange vil måske synes, det er kedeligt og langtrukkent at tilberede rodfrugter, og så kan man faktisk købe rodfrugterne færdigtilberedte som en frostvare. Færdigskårne rodfrugter lige til at hælde ud på en bageplade og sætte i ovnen.
Apropos vores øvelse fra sidste indlæg i at læse ingredienslister, så er det ret vigtigt at se sig for.
Jeg har spejdet mellem frosne grøntsager i et par butikker og har fundet en konventionel rodfrugteblanding, som er helt ok, og en rodfrugtefritter-blanding, som jeg aldrig selv ville vælge.
Dette er bare et par eksempler for at illustrere vigtigheden af at se sig for.
Denne pose rodfrugter, som desværre ikke er økologiske, indeholder kun de ‘rene’ vare. Rodfrugterne skal hældes på en plade, og du skal selv tilsætte olie, salt og valgt krydderurt. Den løsning virker ok.
Denne pose rodfrugtefritter derimod, vil jeg helt bestemt aldrig selv købe. Hvad skal min krop stille op med difosfater og karbonater, og hvorfor overhovedet tilsætte kartoffelstivelse til rodfrugtefritter?
Hvis nogen vil prioritere deres ‘TID’ ved at vælge den lettere løsning, som det er at købe tilberedte rodfrugter, hvilket kan være et helt ok valg, så gå efter så rene produkter som muligt.
Både frosne rodfrugteblandinger og frosne kartoffel-pommes fritter findes i forskellige kvaliteter.
Vælger du at lave de bagte rodfrugter selv fra bunden og af rene råvarer, kan du til gengæld være helt sikker på, at du ikke får uønsket kemi i din mad 🙂
Opskrift på bagte rodfrugter:
Ingredienser
Udvalg af rodfrugter
- knoldselleri
- gulerødder (evt. flerfarvede)
- søde kartofler
- pastinakker
- persillerødder
- jordskokker
- rødbeder (røde, gule eller bolsjebeder)
Udvalg af andre grøntsager
- rosenkål (hele)
- løg (i både)
- hvidløg (de hele fed med 'skal')
- hokkaidogræskar (butternusquash i tern)
- squash (i 1cm skiver)
- auberginer (i tern)
Nødder
- hasselnødder (grofthakkede evt andre nødder/mandler)
Bønner
- kikærter
- eller andre typer bønner
Olie og krydderier
- ekstra jomfruolivenolie
- salt
- tørret eller frisk timian (oregano eller rosmarin)
- frisk persille (bladene, hakket)
Sådan gør du
- Vask, evt. skræl og tilbered dit udvalg af rodfrugter. Vælg om du vil skære rodfrugterne i tern (store eller små), i både eller i fritter. Kom rodfrugterne i en pose eller en stor skål.
- Tænk over størrelsen på grøntsagerne i forhold til råvarens bagetid. Rødbeder og gulerødder skal f.eks bage længere tid end jordskokker. Men jordskokker kan godt tåle at bage i lang tid og bliver derved dejligt sprøde. Det er tit rødbederne, man står og venter på skal blive færdige, så skar dem ikke for store 😉
- Tilbered ligeledes de øvrige valgte grøntsager, som beskrevet under ingredienser. Kom de tilberedte grøntsager i posen / skålen.
- Tilføj evt en håndfuld groft hakkede hasselnødder og / eller en dåse drænede og skyllede kikærter eller andre bønner.
- Kom nu krydderierne i. I en portion svarende til 4 personer er 1½ tsk tørrede krydderi passende eller en lille håndfuld frisk persille. Vask og hak evt. friske krydderurter eller brug tørrede krydderier. Kom krydderierne i posen / skålen.
- Tilføj 1-2 spsk olie og 1 tsk salt
- Bland det hele godt sammen og hæld blandingen ud på en bageplade med bagepapir.
- Bag rodfrugterne i ovnen ved 200 grader (185 grader varmluft) i 30-45 minutter, til alle grøntsager er gennembagte.
- Server rodfrugterne til f.eks en plantebaseret steg og med en salat til.
- Velbekomme 🙂