Ketchup og langtidsbagte tomater er to geniale måder at anvende og hengemme et evt overskud af sommerens tomater. Jeg har for første gang i år kastet mig ud i at langtidsbage tomater. Og Wauu!! Jeg er stor fan. Fremover kommer jeg til at dyrke ekstra tomater til netop det formål 😀
Ketchup har jeg til gengæld lavet i flere år, blot aldrig med friske tomater, og det er blevet super godt. Det kommer jeg også til at gentage i årene fremover. Vi er ikke storforbrugende i ketchup, men nu har vi 3 små glas i fryseren til burgere, hotdogs og lignende formål. Ulempen ved hjemmelavet ketchup er, at det smager langt bedre end købe-ketchup, hvorfor det er blevet sværere at acceptere at skulle “nøjes” med en købt ketchup 😉
De tomater, som ikke når at modnes i drivhuset, og stadig er grønne, “mørke-modner” jeg i papir i en gryde i grydeskabet. Kigger med dages mellemrum til dem, og bruger dem efterhånden, som de modnes. Det er nemlig ikke lykkes os at blive glade for hverken syltede grønne tomater eller fermenterede grønne tomater 🙂
Langtidsbagte tomater:
Et overskud af små tomater op til en ferie gav mig skubbet til at afprøve langtidsbagning. Jeg har mødt både opskrifter og anbefalinger for langtidsbagte tomater gennem flere år, og tænkt, at det skulle jeg da også prøve en gang. Det er super enkelt med få arbejdsprocesser, og resultatet blev overvældende godt. Der er en opskrift på langtidsbagte tomater i dette indlæg.
Jeg medbragte de bagte tomater på vores ferie, hvor de blev brugt på et tapasbræt, og alle var begejstrede.



Ketchup:
Jeg besluttede tilbage i 2011 at droppe hvidt sukker i min mad. Det udelukkede ketchup i nogle år. For ca. 10 år siden fandt jeg en opskrift på ketchup uden sukker i bogen “Køkkenrevolution på høje hæle” af Oscar Umahro. Umahros ketchup er lavet på hakkede tomater fra dåse og sødet med rosiner. Jeg har foretrukket denne ketchup lige siden. Nu har jeg afprøvet opskriften med friske tomater – hvilket er endnu bedre. Friske tomater er søde i sig selv, og næste gang, jeg laver dem, vil jeg halvere mængden af rosiner. Jeg skærer de friske tomater i tern, tilføjer 1 spsk tomatpure til opskriften. Når ketchuppen er simret færdig, bliver den blendet.

Tomater i fryseren:
Jeg har tidligere delt et indlæg om at fryse tomater til vinterens retter, hvilket også er en fantastisk ide til at hengemme tomater. Du kan læse indlægget HER
Opskrift på langtidsbagte tomater:

Ingredienser
- Friske små/mellemstore tomater (nok til at fylde et udvalgt fad eller flere)
 - 2-3 spsk Olivenolie (Mere ved en større portion)
 - ½-1 spsk kokossukker (eller rørsukker. Sukker kan udelades.)
 - oregano
 - timian
 - salt og peber
 
Sådan gør du

- Vask, tør og halver tomaterne.
 - Smør et ovnfast fad med olivenolie og fordel de halve tomater i fadet.
 - Kom olie, kokossukker og krydderier over tomaterne.

 - Bages ved 125 gr varmluft i 1 t og 40 min.

 - Opbevares i et rent glas i køleskabet.Holdbart 3-4 dage, og hvis der kommes olivenolie over, kan de holde 2-3 uger.Overskydende olie kan bruges til madlavning.
